Sunt un pic confuza, desi scriu de mult acatiste.
Eu scriu titlu: Sf Liturghie, apoi pe doua coloane numele: stanga ale celor vii, dreapta ale celor adormiti, si pun si titlul coloanei, sa se stie care sunt vii. Si dau duminica sau de sarbatori la altar impreuna cu lumanari aprinse si ceva bani. Ophelia, eu zic ca e important sa dai si pomenirea aceasta la Sf Liturghie si mai ales sa participi, sa stai la slujba. Iertare ca mi-am permis, dar banuiesc ca nu prea ai fost la biserica daca nu stii sa scrii acatist.
Acatist- Odata, cand m-am trezit singura, fara bunica, la biserica, si eu eram nedumerita cum se scrie. Nu e un tipar. E important sa scrii numele de botez: al tau si al celor pentru care te rogi si sa scrii pentru ce te rogi. Mi-a spus cineva odata ca e bine sa scrii mai intai: se roaga pentru iertarea pacatelor, apoi celelalte: pentru sanatate, luminarea mintii,reusita la examen, intelegere intre membrii familiei, sau alte cereri mai personale, dar care sa fie asteptate de la Dumnezeu. Ca am auzit de unii care dau acatist sa castige la loto! Apoi e bine sa-l dai tu la altar cu lumanare aprinsa, miercuri sau vineri, inainte de a se citi in biserica,impreuna cu ceva bani. Poti sa lasi si pomenire pentru 6 saptamani, de obicei cu mai multi bani.
Si eu zic ca cel mai bine intrebi pe cineva: femeia de la lumanari, sau chiar pe vreun credincios, daca ai nelamuriri. Sau pe duhovnic.
Sunt confuza pentru ca eu nu am trecut pana acum pe acatist pe cei adormiti si pentru ca stiam ca se aduce untdelemn si faina la Sf Maslu, nu pentru acatist.
|