Cum ne ierarhizăm prioritățile
Un tată venind de la muncă târziu, obosit și nervos, a fost întâmpinat încă de la ușă, de fiul său în vârstă de cinci ani care a început să-i pună mai multe întrebări legate de veniturile sale.
- Tati, pot să te întreb ceva?
- Întreabă-mă, i-a răspuns tatăl.
- Tati, câți bani câști pe oră?
- Dar, lucrul acesta nu e treaba ta! De ce mă întrebi astfel de lucruri, s-a revoltat tatăl?
- Doar voiam să știu… Te rog, spune-mi, cât câștigi pe oră?
- Dacă trebuie să știi, câștig zece lei pe oră.
- Aha, a răspuns micuțul cu capul plecat.
Apoi a continuat:
- Tati, te rog, îmi poți împrumuta cinci lei?
Tatăl s-a înfuriat.
- Dacă singurul motiv pentru care m-ai întrebat aceasta este ca să-mi ceri niște bani ca să îți cumperi o jucărie prostească sau alte nimicuri, atunci du-te direct în camera ta la culcare.
Micuțul a plecat în camera sa și a închis ușa.
Omul s-a enervat și mai tare de întrebările fiului său cugetând întru sine: ,,Dar cum a putut să mă întrebe așa ceva, numai pentru a-mi cere niște bani?!”
După o vreme însă, calmându-se, omul a început a cugeta: ,,Poate chiar era ceva de care avea nevoie, și nici nu mi-a cerut bani prea des…”, apoi s-a dus la copil să vadă dacă a adormit.
Intrând în cameră, tatăl l-a întrebat:
- Dormi?
- Nu tati, sunt treaz, i-a răspuns copilul.
- M-am gândit - spuse tatăl - că poate am fost prea dur mai devreme. Am avut o zi lungă și grea, și m-am descărcat pe tine. Uite aici, ai cinci lei.
Micuțul a sărit, zâmbind.
- Mulțumesc, tati!
Apoi a scos un pumn de mărunțiș, și omul iar s-a enervat văzând că fiul său avea deja o sumă de bani.
Micuțul și-a numărat încet toți banii, apoi s-a uitat către tatăl său.
- De ce mi-ai mai cerut bani dacă deja aveai?
- Deoarece nu aveam suficienți. Tati, acum am zece lei, pot să cumpăr o oră cu tine??? Adică îți plătesc eu o oră de muncă, numai să vii mai repede acasă mâine. Vreau să mănânc împreună cu tine, să mă joc cu tine, să vorbesc cu tine…
Tatăl și-a plecat capul întristat, și-a luat copilul în brațe și l-a rugat să-l ierte.
ACEASTA ESTE O ATENȚIONARE PENTRU TOȚI CEI CE LUCREAZĂ DIN GREU ÎN VIAȚĂ. NU AR TREBUI SĂ LĂSĂM TIMPUL SĂ NE TREACĂ PRINTRE DEGETE, FĂRĂ SĂ ÎL OFERIM CELOR CARE CHIAR CONTEAZĂ PENTRU NOI, ACELORA APROPIAȚI INIMILOR NOASTRE!... SĂ NE AMINTIM SĂ ÎMPĂRȚIM CEI ZECE LEI DIN TIMPUL NOSTRU CU CINEVA PE CARE ÎL IUBIM.
DACĂ MÂINE AM MURI, FIRMA LA CARE LUCRĂM, FOARTE UȘOR NE VA ÎNLOCUI CU ALTCINEVA, ÎN CÂTEVA ORE CHIAR… ÎNSĂ FAMILIA ȘI PRIETENII PE CARE ÎI LĂSĂM ÎN URMĂ, NE VOR SIMȚI LIPSA PENTRU TOTDEAUNA!...
DIN NEFERICIRE, ÎN ZIUA DE ASTĂZI, PUȚINI SUNT ACEIA CARE AU ÎNȚELES SENSUL ȘI SCOPUL VIEȚII. IMPORTANȚA IERARHIZĂRII PRIORITĂȚILOR ȚINE DE CONȘTIENTIZAREA MÂNTUIRII SUFLETULUI! ACELA CARE ÎȘI DOREȘTE MÂNTUIREA SUFLETULUI SĂU ȘI SE VA ÎNGRIJI DE ACEASTA, VA GĂSI ȘI MIJLOACELE NECESARE ȘI AJUTOR DE LA DUMNEZEU PENTRU A PUTEA IZBÂNDI PE ACEASTĂ CALE! DE FIECARE DATĂ ÎȘI VA PUNE PROBLEMA RELAȚIEI SALE CU APROAPELE ȘI CU DUMNEZEU, ÎȘI VA DA SEAMA CU UȘURINȚĂ ATUNCI CÂND VA GREȘI ȘI-ȘI VA ÎNDREPTA VIAȚA DEVENIND UN OM PLĂCUT TUTUROR. VA GĂSI TIMP PENTRU TOT CEEA CE ESTE IMPORTANT ÎN DETRIMENTUL LUCRURILOR EFEMERE ȘI PREA PUȚIN IMPORTANTE.
AȘA SE FACE CĂ OAMENII SE ÎNDEPĂRTEAZĂ DE LUCRURILE CELE MARI, IMPORTANTE, PENTRU LUCRURI MICI, NEÎNSEMNATE.