View Single Post
Vechi 16.01.2013, 20:16:12
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Pentru Sophia - carte despre viata parintelui Cleopa - deci o carte intreaga, nu pasaje : http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ntelui-cleopa/

Marturii despre sine ale par. Arsenie Papacioc - http://www.crestinortodox.ro/parinti...ine-69485.html

Parintele Paraian despre sine:
: Părinte, ne-ați spus despre maica Teodosia, despre părintele Arsenie. E mult dacă vă cerem să ne spuneți ceva despre dumneavoastră? Despre începuturile dumneavoastră? R: Apoi despre mine, n-am ceva deosebit de spus. Despre mine poate vor spune alții, vor exagera alții despre mine. Eu am început, m-am trezit în lumea aceasta, în sfera aceasta, a gândirii religioase. Însă v-am spus că am fost rău, așa că deja aveți niște elemente, nu? Cum zicea buna: “Hoheriule și mișelule!”. Sau aveam o vecină acolo, îi zicea nănașă la mama, dar nu mama era nănașa, ci soacra lui mama, mama lui tata. Și făcea: “Nănașe, acesta nu este botezat bine! Să-l duci la popa să-i mai citească ceva, că nu i le-a zis toate”. Acestea sunt începuturile mele. Știu că am fost lacom de bani. M-am dus odată, când ne-o dus părinții mei la Maglavit - tata m-a dus, a stat cu mine vreo câteva zile - și a zis tata că: “Hai să punem doi lei de la tine. Să punem că poate se primește”. Parcă și-acum îmi pare rău după banii ăia. Așa mi-a părut de rău. Nu știu de ce am fost așa lacom, cu cine oi fi semănat, cu buna poate. Aveam o bunică, și eu eram la un târg, la Ocna Sibiului - eram copil așa de 8-9 ani. Ne-am dus la târg, la Ocna. Și unul striga pe acolo: “Limonată! Limonată! Un leu paharul”. Eu am vrut limonată. No, mi-a cumpărat de un leu, am băut limonată. Și după aceea a strigat tot acela: “Sirop de zmeură”. Și-am vrut și de-ăla. Și vine buna: “Nu, c-ai mai băut de acela”, și nu știu ce. Și el strigă, de acolo - acela cu limonata, cu siropul -: “Uite la bătrâna cât e de zgârcită!”. Așa c-oi fi semănat cu cineva. Buna, dacă zicea cineva de vreun nepot că seamănă cu ea zicea: “Numai de-ar semăna cu mine, că-i bine”.

Eu când eram copil nici nu știam cum se numește ceea ce sunt eu, că sunt ortodox. Nu știam. Că și pe bunicii mei dacă îi întreba cineva de ce credință sunt, nu ar fi putut spune că sunt de credință ortodoxă. Ar fi zis că‑s de credința românilor, a oamenilor din satul nostru. Eram copil și m‑a întrebat cineva: ”Măi, tu ai drăguță?”. Și i‑am zis: “Nu știu, stai să mă duc să o întreb pe mama”. Cam așa era și cu oamenii, pe care dacă i‑ai fi întrebat dacă sunt ortodocși, ar fi zis: “Stai să mă duc să întreb pe cineva pentru că nu știu”. Nu aveau cu ce să se confrunte cu altceva ca să spună că sunt ortodocși. Când m‑am dus la școală la Cluj, eram copil de vreo șase ani jumate‑șapte, și m‑au întrebat colegii: “Tu ce ești? Ce credință ai?”. Și eu n‑am știut. Și m‑au întrebat cum zic eu când îmi fac cruce. Și am spus că zic: “În numele Tatălui și‑al Fiului și‑al Sfântului Duh”. Mi‑au zis atunci că sunt ortodox. Așa am aflat că sunt ortodox.

Sunt multe marturisiri inserate.