View Single Post
Vechi 20.01.2013, 03:41:22
Laura19
Guest

Implicit Viața de zi cu zi într-o familie cu opt copii

- Care sunt modelele vopiilor dumneavoastră?

Iulian:
Eu cred că cel mai important model este modelul părinților. E primul model cu care se nasc și cu care cresc în fața ochilor. De asta cred că și familia este atât de lovită în lumea actuală, pentru că ea, fiind un model și reprezentând un model, creează niște legături, niște structuri. Este un model ontologic, pe care nu-l poate oferi altcineva. Sunt convins că acesta e un motiv pentru care familia este atât de lovită - cu încercările de a fi demantelată ideea de familie creștină, de familie tradițională în general. Se dorește a i se da copilului modelul oferit în mass-media, tot felul de modele culturale de tip post-modern. Dar familia în sine este un model pentru copil.

- În țara noastra, foarte multe femei care au făcut avorturi... Cum credeți că ar fi arătat Rumania dacă mamele acestea și-ar fi păstrat pruncii?

Iulian:
Fără avorturi sunt sigur că ar fi fost o altă Românie - totuși, avem 21 de milioane de prunci nenăscuți uciși... Deseori mă întreb cum de ne mai îngăduie Dumnezeu, ca neam... Lucrurile astea ar trebui înțelese și gestionate duhovnicește, altfel nu se poate. Chiar și Statul, sistemul de sănătate, ar trebui să înțeleagă că lucrurile nu mai pot continua așa. Un popor cu natalitate scăzută, care are un spor demografic negativ, într-o perspectivă de nu mai mult de 1O0 de ani are șanse reale să dispară, sã piarã. Lucrurile acestea ar trebui să dea de gândit. . . Acum, bineînțeles, noua ideologie globalistă încurajează de multe ori așa ceva; ei nu au nevoie de state naționale, nu au nevoie de oameni care să aibă legături cu tradiția și cu Dumnezeu, sub nicio formă, pentru că toate lucrurile astea le-ar zădărnici un proiect utopic - care momentan se cheamă „Statele Unite ale Europei”. Și se știe că, în esență, toate proiectele utopice sunt criminale.
Absolut toate utopiile sociale au dus la crimă! Sigur că acum lucrurile nu sunt atât de directe și pe față, însă rezultatele sunt aceleași. Acest sistem, această ideologie nu își dorește să existe o familie puternică. Se încearcă, de fapt, să se distrugă însăși ideea de familie, modelul familial să dispară - aici se lucrează foarte puternic. Însă la toate acestea numai Biserica poate da răspuns, numai Biserica poate avea reacția potrivită. Acest tsunami globalist nu poate fi oprit decât de Sfânta Cruce.

- Ce v-au dat copiii voștri, ce ați învățat de la ei?

Cleo:
Tot timpul copiii îți dau prilejul să te descoperi și să dăruiești. Trebuie să dai mereu mai mult, și mai mult. Și asta e ceva care nu mai ține de tine, pentru că tu, ca mamă, ca om, ai resurse limitate. Dar Dumnezeu, Care este izvor nesecat de dragoste, îți umple mereu inima...
Iulian: De la copii, și când îi binecuvintezi atunci când dorm, înveți ceva. Și când sunt mici și te privesc îngerește, și când mai cresc și se încăpățânează uneori să facă exact pe dos decât ce le spui. Așa suntem și noi în fața Domnului: niște catâri, care fac de multe ori exact pe dos decât ce ne cere El! Deseori, în îndărătnicia lor, mă văd pe mine, mai ales pe mine, cel care am fost adolescentul și tânărul revoltat. Iar în atitudinile mele de acum Îl văd uneori pe tatăl meu, în mod foarte clar, identificabil pană la amănunte de gest (care atunci mă scoteau din sărite) - Dumnezeu să-l ierte pe tata...
Cum spune și Părintele meu duhovnic, copilul într-o familie este o mare taină. Copiii se nasc preluând din înzestrătile noastre genetice și din aplecările noastre către păcat: unii sunt născuți ca să ne smerească, alții să ne bucure la bătrânețe, alții să ne biruie neputințele... Până la urmă, copilul te obligă la dragoste, la cedarea unor tabieturi, comodități - și asta o spune un om care nu excelează în hărnicie, fiind mai degrabă predispus la meditație. Un copil te obligă la o revizuire continuă a ceea ce crezi despre tine, mai ales. Îmi dau seama că ne proiectăm uneori în ei dorințele noastre neîmplinite, visurile, și deseori uităm noi, ca părinți, că ei sunt niște persoane care au datele lor specifice, talentele, căderile și, până la urmă, drumul lor. Deși sunt ai noștri, uităm că ei nu suntem noi, ca să zic așa... Sunt un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l îngrijim - și să nu uităm că nu sunt „proprietatea” noastră, care deseori este o formă de egoism cumplit. Nu depind de noi decât în mică măsură. Sunt doar alături de noi, Într-un drum al mântuirii.

Material reafizat de Raluca Tănăseanu. Fotografii de Ana Capsali.
(Revista Familia Ortodoxă – numărul 12 (47) / 2012, paginile 24 - 28)
Reply With Quote