Am scapat de PDL si am dat de mafia rosie
5. Aparatul administrativ
Aici stabilit- in functie de numarul populatiei (se poate face o proportie cati functionari publici are Suedia de exemplul la numarul de locuitori), stabilit o data pentru totdeauna cati functionari publici avem nevoie! Nu este normal ca astazi, cand exista tehnica de calcul, sa avem mai multi functionari publici decati erau in 1990!
Cei ramasi sa fie platiti mai bine (nu poti pretinde performanta din parte unui functionar platit cu 6-7 milioane pe luna!), insa daca sunt prinsi cu abateri grave aplicat strict codul muncii!
Primariile care angajeaza personal excedentar, adica ce este peste necesarul de personal pentru desfasurarea activitatii normale, sa primeasca mai putini bani de la guvern!
Pentru intreg personalul din administratie stabilite sarcini clare si precise, cu termene de indeplinire a acestora!
Aici o problema speciala este cea a celor care se ocupa cu intocmirea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene! Pentru acestia stabilite salarii mai mari, dar in accelasi timp si obiective clare, iar in cazul in care un proiect intocmit este respins de la finantare din cauza ca n-a fost intocmit corect, cei care l-au intocmit sa fie penalizati la salar!
In schimb, cei care reusesc sa atraga fonduri europene, sa fie premiat cu un anumit procent (5-10%) din valoarea fondurilor atrase!
6. Educatia
Stabilita o metodologie clara, cara sa nu se mai schimbe timp de 20-30 de ani cel putin! Invatamantul obligatoriu trebuie sa fie de 8 clase, si in aceasta perioada accentul pus atat pe cultura generala, dar si pe aptitudini practice! Pe de o parte, renunta partial la sistemul de memorizare-redare si mers pe un sistem de creativitate, iar pe de alta parte ""reinfiintate"" orele de: educatie fizica (una pe zi), educatie tehnologica (""atelier""), dar si religie, in combinatie cu o educatie civica!
Apoi, fiecare dirigente sa aiba ca sarcina de baza la sfarsitul clasei a opta, identificarea aptitudinilor si inclinatiilor fiecarui elev, pentru a-l sfatui si indruma ce fel de forma de invatamant sa urmeze mai departe: scoala profesionala, liceu industrial, liceu umam, liceu real sau liceu vocational!
La invatamantul profesional, trebuie desfiintate acele asa-zise "scoli profesionale"" situate in mediul rural, care nu au nici un fel de baza tehnica pentru invatarea unei meserii in mod eficient! Mai bine sa fie mai putine scoli profesionale, dar mai bine dotate tehnic, astfel incat elevul sa poate invata indradevar o anumita meserie! De exemplul pentru formarea unui electrician adevarat, trebuie o baza materiala solida, cu ateliere dotate cu: transformatoare de putere, instalatii PRAM, bobinaj, scule si aparate de masura, etc!
Stabilirea cifrelor de scolarizare in invatamantul profesional sa se faca tinandu-se cont de ofertele de pe piata muncii, iar la terminarea unui liceu industrial sau scoala profesionala prin intermediul agentiei de ocuparea fortei de munca sa se caute locuri de munca pentru absolventi!
Bacalaureatul trebuie sa se dea diferentiat, in functie de specialitate fiecarui elev: cei care au facut scoli profesionale sau licee industriale sa dea bacaluareatul numai ca proba practica in meseria respectiva, cei care au facut un liceu cu profil uman numai la literatura, istorie sau filologie iar cei care au facut un liceu cu profil real sa zicem numai la matematica, fizica, chimie sau informatica!
O alta problema este cea a salarizarii personalului din invatamant: evident ca trebuie salarii decente, dar si o mai stricta selectie a acestui personal! Ca sa ai dreptul sa te angajezi in invatamant ar trebui sa indeplinesti urmatoarele conditii: testare psihologica foarte stricta, facultate de profil curs de zi terminata si licenta data. Suplinitorii trebuie sa dispara!
Cam astea sunt masurile in principalele domenii economice si sociale care le-as gandi aplicate! Evident ca nu sunt perfecte si pot fi imbunatatite, dar am vrut sa zic si unele solutii concrete, nu numai sa critic de pe margine!
|