Citat:
Īn prealabil postat de cezar_ioan
Despre oameni pot sa am vagi banuieli, despre mine banuieli mai limpezi...:)
1. frica; frica de a nu pierde controlul situatiei, de pilda, pozitia de putere, vai...
2. prostia, graba de a reactiona inainte de a cugeta
3. lipsa obisnuintei rugaciunii (a celei scurte, de toata vremea)
4. presiuni culturale ale mediului, ca asa ne-am fost mai mereu invatati...
5. imbisericirea de carton, in fond...
6. tendinta camuflata de a ucide (ce altceva e malitia verbala?)
7. pe scurt, o relatie cvasi-nula cu Hristos; razvratirea; nebunia intreaga; boala/moartea adusa de pacat.
Ce pot face?.... Avind atata egoism, fiind deja buricul lumii?...
Toata lucrarea despatimirii in Biserica (Spovedanie deasa, rugaciune, post...). Cu mult mai concret, cu multa nadejde in Mila lui Dumnezeu. Ce altceva?
P.S. Poate ca e buna o cura de supunere fata de un om manios, adica a ma face sluga o vreme la unul care se poarta mai mereu cam cum nu imi place mie cum ma port. Sa fiu, astfel, in postura celor care au parte de rautatile mele, ca sa inteleg mai bine ce simt ei atunci cand eu ma port cu rautate.
|
Biserica are leacuri pentru orice fel de rautate verbala si nu numai. Acestea sunt observarea pacatelor cu ajutorul unui indreptar de spovedanie pentru mireni sau mai subtil, pentru calugari, spovedania si pocainta.
In indreptarul de spovedanie pentru calugari scris de parintele Cleopa accentul cade pe multe patimi ale sufletului, de aceea e bun si pentru mireni. Constientizarea pacatului, marturisirea, lupta cu pacatul, canonul dat de duhovnic sau chiar de Dumnezeu ne pot ajuta sa punem inceput bun pocaintei noastre.
Insusi Dumnezeu, Care celor mandri le sta impotriva, ingaduie ispite pentru smerirea noastra. Ca un parinte iubitor, Dumnezeu ne cearta ca pe niste fii, cu dragoste, ajutandu-ne apoi sa alegem calea cea buna, daca si noi dorim acest lucru.
De asemenea stim ca deznadejdea este de la diavol, iar noi raspundem de talantii nostri, nu de ai altuia. Daca Dumnezeu i-a dat cuiva mai multi talanti inseamna ca de la acesta va avea pretentii mai mari. Asadar, nu avem de ce sa invidiem pe nimeni. E vai de sufletul celui care-si ingroapa talantii.
Dumnezeu sa ne ajute pe toti sa fim mai buni.