Citat:
În prealabil postat de ioanna
Ce te determina sa spui ca ingerul din stanga e reprezentarea simbolica a lui Hristos, cel din mijloc al Tatalui si cel din dreapta a Duhului?
Am intrebat din curiozitate, pentru ca mie explicatia troitei lui Rubilov, avand ca si continut teologic Cincizecimea, mi se pare convingatoare. Rubilov a reprezentat trimiterea persoanei Duhului Sfant, dialogul intratrinitarian. Fiul (centru) priveste rugandu-se spre Tatal (stanga), in vreme ce in mana Sa dreapta trimite spre “potirul” patimii Sale si dincolo de aceasta spre Duhul. Privirea si gestul sugereaza cererea trimiterii Duhului, iar Tatal implineste rugamintea. Ingerul din dreapta are bratul stang descoperit, cel din centru bratul drept descoperit- o posibila aluzie la vechea invatatura patristica dupa care Fiul si Duhul sunt deopotriva cele "doua brate" ale Tatalui prin care Acesta lucreaza totul. Vesmantul ingerului din dreapta e verde, care e culoarea liturgica a Cincizecimii, simbol al vietii noi, a Duhului datator de viata, al celui din centru e albastru si purpuriu inchis cu doua dungi aurii ( Fiul intrupat este Uns, rege si profet).
|
as mai adauga ca cele doua persoane din lateral o incadreaza pe cea de-a treia, cea din centru intr-o forma asemanatoare unui potir. Asadar Hristos euharistic este cel care se gaseste in potir. La ingerul din stanga apar doua degete deschise, ca simbol al celor doua persoane care se nasc si purced din Tatal, iar la cel din mijloc apar tot doua degete deschise, ca simbol a celor doua firi ale Mantuitorului.