Citat:
În prealabil postat de Petre.
Da, m-am gandit, undeva numai eu du Dumnezeu, si de aici a venit ideea de a trai mai retras printre calugari, dupa care urma pasul logic al pustniciei.
Nu e pentru mine singuratatea, asta simt, desi se zice ca daca il ai pe Domnul, nu iti mai trebuie nimic altceva, insa deocamdata nu il am pe Domnul in suflet, sau mai bine zis nu ii simt prezenta in mine si in jurul meu. De fapt nelinistea si starea mentala de disperare are printre cauze si singuratatea.
|
Petre cred ca trebuie neaparat sa analizezi un pic gandurile tale. Incearca sa te pui un pic paznic mintii tale. De acolo pleaca totul. Pentru ca asa cum indiferent ce este in jurul tau, interiorul tau poate fi altfel. Adica e singuratate in jurul tau, atunci nu lasa in suflet sa fie singuratate. Aceasta este important. Poate fii in jurul tau pustiu si in suflet sa ai toata lumea duhovniceasca cu tine.
Cred ca trebuie sa te apleci un pic inlauntrul tau si cu atentie sa cercetezi. Ca si acolo vin ganduri multe si nu toate sunt bune.
"Asemenea copilului mic care nu are trebuinta sa invete sa vada lumina cu ochii trupesti (de nu are cumva vreo suferinta a ochilor), tot asa nu are nevoie oarecine sa fie invatat in intelepciunea duhovniceasca si in unirea cugetului cu Dumnezeu afara de lucrarea curatirii si luminarii mintii. Caci multi fiind foarte simpli si neiscusiti la invatatura, au invatat intelepciunea duhovniceasca - prin lucrarea mintii si pazirea poruncilor - si s-au impartasit de mari daruri , precum Antonie, Pahomie, Pavel cel prea simplu si altii multi.
Mintea este inaintea oricarei invataturi si stiinte lumesti. Caci mintea nu a luat nastere ca urmare a deprinderilor carturaresti si nu au crescut din invatatura , ci toate acestea au luat nastere de la minte. Dumnezeu a dat in chip firesc minte fiecaruia, iar invatatura de carte s-a ivit de la oameni de aceea noi trebuie sa ne ingrijim inainte de toate de curatirea mintii. Mintea fiind curatita si luminata, poate pricepe toate cele din afara si cele launtrice, caci este duhovniceasca - si sa judece despre toate, insa pe ea nu poate sa o judece nimeni - a grait Apostolul .(1Cor. 2,14-15)
Fiecare jertfa cu sare se va sara, spune Domnul, iar nefiind sarata se va strica. (Mat.5,13. Marcu 9,49-50. Luca 14,34). Tot astfel si sufletul este jertfa fireasca pentru Dumnezeu, dupa cum este spus, jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit (Psalm 50,18). , insa nefiind sarata cu sarea harului Preasfantului Duh, in fel si chip se va strica din pricina nebuniei si se va umple cu noian de multime de patimi.
Pe cat se nevoieste cineva in lucrarea mintii pe atat isi va cunoaste neputinta sa, si pe cat isi cunoaste neputimta pe atat isi lumineaza mintea, pe atat izbandeste intru smerenie si umilinta. Nimeni nu-si va cunoaste neputinta, decat dupa vreme indelungata si multa indeletnicire, pana in chip desavarsit si din toate partile isi va cunoaste neputinta sa si va cunoaste cu adevarat ca nu poate savarsi nimic cu de la sine putere. (Ioan15,5).
Dar nimeni nu isi va cunoaste neputinta sa inainte sa fie stapanit si rapus de catre felurite ingaduiri ale ispitei; si pana nu va cerca asupra sa toate aceste ispite, pana atunci nu poate ajunge intru cunoasterea desavarsita de sine si a neputintei sale si sa fie smerit. de aceea Dumnezeu in chip obisnuit mai intai ii incearca pe robii sai cu felurite ispite - ca acestia cunoscand neputinta pururi sa petreaca smeriti, nicidecum sa se bizuiasca pe sine, caci si aurul si argintul, fara de cercarea prin ardere nu au desavarsire. (Pilde 17,3.,27,21)." Sf. Dimitrie al Rostovului - Alfabetul duhovnicesc
Multe si felurite ganduri ne trec prin cap si tot atat de multe si felurite ganduri ne fac rau. Sunt ca un roi de viespi ce vine pe capul nostru si nu ne mai slabesc. Un gand iti spune - esti singur, un gand iti striga - nu mai poti, al gand iti spune - mai bine sa mori, si tot asa si noi care avem minte necuratita si neluminata le credem pe toate ca si cum ar fi de la noi si ar fi adevarate. Insa ia aminte bine, de unde vin aceste ganduri multe care duc la deznadejde? De la tine? noi avem ganduri firesti, nu ganduri de autodistrugere; de la Dumnezeu care iubeste toata faptura? ia aminte la asta. Stai bine si cugeta "Sa cugeti la toate cele pe care vrei sa le faci." a grait Domnul lui Iosua Navi. Fi paznic mintii tale si vei vedea cate ganduri inselatoare te duc spre pierzanie. Bucura-te de timpul vietii tale pe care Domnul ti l-a ingaduit, ai timp sa il cunosti pe Dumnezeu. Cati oameni au murit necunoscandu-l! Sfantul Siluan Atonitul 25 ani a plans sa se intoarca Duhul Sfant la el. A petrecut cu rabdare si smerenie. Asta ne lipseste noua, rabdarea si smerenia. Daca le cunoastem pe acestea doua, il vom cunoaste pe Domnul.