View Single Post
Vechi 14.01.2013, 08:03:29
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Ana Tr. Vezi mesajul
Eu nu ma acopar. Foarte putine femei o fac. Si nu este vorba despre ce face unul sau altul, pur si simplu eu nu fac asta. Nu cred ca, credinta consta in a avea capul acoperit. Insa noi oamenii avem tendinta de a imita sfintii, dar din pacate doar la vesminte. Momentan nimeni nu mi-a atras atentia in acest sens si nici nu cred ca o va face. Spre exemplu am vazut fiica de preot si nu era acoperita. De obicei cei care sunt habotnici sunt atenti la tot. Eu nu am o problema cu ei, crezi ca e bine sa faci cumva fa asa dar respecta libertatea celorlati de a alege si nu ii condamna. Asta imi aminteste de cazul unei doamne care in fiecare Duminica se spovedea si la un moment dat preotul i-a spus ca este mult prea des si multe alte lucruri pe care le fac oamenii. Cu precadere intr-o anumita zona a tarii oamenii inventeaza tot felul de obiceiuri si ar trebui sa stie ca nu toata lumea le cunoaste, respectiv le accepta. Dar sa nu deviem de la subictul topicului ....
Imi cer iertare, dar nu prea inteleg reactiile acestea. Ti-am adus in vedere ce spune Biserica, nu am fost rea, nu te-am judecat, nu te-am condamnat, nu te-am pus la zid. A atrage atentia cuiva in legatura cu un subiect nu este rautate. Adica, pare ciudat. Iti spun ca Biserica spune ca femeile sa fie cu capul acoperit si tu ma acuzi ca te condamn? Cum vine aceasta treaba? Sa nu fim sensibili unde nu trebuie si mai bine intrebam ce nu intelegem exact, decat sa tragem concluzii pripite. Sa nu uitam ca pe internet, intr-un spatiu virtual, cand vorbim cu cineva un rol important o are imaginatia, caci nu putem sa ne folosim tot limbajul de comunicare.(tonul vocii, mimica fetei, gesticulatia etc.)

Apoi, treaba asta cu femeia si capul acoperit in Sf.Biserica si la rugaciune, nu este inventie facuta de unu si altul. Ai citit Evanghelia? Scrie acolo ca femeia trebuie sa aibe capul acoperit in Sf.Biserica si la ruga. Ai citit Sf.Canoane? Scrie acolo la fel, ca femeia trebuie sa isi tina capul acoperit in Sf.Biserica. Ai vazut cum e la manastire? Ai vazut cum e in Rusia,Ucraina,Moldova? Toate femeile isi acopera capul. Deci nu este o chestiune inventata de un terchea berchea care doreste sa ia libertatea omului. Asta e o porunca, o mica parte din invatatura ortodoxa. Daca dorim sa o urmam, f.bine. Dar daca nu, sa nu spunem ca nu este asa, cand Biserica spune f.clar ce si cum. Nu schimbam invatatura Bisericii dupa cum ne taie noua capul.

Vad ca scrie acolo ca esti din Transilvania. Bun. si eu sunt. Si am vazut femei cu capul acoperit in Transilvania. Deci nu e treaba ca asa e prin Moldova. Tine de persoana si de preotul Bisericii. Noi trebuie sa avem grija sa fim respectuosi in Casa Domnului. Cand intri in casa straina, te scuturi de praf, iti stergi papucii, dai buna ziua si ti cont de regulile casei in care te aflii. Exact asa este si in Sf.Biserica, Biserica Lui Hristos. Doar la Sf.Liturghie vin si ingerii sa slujeasca. Cum sa nu ii respectam?! Nu conteaza ce fac alte femei si nu cred ca nu ti cont de ce ar zice altele. Consider ca te-ai simti prost ptr. ca celelalte nu le poarta si vei crede ca ele gandesc ca esti nu stiu cum. Stiu sentimentul, l-am simtit si eu. Nu am cunoscut inca persoana care sa nu tine cont de ce spune altii despre ea. (ma refer la mireni si mai ales la tineri)

Spovedania se face cat mai des. Eu stiu, cam o data la 40 de zile. Sau cel putin in cele 4 posturi, dar daca suntem ortodocsi ravnitori, se poate si mai des. Deobicei cam asa stiu ca este in cazul in care cineva doreste sa se spovedeasca mai des--o data la 40 de zile.
Nu stiu cazul acelei femei, nu stiu de ce se spovedea asa de des. Nu este pacat in sine sa te spovedesti cand vrei. Dar nu cunosc eu direct cazul, deci nu ma pot pronunta.

ps. Nu te ia nimeni la cearta. Discutam.

Last edited by Laura19; 14.01.2013 at 08:10:05.
Reply With Quote