Graba este mare !
In ziua de astazi toata lumea fuge catre nicaieri . Chiar si cei care tot mai cunosc cuvintul lui Dumnezeu , in ultimul timp, se grabesc ca si ceilalti .
De ce asa ? Ca sa se vadeasca , desigur, cei drepti !
Nu sunt eu acela , caci si eu ma grabesc ca si voi , dar mereu imi atrage atentia graba generala a oamenilor .
Iar acum este o asemnea situatie !
Mersul la calugarie, care vad ca intereseaza mult probabil tot pe cei care nu vor sa faca asta, nu este ca bautul apei de dimineata !
Nu te scoli de dimineata si ii spui maicii ca la prinz pleci la minastire , dupa care te si duci pina ajungi la adinci batrinete !
Ce bine ar fi fost sa fie chiar asa de simplu !
Mersul la calugarie nu vine decit f. rare ori , pe un teren arid !
Cel mai frecvent , tinerii care imbraca haina de doliu pt. lumea aceasta sunt cei proveniti din familii cu o buna , sau o mare, inclinare spre Dumnezeu .
Sunt proveniti din familii care nu pun sapa pe umar duminica , care nu merg la biserica din ocosism, pt ca altfel ridea lumea de ei si spun ca sunt slabi !
Sunt provenitii din familii care au respectul si cultul mortilor f. viu stiind ca cei plecati din lumea aceasta nu sunt morti si rupti de noi .
Cautati si vedeti istoriile familiilor celor care mergind la calugarie au facut nevointa de renume .
De aceea spuneam ca sunt frumoase istorioarele despre oamenii mari ai neamului , calugari sau nu, si ca acestea trebuiesc invatate pe de rost si nu citite precum jurnalele mondene .
Daca nu citim cu luare aminte vietile acestor eroi ai credintei , apai toata curiozitatea si uimirea la aflarea povestii lor este fara folos .
De aceea ne grabim catre nicaieri , de aceea ne alegem viata usurica si bine-placuta , de aceea suntem din ce in ce mai superficiali, de acea vrem distractie si bine si nu jertfa , de aceea refuzam crucea pe umeri si jinduim la viata mondena, adica prezenta,crezind cu tarie ca Hristos are ca trasatura esentiala iubirea nejudecata si fara masura si ca indiferent ca facem ceva din poruncile lui ori ba , noi tot ne mintuim cit de cit !
Asta arata ca cu nimic nu raminem din lecturile facute . Doar curiozitate, mereu aceiasi curiozitate ispititoare ! Ca si atunci cind vrem sa stim, de exemplu, cum este drumul spre calugarie ... si atit .
Altceva nu ne intereseaza nimic , da sa stim repede asta !
Daca la scoala ai facut istoria neamului si geografia partiei si marematica si si altele asemnea doar ca sa le uiti si sa cada in indiferenta, asemenea lecturilor duhovnicesti,pai degeaba am trecut prin scoala, precum gisca prin apa.
Dialogul meu cu fratii pe lucruri serioase , chiar si numai despre lecturile duhovnicesti, nu le fac pt. a avea motiv sa critic , ci pt. a putea avea impreuna niste puncte de reper imuabile , nerelative si netagaduite , ale credintei si ale facatorilor de credinta.
Altminteri nu facem vorbire cu folos , ci doar vorbarie . Si decit vorbarie mai bine renuntam si ne apucam macar de batut metatnii pina cind , tot aplecindu-ne , ne fug ispitele si gindurile pagubase din minte .
Deci daca ne abatem pe subiecte conexe nu este nic un rau .
Cui nu-i place lucrul acesta poate ramine in stend-by sine die ca nu au ce pierde ci din contra pot cistiga un moment de infringere a grabei catre nicaieri.
Ca la drept vorbind , ce sa tot discutam despre mersul la calugarie in zeci si zeci de foi ?
Lucrurile mari nu sunt atit de complicate precum le-am crede . Sunt simple , dar trebuiesc puse in practica, facute si nu discutate, filosofate .
Ce este mai simplu decit ca atunci cind ti se spune sa asculti , trebuie sa asculti cu dragoste , sau sa te saracesti absolut de tot, tot cu dragoste, s.a.m.d. .
Ortodoxia este mai putin cu discutia , cu filosofia si mai mutl cu facutul , cu traitul, cu pututul.
Interesul si curiozitatea noastra trebuie sa fie la "putut" nu la speculatii si filosofeli .
De filosofeli se ocupa duhovnicii . Novicii trebuie sa-si puna toata increderea in ei , ca de aceea cauta monahismul, iar ei sa aibe grija de partea lor, pututul !
Nu va suparati surorilor de discutii conexe si fiti convinse ca atunci cind este de scos ceva folosiotor la iveala, din aceste discutii, acesta va aparea doar in masura in care se face precum zicea gheronul Cleopa : rabdare !
Dar cind ne pierdem rabdarea , ce sa mai facem ?
Rabdare , rabdare , rabdarica !
Asta este parerea mea si cu multa rabdare o asez aici !
NB: cit despre postat articole intregi prin tehnica copy-paste eu am avut mereu o rezerva , ca sa nu zic alfel. Posati cel mult linkul si invitati la lectura sau dati la interesati pe privat . Nu cred ca este potrivit sa rescriem carti .
Chiar strict la subiectul despre "drumul..." sunt proloage (pe care sunt convins ca un crestin sirguincios le citeste in fiecare zi, cel putin aici pe prima pagina a site-ului in forma restrinsa) sunt vieti de sfinti , sunt carti auto si biografice pe nume in parte .
Ma repet , nu cred ca este o idee inspirata (dar poate este si nu o vad eu din mare rautate !) sa retiparim, retranscriem , carti deja editate doar din dorinta de a umple pagini .
Last edited by zaharia_2009; 15.01.2013 at 23:21:36.
|