Citat:
În prealabil postat de alecsandra_ldc
Si acum e doar o parere intuitiva a mea..Au aparut tot felul de carti de rugaciuni si acatiste pe piata disponibile tuturor credinciosilor, si e un lucru bun dar...dupa parerea mea probabil incorecta si mandra, observ tot felul de oameni prin biserici citind rugaciuni complicate si acatiste parca asteptand ca prin asta sfantul respectiv sa nu-i refuze...mai inainte de a fi stabilit un canal de comunicare intre ei si Dumnezeu sau sfantul respectiv, inainte de a fi invatat bazele rugaciunii prin practicarea ei.(adica senzatia ca Dumnezeu te-a auzit, si asculta ce ii spui, nu e doar un monolog etc)
Ori bunicii nu aveau solutii "de-a gata", nu cumparau de la biserica produse care sa le "aranjeze" relatia cu Dumnezeu, munceau in felul lor pentru asta.
Nu zic ca toti oamenii de azi sunt la fel, dar exista o tendinta a vremurilor.Noi din ziua de azi avem mai mult impresia ca ne putem descurca si fara Dumnezeu.
|
Minunata observatie si mult prea greu de patruns pentru marea majoritate dintre noi. Spuneam mai devreme ca ne consideram "pe metereze" in credinta noastra... Alergam unde vedem cu ochii pe la locuri sfinte si... ne calcam in picoare cu ... cea mai mare evlavie, pe la sfinte moaste, astfel incat dam "apa la moara" tuturor carcotasilor, care nici macar cat noi nu se roaga... Dar oare ce ganduri ne anima in rastimpuri? Nu cumva prezenta Sfantului in viata noastra, este strict legata de un interes? Nu cumva il "convocam" si "ii trasam sarcini", ca si cum ar fi dator sa ne ajute, desi in mod normal, viata noastra se iroseste printre slabiciuni de toate soiurile? M-am nimerit odata intamplator langa o pereche de oameni instariti care au lasat o suma frumusica la Parintele, ramas "paralizat" pentru cateva clipe, la care barbatul ii spuse: "Rugati-va pentru prosperitate in afaceri, parinte!"...
Fara rugaciune curata si indelungata, nu ajungem la smerenie. Iar fara smerenie, duhul sfant e hutuchit in fundul sufletului ca si cum ar fi sechestrat si infometat! Pe cine hranim noi in fiecare zi, oare?