Am scapat de PDL si am dat de mafia rosie!
Toate guvernele de dupa 1990 au avut o "prestanta"" economica dezastroasa- e adevarat unele mai mult decat altele! Cele mai incompetente- prin masurile luate- cred ca au fost cele conduse de Petre Roman, Victor Ciorbea si Emil Boc!
Poate guvernul Nicoale Vacaroiu si Calin-Popescu-Tariceanu sa mai fi avut unele "tangente"" cu situatia economica reala si sa fi fost mai competente!'
Si ca sa nu criticam doar, ar fi bine sa ne gandim si la unele solutii concrete! Fara a pretinde ca sunt specialist in economie, niste masuri care mi se par de bun-simt si realiste ar fi:
1. Cea mai mare problema cu care se confrunta astazi Romania este coruptia generalizata. Este adevarat ca in nici o tara din lume (nici chiar in Suedia sau Finlanda) coruptia nu a fost eradicata 100%, insa este mentinuta la un nivel cat mai redus!
Solutii: in primul rand, sa se dea o lege sau hotarare de guvern, prin care cei angajati in institutii de stat, in companii nationale cu capital de stat, in administratia publica, in guvern, cei care sunt consilieri locali sau judeteni ori parlamentari, sa nu aiba dreptul, nici ei personal , nici rudele lor pana la gradul 7, sa detina actiuni sau sa fie proprietari sau membri in consiliile de administratie in firme private care incheie contracte cu statul.
Realizarea de contracte de mentenanta sau prestari-servicii de catre companiile de stat sa nu se mai faca in nici un caz prin ïncredintare directa"", ci numai in sistemul licitatiilor informatice, iar criteriile sa fie: vechimea in domeniul respectiv a firmelor care participa la licitatie, capacitatea tehnica si financiara a lor, rezultatele anterioare si abia la urma pretul licitat!
Apoi partea de administrare fiscala si de incasare a taxelor si impozitelor sa fie cat mai informatizata, pentru a reduce cat mai mult posibil interventia factorului uman, si a elimina pe cat posibil premisele comiterii unor fapte de coruptie!
Si bineinteles pedepsele pentru fapte de coruptie sa fie cat mai aspre- mergand pana la 30-40 de ani de inchisoare, fara posibilitatea eliberarii conditionate!
2. Agricultura
Pana cand nu se va intelege ca pentru a putea avea o agricultura rentabila trebuie reinfiintate asociatiile agricole si cooperativele, nu vom putea progresa! Statul trebuie sa incurajeze reinfiintare de cooperative agricole, prin masuri fiscale (subventia la hectar sa fie acordata numai celor ce se unesc intr-o cooperativa), juridice (regimul fiscal si toate documentele juridice, simplificata la maximum procedura de infiintare a unor asociatii agricole, etc) si economice!
Investitiile (si in parteneriat public-privat) trebuie prioritizate pentru: refacerea sistemelor de irigatii, a parcului de tractoare si masini agricole, combaterea eroziunii solului!
3. Industria
Trebuie vazuta experienta altor tari- precum Polonia - in privint atragerii de investitori puternici in industrie! Pentru realizarea acestui obiectiv trebuie pornit de la cateva repere de baza: eliminarea birocratiei, simplificarea regimului documentelor, un cod fiscal clar si precis, care sa nu se schimbe "peste noapte"", reducerea coruptiei si acordarea de facilitati fiscale si economice, dar numai pentru investitori seriosi (de exemplul eu stat iti dau o scutire de impozite pentru o anumita perioada, cu conditia ca tu investitor sa investesti suma de x zeci de milioane euro si sa creezi x mii locuri de munca in Romania)! Trimisa o delegatie in tari care au reusit sa atraga cele mai multe investitii si vazut exact prin ce mijloace si masuri practice au reusit acest lucru!
Ma pronunt impotriva privatizarii unor companii care tin de securitate energetica sau strategica a Romaniei! Urmatoarele companii ar fi trebuit/ar trebui sa ramana de stat: ""Hidroelectrica"", "Nuclearelectrica"", ""Transelectrica"", ""Romgaz"", ""Trasgaz"", ""Romtelecom"", ""Posta Romana"", ""Petrom"", ""CFR-Infrastructura"", ""CFR-Calatori"", ""CNADNR"", ""Administratia porturilor si canalelor navigabile"", ""TAROM"", aeroporturile si ""CEC"".
|