View Single Post
Vechi 14.01.2013, 15:37:04
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Laura19 Vezi mesajul
In Brasov se face coliva. :) Chiar bunica facea ptr. bunicul. Si am mai fost la o inmormantare unde tot coliva si colacei se dadea. Si in Sibiu am inteles ca se face coliva. Acum banuiesc ca depinde si de zona Ardealului. :))
In zona Clujului , Maramures, Crisana nu se face coliva la inmormantare si la parastase, ci se face colac(parastas), insa cel putin odata pe an ardelenii tot isi fac sfestanie, in ajun de Boboteaza. Poate ca in mediul urban sunt tot mai putini cei care cheama preotul sa le faca sfestanie cand se muta in casa noua, insa nu cunosc om care sa nu fi chemat preotul sa-i faca sfestanie daca i-a murit un membru al familiei. Tin minte tousi ca am gustat odata coliva de un 1 noiembrie, cand m-a servit cel venit la mormantul de langa cel al bunicului meu si inca o data cand a facut vecina , care-i moldoveanca :) In general, la parastase nu se aduce coliva, eu n-am prea vazut. Cred deasemenea ca moldovenii tin mai mult la randuieli (daca-i post, e post, nu o dau pe post greco-catolic- fara carne, dar cu lapte si oua), dar sunt mai superstitiosi decat ardelenii si-si neglijeaza mormintele celor dragi (merg rar la cimitir). Luminatia cred ca e evenimentul care-i aduce pe toti adelenii la cimitir, nefiind insa o sarbatoare religioasa. La catolici ziua mortilor e pe 2 noi, la ortodocsi pe 8 noi, protestantii nu au o zi a mortilor, insa de 1 noi. cu totii merg la cimitir sa se reculeaga.

Last edited by ioanna; 14.01.2013 at 16:57:00.
Reply With Quote