Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
|
Apropo, frate Cristian, de mesajul de mai inainte, de Sf. Siluan (care mi-e foarte drag si pe care l-am recomandat de atatea ori) si de Sf Antonie cel mare a carui praznuire va fi peste doua zile: Spunea Sf Siluan intr-una din scrierile sale despre un alt rugator care se ostenea impreuna cu Sf Antonie. Acesta il intreaba pe Sf Antonie: "De ce, frate Antonie, eu ma ostenesc mai mult decat tine, dar Dumnezeu iti da tie mai mult decat mie?" Iar Sf Antonie a raspuns: "Pentru ca eu Il iubesc pe Dumnezeu mai mult decat tine!"
Cu alte cuvinte, acolo unde este osteneala si "lacomie duhovniceasca", bine este sa punem si oleaca de dragoste. Fara dragoste, lucram ca niste sclavi, pe ogorul Domnului, facand din obligatie si de frica, toate cate ni le cere El!...
De multe ori ne rugam si ni se pare ca am mai avansat putintel, cand dintr-o data apare o ispita oarecare si noi cadem mult mai jos de cum fusesem mai inainte de a ne ruga!... Daca am iubi, nu neaparat vrajmasul, asa cum ne invata Sf Evanghelie, (asta mai tarziu, cand incepem sa intelegem rostul iubirii de aproape), ci macar pe fratele nostru ratacit acum, dar care, prin rabdarea si dragostea noastra, se poate indrepta, eu cred ca abia atunci sporim in cele duhovnicesti. Dar, judecandu-ma pe mine, vad ca mereu cad si cad si ma stapanesc cu greu, daca in jur nu e intelegerea si dragostea pe care, pana la urma, o cauta fiecare dintre noi!