View Single Post
Vechi 17.01.2013, 21:10:44
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrãrii: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea solba,rusia

Ajungem la aceasta manastire dupaamiza si suntem primiti de o maica romanca.Aicea,in inima Rusiei , la aceasta manastire stareta este romanca ,iar mama ei schimonahie.Sunt aicea calugarite romance si rusoaice.Parcam intr- o parcare mare si nefinisata inca,alaturi este un deal cu padure ,unde ciugulim ceva din traista proprie si apoi intram in manastire printr-un portal impunator care contine si clopotnitza.Curtea manastirii incadrata de cladiri de jurmiprejur ,multe in rosu ,altele tencuite si varuite la exterior dar nefinisate inca in interior ,are o alee spatioasa incadrata de pini care ne conduce la manastirea cu cupole albastre,situata central in acest spatiu care desi este mai mult santier ,este foarte ordonat.Alaturi de manastire se afla o cladire frumoasa cu ziduri albe si cupole albastre,anume staretia,protejata superior de mai multe icoane pictate sub cupole de jurimprejur.Intram in manastire unde se desfasura vecernia la acea ora .Avem ocazia sa ascultam un cor de maici cu voci ingeresti ,fapt care m-a determinat sa sa imi cumpar dupa vecernie un CD cu cintece religioase ale maicutelor de aici .S- a cintat in limba rusa.Micul pangar aflat imediat dupa intrarea in manastire este deservit de o maica romanca.Facem si pomelnice pentru SF.Liturghie de a doua zi la care vom participa.
Desi noi am sosit ,cred pe nespusa masa,fara anunt in prealabil.caci pe program scria manastirea Solga ,cu posibila cazare.Solga insa este cu totul o alta mare manastire pe malul Volgai ,unde se afla moastele Sf.Ignatie Briancianinov si o icoana renumita a maicii Domnului .Aurora s-a folosit de apropierea denumirilor pentru a induce in eroare pelerinii ,fapt care a stirnit nemultumiri ,mai ales studentului !Dar noi aici am avut parte de o calda primire si chiar daca in manastire erau cazate rusoaice nu ne-au lasat pe dinafara.Dupa vecernia care a durat peste o ora cu slujba acompaniata de frumosul cor de maici ne-am inchinat la cele doua altare si cele doua racle ale unor sfinti cu moaste intregi,apoi am intrat print-un portal ogival in alta incapere care avea iconostasul central, o manastire in manastire.Practic erau 3 altare dar nu pe aceeasi linie.Nicaieri pe unde am umblat nu am mai intilnit o astfel de constructie interesanta in interior si nebanuita de la exterior.Dupa vecernie am fost luati in primire de o maica romanca care ne-a relatat cite ceva despre manastire si ne-a spus pentru ce sunt cladirile aflate in constructieentru copii cu handicap si batrini cu boli psihice.Erau constructii de mare anvergura si mai tirziu,inconjurind curtea am intilnit multi moldoveni acolo aflati a lucrarile in constructie.Maica ne-a dus la o manastire mica din lemn de o constructie interesanta,unde am intrat dupa urcarea unor scari de lemn,unde ne-am inchinat la icoana facatoare de minuni a Sfintului SERAFIM DE SAROV,icoana care a ajuns aicea tot printr-o minune.Anume Sfintul Serafim s-a aratat in vis unei crestine si i-a spus sa ia icoana de acolo unde se afla si sa o duca la maicile de la aceasta manastire,SOLBA,pentru ca ele sa se roage la el si Sfintul sa le ajute.Apoi am fost condusi in partea opusa a acestei curti unde se afla in constructie o manastire din zid care facea corp comun cu cladirile din acea aripa a curtii ,despartite de paduricea mentioanata la inceput printr-un drum strajuit de zidurile inalte ale manastirii.Cupola ovoidala era finisata in culorile galben si albastru expuse in dungi oblice.Aici dupa terminare se va aduce icoana Sfintului Serafim de Sarov din biserica din lemn.Dupa inchinare si aicea ,am fost condusi spre o iesire laterala a curtii,care dadea spre un alt drum peste care am vazut mult spatiu verde, un iaz si un riu.Acolo linga drum este si o fintina ,un izvor cu apa de baut foarte buna si rece,iar peste drum era un bazin inchis printr-o cladire din lemn cu izvor vindecator.Apoi maica amabila ne-a consus la cazare.La un demisol dotat cu camere finisate si grupuri sanitare a cazat o parte din persone impreuna cu niste rusoaice.Bineinteles ca Aurora si apropiatele ei s-au hotarit pentru a ramine acoloeu nu sunt genul care sa ma inghesui!Am aflat a doua zi ca ele au dormit pe saltele puse intre paturile pe care dormeau rusoaicele ..rau ,ziceau ele ca le-a fost ,paturile fiind inalte,iar saltele pe jos.Va inchipuiti ca daca s-a sculat vre-o rusoica noaptea a trebuit pe intuneric sa le mai si calce ca sa poata iesi la toaleta.Ceilalti am urcat sus la etajul unu ,unde dupa ce am strabatut un coridor lung si cam ingust cu bagajul greu,am fost cazate intr-o incapere cu saltele pe jos ,unde erau déj citeva rusoaice si cu geamurile inchise cu folie de nylon.doar unul avea folia rupta pentru aerisiredar era iulie deci cald si noaptea!Baietii au nimerit mai bine in camera alaturata de noi ,care era pentru doua persoane si aveau doua paturi.Pe mine nu m-a deranjat sa dorm pe saltele aflate pe jos,ba dupa ce am coborit la izvorul vindecator sa facem baie am avut acolo in camera posibilitatea sa ne intindem costumul si prosopul la uscat ,pe o scindura despartitoare aflata la un capat al camerei care era mai mare in realitate,pe cind cele cazate la demisol au trebuit sa ramina cu ele ambalate asa ude!!Am oscilat intre a ma aseza pe salteaua de linga usa care avea linga ea o priza unde as fi putut sa-mi incarc aparatul video descarcat aproape complet si celularulAm facut o eroare fatala ca am ales o alta saltea care nu era linga usa dar nu avea priza la indemina.Acolo s-a asezat altcineva si nu am mai lasat aparatul nesupravegheat linga usa care se inchidea deficitar !Cele de la demisol nu au avut unde sa isi usuce hainele unde dupa baie.
Dupa cazare plecam la izvor sa ne imbaiem si sa ne luam apa rece pentru drum de la izvorul care alimenta bazinul pentru imbaiat.Am venit ocolind curtea prin spate sa vedem de aproape si celelte cladiri si am urcat pe scari pe linga manastirea noua.Grupul sanitar aferent noua era pe coridorul cladirii alaturate manastirii,care avea doar parter si care era déj finisat si vopsit in alb.Se prea poate ca colo sa nu fie pus nimica ,cladirea cu grupul sanitar neavind destinatie de cazare.

A doua zi am participat la o frumoasa Sfinta Liturghie in limba rusadin pacate,dar la sfirsit am vazut-o sip e schimonahie pe care am salutat-o.Dupa ce ne-am inchinat din nou dupa slujba in frumoasa si interesanta manastire e-am mai oprit si la pangar inainte de a iesi pe o mica tersa acoperita dotata si cu o banca .Am vazut o icoana mai deoebita a Maicii Domnului ,expusa pe zid,nu la pangar ci lateral pe zidul opus unde mai erau citeva,dare u pe aceasta am remrcat-o si am intrebat de unde este.Maica mi-a raspuns ca este o icoana veche,pictata pe la 1870 de o maica de la manastirea Divevoo asa cum I s-a aratat ei Maica Domnului .Mie mi s-a parut deosebita picture fatza de late icoane ale Maicii Domnului ,asa ca am vrut sa o cumpar,maica de la pangar mi-a spus ca nu e de vinzare,de fapt nici nu am mai vazut alta la fel acolo/Dar maica vazind poate un usor regret pe chipul meu imediat mi-a zis ca pot sa o iau.Am vrut sa platesc dar mi-a zis ca e cadou.Icoana ,scrie pe dosul ei ca se numeste ZNAMENIE ,adica SEMN.Acuma sun nespus de recunoscatoare manastirii si acelei maici ,caci am inramat-o si am pus-o pe perete .Desi am in camera destule icoane ale Maicii Domnului de la manastirile pe unde am umblat,icoane renumite,mie aceasta mi se pare,desi este pe un fundal inchis ,mi se pare a fi cea mai deosebita.In plus ea pleaca de laDivevoo de la manastirea marelui Sfint Serafim care mi-a ajutat sa ajung la locurile sfinte din Rusia.Ar fi trebuit sa ma uit si la Divevoo dupa aceasta icoana ,dar acolo am avut prea multe de facut si de vazut ,si m-a preocupat mai mult icoana UMILENIA sa mi-o cumpar.
Dupa slujba am fost invitati la masa,sala de mese era finisata in interior.Pe liga un meniu bun am fost serviti si cu ceai si gogosi.La plecare maica ne-a dt gogsi si in traista,adica o punga mare pentru toti cit si o damigeana cu braga care era rece si foarte buna.Maica a mai facut cadou la sofer si cei doi baieti un CD cu muzica si un DVD cu filmarea manastirii .A primit si Aurora si inca 2 persoane norocoase de gen feminin.Maica si-a cerut scuze ca nu poate sa ne faca la fiecare un cadou.Eu am considerat ca am primit déj unul dupa Sfinta Liturghie,Icoana Maicii Domnului ZNAMENIE,de care ma bucur tot mai mult ca o am in casa mea si in camera mea!
Aurora a stat mai mult de vorba cu maica la poarta manastirii linga microbus asa incit noi am avut stimp sa bem toata braga primita.Imi pare rau ca nu am luat si reteta pentru ea!Ulterior mi-am dat seama de ce s-a vorbit asa de mult cu maica.Manastirea se afla intr-o zona cu multe manastiri inca 8 care erau situate la distanta mica una de alta si dupa ce a primit informatiile de rigoare ne-a dus la 6 dintre ele ..inloc de o singura manastire ,situata in program ,unde se afla icoana Maicii Domnului la manastirea VLADIMIR,manastire pe care nu am reusit sa o mai vedem .Acest fapt a stirnit nemultumiri unei banatence care voia sa ajunga acolo.Eu ,si se pare ca si restul lumii ne-au placut manastirile vizitate acolo ,nu departe de manastirea Solba,in zona numita Pereslav Zaleski,care se pare ca este o regiune cum ar fi la noi cele din Moldova,ca apropiere unele de altele.

Vedeti videolipul cu manastirea SOLBA
http://www.youtube.com/watch?v=aojou35hSho