View Single Post
Vechi 17.01.2013, 22:48:54
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastiri din zona pereslav-zaleski

Se afla nu departe de manastirea Solba.Harta ne indica 11 manastiri dintre care noi vedem 5.Acolo unde se afla harta indicatoare se afla o manastire catolica muzeu ,unde am platit 10 ruble intrarea.Am intrat intr-o curte spatioasa am vazut ca au muzeu ,manastire cu picturi care necesitau renovare,dar acestea le-am vazut doar in holul de la intrare pentru ca intrarea in manastirea propriuzisa presupunea o alta taxa mai ridicata de 40 ruble ,iar intrarea in muzeu tot cam asa.Ce plasa am tras!Nimeni nu a mai cumparat bilet ,curtea imprejmuita de ziduri groase ,clopotul vechi linga zidul manastirii cam zdrelit crea o priveliste dezolanta desi in curte erau alei cu flori si spatiu verde.Pacat de asemena manastire,pacat ca cei catolici prefera sa se prapadeasca decit sa o doneze ortodocsilor cu zapis si acestia ar fi renovat-o ca pe atitea manastiri ortodoxe rusesti.Ma gindesc ca acolo in acea zona impinzita cu manastiri ortodoxe, nici nu mai sunt catolici

MANASTIREA SFINTA TREIME A SF.DANIEL

Este o manastire veche din anul 1508,scrie la intrarea in curtea strajuita de ziduri albe si copaci care are 3 table cu istoricul in 3 limbi.In fatza noastra,la capatul aleii ne apare manastirea cu ziduri albe,manastire de monahi ,unde intram si ne inchinam la raclele a doi sfinti care au moaste intregi,Aurora nu ne-a spus cum ii cheama pe sfinti ,era si ea prima data in aceasta zona.Am privit impunatoarea staretie si o alta manastire cu cupole verzi care aparea in spatele primei .Desi nu mai retin ceea ce am citit acolo in 2010 m-a impresionat linistea de acolo,vechimea manastirii si smerenia care o emana ,o manastire mica dar care este foarte veche si detine moastele intregi a doi sfinti.

MANASTIREA SFINTUL NICOLAE

O vedem din departare alba,stalucindu-I in soare cupolele din aur.Ajungem repede la aceasta manastire de maici ,intram pe sub o cladire galbena intr-o curte lunguiata,lasam in partea stinga o clopotnita inalta si frumoasa,trecem pe linga zidurile manastirii pe o alee strajuita de copaci printre care ne apar alte cladiri si altarul de vara,apoi spre stinga noastra se deschide o alta curte spatioasa cu cladiri aflate vizavi de intrarea in biserica care au in fatza un parc foarte frumos ,marginit de zid verde din copacei,cu iarba si florile pe grupe de culori situate in centrul acestui spatiu.Toti se grabesc sa isi faca poza cu acest minunat parc .La intrare in manastire ,care se face prin urcarea mai multor trepte precum intrarea intr-o mare catedrala ,ne inchinam la icoana Sfintului Nicolae din mozaic ,aflata deasupra intrarii.Intram in manastire unde ne inchinam la o alta icoana foarte impresionanta a acestui mare si indragit sfint al ortodoxiei,precum si la doua racle cu sfinte moaste,una din ele fiind moaste ale Sf.Nikita,a carui manastire aveam sa o vizitam cit de curind,fiind tot in aceasta zona.Aici am vazut si cumparat o icoana cu Sfintul Lazar cel inviat de Mintuitorul nostru IISUS HRISTOS.Nu am avut ocazia pina acuma sa stiu cum arata Sf.LAZAR .Inainte de plecare intrebam unele de grupul sanitar;acesta era in spatele acestor cladiri din curte in gradina si era un grup modern precum la supermarketurile de la noi!

MANASTIREA SFINTUL TEODOR STRATILAT

Urmatoarea manastire care ne apare este manastirea mucenicului SF.TEODOR STRATILAT.La strada apar albele ziduri ale manastirii si intrarea intr-o curte cu multi copaci.Aleea ne conduce spre o clopotnita ,aflata spre dreapta pe sub care intram in a doua curte unde ne apa pe partea stinga doua manastiri aflate la mica distanta intre ele.Prima este manastirea noua cu cupole si acoperis albastru ,cu ziduri albe,iar a doua este vechea manastire ,cu ziduri galbene ,aflata acuma in renovare.Intram in manastire si ne inchinam la o icoana foarte frumoasa a Maicii Domnului ,aflata pe un frumos support Aceasta este fara Mintuitorul ,este imbracata pe fond galben si are o mica rana spre git pe obrazul drept,ca accea de la icoana PORTARITA.Sub icoana se afla un sertar din lemn pe care dupa inchinare l-am deschis si am vazut acolo multe bilete puse de credinciosi cu cererile lor!!Asa ca si eu am pus un bilet cu cererile pentru familia mea .Apoi m-am inchinat la icoana Sfintului Teodor Stratilat,mucenic,ostas in armata romana ,invatat mare; pentru aceea tinerii se roaga si cer ajutor pentru examene si deschiderea mintii spre pricepere.

MANASTIREA SFINTULUI NIKITA

Ajungem intr-o localitate si ne aflam in fatza zidurilor albe ale manastirii SF.Nikita,intram pe sub o clopotnita in curtea mare si lunguiata a manastirii cu ziduri tot albe.Intram in manastire unde ne apar foarte multe icoane si un pangar de unde ulterior imi iau o sticluta mica cu ulei.Admir mai multe icoane frumoase ale Maicii Domnului,un altar lateral mai mic pe linga care se intra in manastirea care detine in stinga iconosatsului racla cu moastele acestui important sfint al Rusiei,iar linga racla lui ,pe perete se afla si icoana sfintului, la care ne inchinam ,cit si lanturile purtate de sfint in timpul vieti ,groase si grele .Ne rugam Sfintului Nikita sa ne ajute sa ne ducem crucea vietii.Sfintul a murit martir in Ucraina ,la Poceaev ,in schitul SF.SERAFIM DE SAROV ,unde a fost atacat de tilhari pentru ca voiau sa-I fure cele 3 cruci de marimi diferite pe care le purta la git,crezind ei ca sunt din aur.De fapt ele erau cruci grele din fier .Dupa ce l-au omorit tilharii au aruncat crucile grele din fier in lacul alaturat,dezamagiti ca sunt din fier si nu din aur,iar ele ,crucileminune..pluteau pea pa.Cruea mica se afla in schit si este pusa la gitul celor doritori.Am avut si eu binecuvintarea sa mi se puna un pic cu ocazia pelerinajului din Ucraina ,la Poceaev,cu ocazia vizitarii schitului Sf.Serafim de Sarov.Aceasta manastire din zona este manastirea de metanie unde s-a nevoit sfintul .Dupa inchinare am iesit in curte ,unde am intrat intr- o mica pestera unde s-a nevoit sfintul ,apoi am intrat intr-un mic parclis pe alta parte unde din nou se afla pe perete icoana sfintului Nikita ,gravata pe tabla din cupru.
Am plecat din aceasta zona desi pe harta se vedeau a fi mai multe manastiri,dar aceasta este una din cele mai importante vizitata de turisiti in aceasta zona ,manastirea Sf.Nikita.Drumul pina la Divevoo eralung ni ajungind acolo noapte tirziu.

Vedeti si videoclipul cu manastirile din aceasta zona
http://www.youtube.com/watch?v=amIPwTnHnqA