Martorii lui Iehova sunt cei mai fermi cand vine vorba de intratul in bisericile noastre, chiar daca sunt invitati sa participe la evenimente importante din viata rudelor lor. Poate sa-i fie mama, tata, fiu, fiica... ei tot nu calca in biserica. Daca-i chemi la o nunta si mirii-s ortodocsi, ei participa la starea civila, merg si la masa, dar nu intra in biserica, nu participa la cununie. Daca-i chemi la botez nu merg, pentru ca nu-s de acord cu botezul la copii, (nu-s de acord cu orice botez care nu-i facut la ei) nu merg la biserica si refuza politicos sa se alature la masa de dupa botez, caci nu pot participa la o masa data in cinstea unui eveniment cu care nu-s de acord. Trimit un cadou pentru copil sau oricum merg in vizita la familia respectiva, cum se merge de obicei dupa nastere, dar nu participa la botez. Singura slujba la care am vazut ca asista e cea de inmormantare. Daca le moare o ruda ortodoxa apropiata, merg la inmormantare, insa nu si la cununia ei, prefera sa astepte afara, in curtea bisericii si dupa sa se alature alaiului, sa mearga mai departe la masa. Nu asista la slujbe, la sarbatori la noi, in schimb te cheama mereu la ei sa vezi cum e, mai ales la comemorarea mortii lui Iisus. (nu sarbatoresc Invierea, Pastele) Catolicii si reformatii participa la cununie la ortodocsi, nu stau afara ca martorii, ci in biserica, alaturi de ceilalti oameni si merg si la inmormantari. Neoprotestantii(adventisti,penticostali) si baptistii nu stiu ce fac, nu prea am cunostinte din zona asta sa vad daca merg sau nu la cununie, respectiv botez. La inmormantare merg (de baptisti si penticostali sunt sigura, de adventisti nu stiu, dar banuiesc ca da)
Si ca sa raspund la intrebarea initiatorului topicului: de ce n-am intra in alte biserici? Pentru ca nu simtim nevoia, nu avem de ce sa mergem, iar daca un om, totusi, merge, e datorita curiozitatii, ce nu-i un motiv legitim;n-ar trebui sa mergi la biserica pentru ca ai curiozitati. Eu am mers o data la baptisti, o data la penticostali si o data la martori (ca de atatea ori m-au chemat, ca deja mi-era mie jena) si mi-a fost suficient. Inevitabil dupa 10 min. ajungi sa te intrebi: ce caut eu aici? si numeri minutele pana la final ca sa poti pleca. Simti si mai acut ca locul tau nu e acolo, cu toate ca stiai dinainte, dar deh'... curiozitatea. Greco-catolicii tot organizeaza seri de rugaciune in Cluj, intalniri ecumenice si nu mai stii cum sa le spui ca nu mergi, ca oricum te rogi pentru "pacea lumii" si esti convins ca toti o fac in bisericile lor, insa ei vor sa fie lumea impreuna etc. etc. si asta nu inseamna sa-ti schimbi credinta (cum ne asigura). Tu le spui ca exista unitate in diversitate, cu totii suntem frati intru umanitate si e bine sa aratam asta prin faptele noastre, nu printr-o rugaciune comuna organizata parca in scop demonstrativ. Noi ortodocsii suntem priviti ca oaia neagra, aia incapatanati, inchisi in cercul lor, ce nu participa la astfel de evenimente decat rar, cand domina latura culturala, nu atat religioasa, deci evenimente tip simpozion. Se bucura insa sincer daca participa si un cleric ortodox.
Last edited by ioanna; 16.01.2013 at 14:06:22.
|