Citat:
Īn prealabil postat de zaharia_2009
Nu cunosc produsul "coliva" (desigur ca in aceste timpuri moderne au ajuns sa cunoasca si coliva, dar nu o folosesc , o desconsidera, ei avind alte obiceiuri ! Oare preotii , in prima simbata din marele post nu ii invata despre coliva Sf. Teodor Tiron ? Sau, ii invata despre colacii sfintilor de la brutarie ?) iar pomenirea de obste a mortilor , desi se tine , este mult mai rece, mai putin importanta . Se axeaza mai mult pe morminte (citiri la mormintele celor care doresc asta , dupa liturghie si parastusul din biserica), pe ingrijirea lor, pe estetica lor si a cimitirului .
|
In Brasov se face coliva. :) Chiar bunica facea ptr. bunicul. Si am mai fost la o inmormantare unde tot coliva si colacei se dadea. Si in Sibiu am inteles ca se face coliva. Acum banuiesc ca depinde si de zona Ardealului. :))
Citat:
De asemenea , datorita specificului ardelenesc (contactul strins cu multe alte culte) imprumuta si practica cu placere o serie de obiceiuri fie catolice (luminatia, udatul fetelor) fie protestante, mergind chiar atunci cind au ocazia la slujbe si la alte biserici , fiind f. intilnita ideea ca Dumnezeu este unul si acelasi si la catolici , si la protestanti si la ortodocsi . Asta ca sa nu se lase mai prejos de sudistii care stau strinsi de paginatate.
Au o credinta mai putin bazata pe canoane si mai mult pe pareri, considerind pacate doar sa ucizi, sa avortezi, sa furi si uneori sa curvesti .
De aceea , in totdeauna cind am discutii cu prietenii mei din Ardeal sau cind vad aici pe forum ardeleni stiu ca la un moment dat vor avea pareri absolut personale despre ortodoxie, inafara dogmelor sau a canoanelor. Stiu ca o vor zbircii , la un moment dat, in ceea ce priveste dreapta credinta si vietuirea in duh si adevar, si uneori chiar ii inteleg .
Insa mare imi este bucuria cind vad un ardelean (vorbind in general , dar aici introduc si banatenii si maramuresenii ...) care marturisesc drept Adevarul .
Ca om de rind nu trebuie sa sti multe despre credinta (nu este insa deloc rau daca se intimpla astfel) ci trebuie sa sti lucruri corecte si sa practici doar ce este binecuvintat si nu ce vrei tu si cum iti vine tie .
Ca atitudine , daca spui ca esti ardelean (de frunte, adica te mindresti cu asta) si ca esti ortodox, pai cind iti demonstreaza cineva un lucru legat de credinta ca fiind adevarat, tu te pui in unghii si refuzi sau dupa ce ceri lamuriri si vezi realitatea ii multumesti celui care a facut milostenie cu tine si te-a luminat aprinzindu-ti inca un becusor in intunericul propriei tale credinte iar de atunci incolo incepi si tu sa faci intocmai ?
Asta ca vorbim de credinta si de mindria ardeleanului de a merge la biserica si de a se da supus credincios !
|
Intrebare adresata direct mie? :)
Citat:
Cu populatia oraselor lucrurile se modifica putin capatind un aspect mai mult elitist, intelectual , mai rafinat si mai important decit ce este la tara .
Dar ideea generala , aspectul general , este acelasi .
In Moldova, credinta omului de rind este mult mai mare decit in restul tarii .
Dar asta este alta poveste . Poate alta data .
|
Pot sa spun ca ardelenii care il cinstesc pe Pr.Arsenie Boca, deobicei se tin tare pe credinta ortodoxa. Mai ales cei din Brasov, Sibiu, Hunedoara. (pe aici este cunoscut de mai multi oameni pr.Boca decat in nord-cel putin mie asa mi se pare)
Iar cei care cunosc putina istorie, o tin si mai si. (mai ales partea cu unitatia).