View Single Post
  #1  
Vechi 18.01.2013, 21:16:39
alecsandra_ldc
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Cand investighezi o tendinta sociala este obligatoriu sa descoperi si cauza acelei tendinte, pentru a sti de unde se alimenteaza. De cele mai multe ori, este vorba despre un grup de interese care se imbogateste de pe urma acelei tendinte.

Sa fie si aici vorba despre asa ceva? Peste poate!
BOR n-a incurajat niciodata si nici nu am auzit c-ar practica iubirea de arginti. O fi vreun complot masonic in spatele acatistelor citite cu frenezie. O fi vreo loja a babelor, creata special pentru a-i sminti pe pravoslavnicii credinciosi.

Asteptam cu interes noi dezvaluiri in acest sens...

:) bine..dezvaluiesc mai departe.

La ce tendinta va referiti ? Doar la cea a acatistelor? (Aici nu era o tendinta, aici era un fapt care s-a petrecut) In rest, normal ca se imbogateste cineva de pe urma industriei alimentare, cand oamenii nu mai gatesc ci cumpara de-a gata produse mai scumpe, cand se uita la tv si creste ratingul unei emisiuni de pe otv, cadn cumpara ziarul Libertatea spre deosebire de Adevarul pt ca acolo sunt picanterii si multe,multe poze cu femei goale cel putin de la brau in sus.

Si sincer, nu legat de acatiste, nu vreau sa fiu rea cu iubirea de arginit a bisericii (de fapt aveti dreptate nu BOR face asta dar ar putea sa impuna ceva in sensul asta) dar o sa spun public desi n-ar trebui niste chestii care nu mi se par normale: stiu despre preoti care au refuzat sa inmormanteze credinciosi care n-aveau bani dar nu stiu numele personal, stiu un caz personal de maslu in care bunica a strans o suma considerabila, se spunea ca trebuie cu bani primiti...ok,a cerut....si a intrebat preotul, nu i-a dat pur si simplu.."e suficient?" ..el a zis.."mai pune.."..si l-a intrebat iar.."e suficient?"..si el a zis "mai pune.."..; ce sens avea chestia asta? Sau faptul ca cunoscuti de-ai mei se rusineaza sau considera necesar sa dea niste sume bunicele atunci cand vine preotul cu botezul de Boboteaza sau cand dau un acatist. Ok, e normal sa fie platiti si preotii si biserica, "dati lui Dzeu ce e al lui Dzeu"..
Dar initial se vorbea de "in dar ati primit, in dar sa dati"...ok..totusi poate exagerez...pt botez, slujbe, acatiste , spovedanie sunt de acord.

Legat de acatiste...nu am zis ca ar fi vorba de bani...Si in cazul icoanelor am vazut la fel ca se comercializeaza peste tot, de toate..
Nu am argumente stiintifice sau foarte logice..in cazul icoanelor: pe vremea Maicii Domnului nici nu existau icoane sau carti de rugaciuni afara de Scripturi; a impiedicat-o asta sa fie sfanta?..pe mine sincer ma deranjeaza cand chipul lui Dumnezeu devine raspandit peste tot ca o simpla fotografie...mi se pare ca s-a pierdut valoarea sacrului.

S-a inmultit populatia Romaniei atat de mult incat sa fie nevoie de toate icoanele de pe piata? Se zice ca o icoana, asemenea unui duhovnic sau unui suflet cu care creezi o relatie..devine "facatoare de minuni" sau personalizata as zice..in masura in care te rogi la ea....ori daca ne cumparam vreo 10 icoane ne rugam zilnic la fiecare dintre ele? Ar fi foarte frumos daca s-ar intampla asa. Cu restul ce se intampla? Casa noastra nu e biserica, nu a fost sfintita de un episcop, nu are altar, deci nu putem afirma ca automat prin prezenta icoanelor, sfintii sunt prezenti cu noi. Asta ar insemna ca-i putem cumpara??Cumperi o icoana, te vegheaza sfantul.Poate nu e vb de bani, dar e o iluzie ca si cu vanzarea indulgentelor.

E ca si cum ti-ai pune peste tot fotografii prin casa cu persoana iubita. Inseamna ca o iubesti mai mult? Sau ca ea doar pt asta ar trebui sa te iubeasca?

Cred ca daca faci fapte astfel incat sa te iubeasca Dumnezeum automat te vor iubi TOTI sfintii si chiar si ingerii.Daca vrei sa creezi o relatie personala cu unul dintre ei, ok...dar totusi ei sunt sfinti, te vad din cer, le spune Dumnezeu de tine in cel mai rau caz..asta inseamna credinta..tu ai nevoie sa ii vezi pe toti peretii pentru a crede mai mult in ei? Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut.

Revenind la acatiste...iarasi nu vorbeam de bani.
Am si zis ca e un lucru bun ca s-au pus la dispozitia credinciosilor.

Apropo de babe, imi amintesc cum ma feream in tramvai in liceu de cate o batrana ciudata care statea pe scaun , nu mai vedea nimic in jur si citea cu voce tare dar incet din carti cu rugaciuni. Totusi nu observam la ea virtuti pe care le observam la alti oameni care n use rugau. De exemplu pun pariu ca in ruptul capului nu mi-ar fi oferit scaunul pe care statea, ca sa glumesc.Ea se ruga, ce treaba mai avea cu mine?

Ziceam doar ca oamenii cumpara pur si simplu cartile..ok, putea fi vorba si de Biblie, de psalmii din Biblie. Doar ca oamenii de care vorbesc, pe care i-am vazut, nu citeau psalmi ci acatiste.

Si aici, apropo de ce spunea Mosh_Neagu, judec urat dar cred ca de exemplu oamenii citeau acatistul sf.Nectarie pt ca el e vindecator de boli sau al sf.Ciprian pt ca dezleaga farmece. De ce nu citeau acatistul lui Dumnezeu (pe care ca sa vezi, l-am cumparat si eu..) ?

Sau revenind la problema mea principala..acatistele sunt rugaciuni ajutatoare..rugaciunea de baza, o rugaciune simpla e Tatal Nostru, mai exista Imparate ceresc, Cuvine-se cu adevarat..acatistele sunt rugaciuni lungi..dar oamenii le spun de parca ar fi fost scrise cu mana lui Dumnezeu. Adica fiecare se roaga cum il taie capul. N-ar putea in biserica, unde vine toata lumea, sa se roage cu ce au pe suflet si cu o rugaciune mai scurta, si sa lase povestile mai lungi pt camera lor, unde surpriza...Dumnezeu si sfintii ii vad si ii apreciaza?

Poate cei care se roaga cred in ele..dar ma duc cu gandul la "Ei, care secatuiesc casele vaduvelor si de ochii lumii se roaga indelung, isi vor lua mai multa osanda. "

Daca ar crede asa de mult in folosul lor (al acatistelor), de ce nu insarcineaza o singura persoana, cum de altfel...iarasi supriza...este preotul, care in fiecare biserica inchinata unui sfant citeste, cu slujba!, el om sfintit deci cu autorizatie, acatistul sfantului chiar de mai multe ori pe saptamana...sa se roage pt mai multi.

Eu ii vad pe fiecare cu carticica lui in mana, fiecare rugandu-se pt el..macar de ar spune Tatal nostru...dar in acatiste, desi sunt si rugaciuni comune gen Imparate ceresc ...sunt formulari de genul :

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant tie : bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Dupa parerea mea, oamenii fara discernamant care citesc asa..in biserica, de ochii lumii...pt ca vrei nu vrei iti atrag atentia..sunt penibili. I'm sorry ca vorbesc asa.

Cat despre masoni...din cate am inteles, nu poti fi si mason si ortodox pt ca masoneria are ceva cu vrajmasul. Am citit pe net, si m-am pus pe ganduri ca parintele meu duhovnic , parintele Visarion de la Plumbuita (dar nu-ti face griji daca nu sunt o fiica duhovnicesaca vrednica de el, de multe ori actionez de capul meu, si oricum eu raspund pt faptele mele) ar fi mason. Dar m-am gandit ca daca ar fi fost adevarat, n-ar mai fi fost acolo unde e in ziua de azi. Poate ma lamuresti si pe mine ce inseamna mason ?

In rest, in biserica nu am avut niciodata probleme cu babele.Din pacate, am observat chiar ca nu prea mai exista prin biserici.

Sper ca m-am facut inteleasa, acum plec acasa, ca sunt inca! la serviciu...Bye!
Reply With Quote