Astăzi 17 Ianuarie îl sărbătorim pe Sfântul Antonie cel Mare.
Din pateric, despre avva Antonie:
Sfântul avva Antonie, pe când ședea în pustie, a căzut în mare lehamite (akedia) și în mare întunecare a gândului (logismos).
Și i-a spus lui Dumnezeu:
Doamne, vreau să mă mântuiesc, și nu mă slăbesc gândurile. Ce să fac în suferința mea? cum să mă mântui?
Și ridicându-se puțin către cele din afară a văzut Antonie pe altul ca el, așezat la lucru, ridicându-se de la lucru să se roage, și așezându-se apoi la împletit funie, și iar ridicându-se la rugăciune. Or acesta era îngerul Domnului, trimis spre îndreptarea și lămurirea lui Antonie. Și l-a auzit pe înger spunând: așa să faci și te vei mântui.
Iar el, auzind acestea, se bucură și prinse curaj, și făcând așa, se mântui.
L-a întrebat avva Pamvo pe avva Antonie: ce să fac? Iar bătrânul îi spuse: nu te încrede în dreptatea ta, nu te frământa pentru cele trecute; stăpânește-ți limba și pântecele. (Ceea ce intră și ceea ce iese.)
Au venit odată bătrâni la avva Antonie de la Sketis, și avva Iosif cu ei. Și vrând bătrânul să-i încerce, le puse înainte cuvânt din Scriptură și începu, de la cel mai mic, să-i întrebe ce voia să spună cuvântul. Și fiecare răspundea după puterile sale; dar el le răspundea: n-ai ghicit. Și la urmă îi spuse avvei Iosif: tu ce spui că înseamnă acest cuvânt? – Nu știu. Și le zise avva Antonie: cu adevărat avva Iosif a găsit calea, căci a spus „nu știu“.
PS: M-am bucurat mult că s-a scris despre Sf. Antonie și pe alte thread-uri, e ca și cum ar fi prezent aici cu noi. :)