Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Mai intai, teoria heliocentrica a fost cristalizata inainte de Galilei, de catre un om al Bisericii: Nikolaus Copernic. Pe urma, pe ce va bazati in a afirma ca a fost obligat "sa abjure" ca sa "nu fie ars pe rug"? Pe cuvintele pe care le-ar fi murmurat "Si totusi se invarteste ?" Sunt o binecunoscuta facatura: prima data se gasesc mentionate aceste cuvinte la mai bine de 100 de ani de la moartea savantului.
Condamnat ? Domiciliu fortat pana la moarte ? Stiti unde a fost inmormantat Galilei ? In cea mai frumoasa biserica din lume: Santa Croce din Florenta. Acolo unde, facand Rozarii si meditatii timp de ore intregi, a observat oscilatiile marelui candelabru, obsevatii pe baza carora a elaborat apoi teoria pendulelor. Inmormantat in interiorul catedralei: ce alta cinste mai mare poate aduce Biserica unui credincios ?
|
1. Sa incepem cu : Bertold Brecht (10 februarie 1898, Augsburg, Germania - 14 august 1956, Berlin), dramaturg, poet și teatrolog german. Atitudine antifascistă. Emigrant intre 1936 și 1940 în U.R.S.S. și între 1941 și 1947 în S.U.A.
Am inceput cu Brecht, unul dintre cei mai mari dramaturgi pe care i-a dat lumea, a scris o piesa de teatru „Leben des Galiei”, 1943 – „Viața lui Galilei”.
2. Nu trebuie sa va suparati si nici sa va mirati; se intampla sa mai fie si alti oameni care sa stie cate ceva.
3. Stiu ca Galilei este ingropat la Catedrala Santa Croce, la Florenta unde, cum spune colegul dumneavostra de idei, este ingropat si Michelangelo. Hai sa-l mai invatam ceva: tot la Santa Croce este ingropat si Machiavelli. Am fost la Florenta pe un program Socrates in anul 1998, pentru o saptamana. Am locuit aproape de Catedrala Santa Croce care este intr-adevar deosebit de frumoasa. Dar bijuteria Florentei este considerata Santa Maria del Fiore.
4. Galilei a fost nevoit sa abjure, deci nu l-a obligat inchizitia sa abjure, inchizitia spera sa-l arda pe rug. Dar Galilei a ales sa abjure ca sa-si poate salva lucrarile.