View Single Post
Vechi 15.01.2013, 23:49:58
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Corect. Eu as reformula mai simplu: Biserica Ortodoxa a dogmatizat intr-o materie in care Biserica Catolica nu a facut-o. Absolut normal. In alte materii, spre exemplu Asumptia, Biserica Catolica a dogmatizat in timp de Biserica Ortodoxa nu a facut-o. Spre deosebire de ortodocsi, care se maniaza ca de ce a trebuit catolicii sa'si mai traga o dogma, noi nu avem astfel de probleme: ortodocsii sunt absolut liberi sa creada ce considera, ei nu sunt subiect al jurisdictiei Bisericii Catolice.
Sunt de parere ca trebuie avut in vedere atat limbajul folosit in teologie cat si abordarea soteriologica.
In ceea ce o priveste pe Maica Domnului, BO a dogmatizat adormirea (moartea) ei si invierea si ridicarea la cer. Reamintesc ca in BO pacatul stramosesc nu are conotatii juridice.

Citat:
Aici, eu as fi mai ponderat in afirmatii. Nu cred ca oricare barbos Varzufie de la Muntele Athos sau de la Petru Voda e mare mistic rasaritean. In schimb, sunt de acord ca nu le are cu rationalismul. Dimpotriva, parerea mea este ca, grosso modo vorbind, mistica rasariteana nu s-a ridicat, in ultimele secole, la inaltimea celei apusene. Apropo, cum explicati desfiintarea cursurilor de mistica de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti ? Chiar nu mai intereseaza pe nimeni mistica ?
Intr-adevar "barba non facit filosofum"... si "nu toate mustele fac miere". Nu orice calugar gata e si mare mistic...

In ceea ce priveste mistica contemporana, sunt de parere ca afirmatiile trebuie sustinute de argumente.
Din perspectiva ortodoxa ofer doar 2 nume: Sfantul Gheron Iosif Isihasul, Sfantul Luca al Crimeii a caror vedere duhovniceaca nu este tagaduita.

Astept informatii despre mistici romano-catolici contemporani.

Daca este asa cum afirmati dvs, este trist ca s-au desfintat cursurile de mistica de la facultatea de teologie din Bucuresti.
Post sa va spun insa in cunostinta de cauza la ca Facultatea de teologie din Sibiu, atat Mistica cat si Dogmatica au profesori buni si de asemnea cativa studenti, masteranzi si doctorani interesati... deci potential este.

Citat:
dimensiunea mistica e MULT mai evidenta la Sf Augustin, pe cand la Toma e uluitoare dimensiunea filozofica.
Sunt de parere ca de referinta pentru mistica romano-catolica raman: Sfantul Francis de Assisi, Sfanta Tereza de Avilla, Maister Eckert...

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 15.01.2013 at 23:53:31.
Reply With Quote