View Single Post
Vechi 19.01.2013, 15:18:58
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de rednicgeorge Vezi mesajul

2.Abstinența este bună

1 Cât despre cele ce mi-ați scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie).
Problema exegetică care se pune la acest verset e dacă bine este pentru om să nu se atingă de femeie este un citat din scrisoarea corintenilor sau este o afirmație pe care o face Sfântul Pavel . Astfel ni se pun în față trei scenarii: 1) Apostolul neamurilor reia această afirmație din scrisoarea corintenilor fără a o susține; 2) afirmația este făcută de creștinii din Corint și susținută de Apostolul Pavel în unele cazuri, fără a o generaliza; 3) afirmația a fost făcută de Sfântul Pavel și ar trebui să fie receptată ca sfat sau poruncă de la Dumnezeu, dată prin Duhul Sfânt, care lucrează prin el (1Cor 7,40) .
Imi amintesc cu oarecare compatimire de anii adolescentei mele, cand am vazut pentru prima data filmul "Pact cu diavolul", cu Al Pacino in rolul diavolului. Spre sfarsitul filmului, diavolul ii explica avocatului despre cat de tiran este Dumnezeu : "Priveste, dar nu pune mana! Atinge, dar nu gusta! Gusta, dar nu inghiti!" Cat de pertinent suna la vremea aceea o astfel de explicatie in urechile unui tanar flacau inconjurat de colege frumoase si cu forme ispititoare!... Parea mai pacat sa nu le iei in brate. Cum sa nu te zbenguiesti cu asemenea "minunatii" create de Dumnezeu?

Din pacate pentru mine, mi-au trebuit ani multi de ratacire si suferinta ca sa pricep, din mila lui Dumnezeu si din sfintele filocalii, ca "decalogul" nu este precum legislatia din codul penal : actul sexual [cu o minora] se pedepseste cu 14 ani in ... focul iadului. Mi-as fi dorit ca Biserica Ortodoxa sa fi avut, sau macar de acum inainte sa aiba capacitatea sa explice din ce motiv abstinenta il apropie pe om de Dumnezeu. Din pacate pentru noi, teologii contemporani nu au reusit inca, sa patrunda raspunsul la aceasta intrebare. Desi proorocul ne invata "Cat sunt de minunate lucrurile tale Doamne, toate cu intelepciune le-ai facut" noi ramanem incremeniti intr-o atitudine ostila : "asa vrea Dumnezeu si cu asta basta!"

Astazi, prin mila lui Dumnezeu, am ajuns sa cunosc ca mai exista si varianta cu numarul 4, pe langa cele 3 enumerate de dumneavoastra. Adica asa: "Bine este pentru om [sa ajunga la masura sa nu mai simta pofta] ca sa nu se atinga de femeie..." din aceasta perspectiva se poate face si urmatoarea afirmatie : Orice act sexual care nu are ca motivatie perpetuarea speciei, este desfranare ca la bordel.

Dar sa nu deznadajduim! Cele mai multe dintre mironositele femei din preajma lui Iisus Hristos erau foste animatoare de bordel, deci exista iertare si pentru noi.

Last edited by leonte; 19.01.2013 at 15:23:20.
Reply With Quote