În prealabil postat de cristiboss56
Te rog sa-mi permiti sa adaug la frumoasele tale cuvinte , un cuvant de suflet al Parintelui Panait Istrati :
Mai presus de toate, ierarhul Epifanie era un iubitor de Liturghie. Atent la detalii, pătrunzător în considerații, teolog de seamă, trăitor al fiorului liturgic, conștient de măreția Luminii care se revarsă din Liturghie, dorea ca slujba să fie săvârșită ca în fața lui Dumnezeu.
Pentru că l-am cunoscut bine, îmi permit să scriu câteva rânduri despre Înaltpreasfinția Sa.
Îl cunosc practic dintotdeauna. Atunci când am devenit conștient de propria-mi existență, el ea acolo, aproape de familia mea, călăuzindu-ne pașii, stareț la Mănăstirea Neamț și director al Seminarului de aici. Tata era profesor acolo de muzică psaltică, așa că a avut enorm de mult de învățat de la el. Mai apoi, l-am văzut mereu, întâi la Constanța, iar apoi la Buzău.
Ierarhul Epifanie avea un fel unic de a percepe lumea. Înzestrat cu o inteligență de o subtilitate greu de egalat, profesor și teolog de vocație, îi plăcea să asculte înainte de a pune diagnosticul. Avea un zâmbet aparte, misterios, care ascundea o profunzime a trăirii și a cercetării remarcabilă. Era într-adevăr un episcop, în accepțiunea etimologică a cuvântului: episkopos – cercetător, supraveghetor, purtător de grijă.
Episcopul este chipul lui Hristos în Biserică, iar plinătatea harului sacerdotal îi conferă puterea de la Dumnezeu de a săvârși toate Sfintele Taine. Pentru a dărui harul, omul afierosit slujirii, trebuie să fie plin de Duhul Sfânt. Ori, noi, în rugăciunea „Preasfântă Treime” Îl rugăm pe Duhul Sfânt să cerceteze umanitatea: „Sfinte, cercetează (episkepse) și vindecă neputințele noastre, pentru sfânt Numele Tău”. Așadar, cercetătorul Bisericii, vizionarul Trupului lui Hristos este Duhul Sfânt, Mângâietorul care umple cu smerenie și iubire oamenii păstrați pentru har, pentru a transmite prin succesiune apostolică puterea Sfintelor Taine și al lucrării preoțești în Biserică.
Ierarhul Epifanie avea acea acuitate unică de a asculta pe toți, de a cântări adevărul, de a gândi echilibrat și de a discerne din valul de incoerențe al vieții. Îi plăcea să asculte, avea oricând o vorbă bună, un cuvânt de duh, o ironie de o finețe insesizabilă pentru mulți. Apoi, avea un râs sănătos, izvorât din apele curate ale neamului românesc, prin care se bucura sincer de frumusețea revărsată de Dumnezeu peste oameni.
Mai apoi, am învățat că în viața sa de monah, preot și ierarh, a văzut multe și a acumulat experiență bogată. A văzut că oamenii nu sunt mai niciodată ceea ce par a fi, că în spatele unui chip se ascunde o complexitate de trăiri, și mai ales, că orice om este bun dacă reușești să-i stimulezi recunoștința, smerenia și dăruirea. De-a lungul unei cariere arhierești impresionante, era greu să-l surprinzi. Cunoștea oamenii, îi prețuia, îi mustra cu blândețe atunci când trebuia. Avea o înțelepciune neaoșă prin care discernea clar intențiile, aparențele, jumătățile de adevăr, iluzia și realitatea.
Mai presus de toate, ierarhul Epifanie era un iubitor de Liturghie. Atent la detalii, pătrunzător în considerații, teolog de seamă, trăitor al fiorului liturgic, conștient de măreția Luminii care se revarsă din Liturghie, dorea ca slujba să fie săvârșită ca în fața lui Dumnezeu. Deși de ceva vreme se simțea destul de rău, a slujit Dumnezeiasca Liturghie de Bobotează și de Sfântul Ioan, cu aceeași râvnă și iubire care am văzut-o acum treizeci de ani, la Neamț. A sfințit sute de preoți și biserici, într-o bucurie a dăruirii harului care nu s-a împuținat peste vremuri.
Mi-a povestit mai demult că imediat după revoluție, o dată cu tăvălugul noilor potentați, s-au găsit și câțiva care i-au contestat autoritatea spirituală. Câțiva preoți și „credincioși” cu abilități politice i-au cerut să părăsească tronul arhieresc, deși fusese călugăr de vocație, profesor de teologie, stareț de mănăstire și apoi firesc episcop. Într-o duminică, un grup de nemulțumiți aștepta înafara bisericii, scandând lozincile noii vremi, cu intenții destul de violente. Calm, maiestuos, natural, zâmbitor, ierarhul a ieșit din biserică, îmbrăcat în toate veșmintele arhierești, cu Crucea și toiagul în mână și i-a binecuvântat pe turbulenți. Ca la un semn, toți și-au plecat capul, au făcut Sfânta Cruce și au mormăit în barbă: Sărut mâna! Cu tăcere, blândețe și binecuvântare, a rezolvat conflictul, iar cei mai mulți dintre răzvrătiți și-au cerut iertare mai devreme sau mai târziu.
Un astfel de om era Înaltpreasfințitul Epifanie. Calm, blând, de o finețe monahală certă, zâmbitor, preocupat pentru Biserică, ascultând păsurile preoților și călugărilor, povățuind, vizitând foarte des mănăstirile, slujind Liturghia cea dumnezeiască. A plecat la Liturghia veșnică, în chinovia raiului, acolo unde poate să se bucure deplin de Mirele Hristos, pentru care și-a dedicat viața. Inima i-a stat în drum către o mănăstire, arătând într-un mod providențial grija sa pentru biserici și mănăstiri: „Pe lângă cele dinafară, ceea ce mă împresoară din toate părțile este grija pentru toate bisericile” (II Corinteni 11, 28).
Dumnezeu să-l odihnească în pacea și lumina Sa!
|