| 

"Ne-am rugat la Maica Domnului și la toți Sfinții..."
 - Ce a însemnat legătura cu Dumnezeu în aceastã experiență?

Cleo:  În primul trimestru de sarcină am avut mari probleme și  am fost nevoită  să stau în pat. Atunci, părintele duhovnic mi-a spus că  am ocazia să mă  rog cât pot de mult - pentru că eu nu prea aveam timp  pentru rugăciune,  în timpul zilei, mai ales. Acatiste și paraclise, ce  vreau, să citesc –  însă permanent să spun Rugăciunea inimii. Mi-a spus  să iau cea mai  lungă metanie din casă și să spun tot timpul Rugăciunea,  cât de mult  pot. Am simțit că mi-a folosit mult mai ales că o făceam  cu mâna pe  burtică: mângâiam copilul, pe care-l simțeam. . .

Iulian: Relația cu Dumnezeu nu  trebuie să fie numai în momentul  nașterii. Mama trebuie să fie pregătită  prin spovedanie, prin  împărtășanie... S-au rugat foarte mulți prieteni  pentru noi, preoți,  s-a rugat și comunitatea...Ne-am simțit permanent în  mijlocul acestor  rugăciuni - și lucrul acesta a contat enorm. Am avut  și un moment  foarte delicat, când placenta nu mai ieșea, iar cei de la  Salvare au  zis că neapărat trebuie s-o ducă pe Cleo la spital. Noi  chemasem  Salvarea ca să-i taie cordonul ombilical, iar ei voiau să ia  mama  de-acasă și s-o ducă la spital! Atunci am zis: ,,Gata, rolul vostru  s-a  încheiat aici, vă mulțumescl”.

Cleo: Evident că ei spun: „Acasă  n-ai născut într-un mediu  steril”, și copilul este dus la spital și  injectat cu antibiotice -  ceea ce mi se pare absolut stupid, pentru că  dacă intervii cu  antibiotice asupra unui copil atât de mic îi slăbești  sistemul  imunitar. În plus, se știe că sunt foarte multe spitale și  maternități  închise tocmai din cauza streptococilor. Toate lucrurile  acestea duc la  tratarea nașterii ca pe-un proces patologic...

Iulian: Eu nu vreau acum să fac o  pledoarie pentru ca nașterea  să fie neasistată, mai ales că am prieteni  medici și am un mare respect  pentru cei care au acest mare dar de la  Dumnezeu. Nu sunt împotriva  actului medical atunci când este cazul -  dar, repet, nașterea nu este o  boală, este un act fiziologic, care  trebuie să se întâmple în condiții  normale, fără intervenție. În  spitale, de exemplu, pentru a se grăbi  procesul, se introduc hormoni  artificiali. Tot felul de proceduri care  nu-și au nici un rost într-o  naștere normală. Nu știu de ce hormonii  naturali ai mamei trebuie să fie  înlocuiți cu oxitocina sinteticñ!?...  Mie mi se pare un lucru care nu  poate fi explicat decât prin faptul că  nașterile trebuie să fie rapide.  Totul e gândit în termeni de  eficientizare, fără să știm exact care este  efectul acestor intervenții  asupra mamei și a copilului.

Imaginați-vă că Irina, moașa, a dormit pe canapea cu  Cleo cu două seri  înainte, când a avut mai multe contractii și a crezut  că naște. Ne-a  spus că ea nu crede că o să se întâmple în seara aceea,  dar a stat cu  Cleo ca să se simtă in siguranță. Așa ceva ar fi de  neimaginat într-un  spital!

- Și placenta, cum a ieșit până la urmă?

Iulian: Am pus mâna pe un mir de la  Sfântul Munte, am însemnat-o  pe burtica cu Sfanta Cruce și i-am rugat pe  Maica Domnului și pe toți  Sfinții ca placenta să iasă - și placenta a  ieșit foarte bine! În  spital, în acest moment, medicul nu ar mai fi avut  răbdare și ar fi  intervenit mecanic ca sa scoată placenta. Este o  intervenție  dezagreabilă, în cel mai bun caz. . .

De fapt, în aproape toate nașterile normale, medicii  intervin și prin  faptul că foarte mulți taie zona perineală din start,  chiar dacă nu e  necesar, pentru că așa-i mai simplu pentru ei (copilul  iese mai ușor),  dar pentru mamă este mai dificil, pentru că tăietura  trebuie cusuta,  iar zona e sensibilă.... Ulterior am citit că, și dacă  se rupe puțin la  naștere zona perineală, acele rupturi se vindecă mai  ușor și zona se  poate reface fară nici un fel de probleme, fară  intervenția medicului.

Cleo: Și mai e ceva: copilul luat de  la mamă este hrănit  artificial, ceea ce este o aberație! Copilul nostru,  de data asta, a  fost ținut pe burtica mea și el s-a dus singur,  printr-un reflex  natural, și a supt din sân la mai puțin de o jumătate de  oră de la  naștere - lucru pe care n-o să-l vadă nimeni, niciodată,  într-un spital  de stat, ci doar in acele clinici unde există acest  concept de  „naștere cu blandețe”.

Iulian: Soția mea era cu copilul în  brațe dupã foarte puțin timp  de la naștere și se plimba prin casă,  vorbea la telefon... Totul era  normal.

- Dar cum a descirs nașterea, efectiv?

Cleo: S-a intamplat totul foarte  repede, pentru că la prima oră a  dimineții s-a rupt apa, în somn, și  aproape instantaneu au început  contractiile acelea uriașe de naștere,  din două în două minute. Nu mă  mai puteam mișca. In primă fază, nu ne-am  dat seama ce trebuie să  facem: moașa nu era, și-am chemat Salvarea —  ne-am zis: „Dacă nu este  moașa, așa a fost să fie, o să mergem la  spital. Dar, în panica aceea  de alteva minute, pină am vorbit cu moașa  la telefon, mi-am dat seama  nu mai pot să mă mișc și nu voi reuși să mă  urc în Salvare.
 Apoi moașa ne-a liniștit și ne-a zis să ne apucăm de  treabă! După ce  m-am linistit, am acționat. Și moașă a fost, pană 1a  urmă, Iulian

- Cum a fost?

Iulian: Păi, te întărește Dumnezeu  în momentele alea, nu ai  incotro! A fost bine, din punctul meu de vedere  a fost o naștere  perfectă! Maica Dornnului a fost cu noi... Copilul,  când a ieșit, cu  căpșorul într-o parte, aproape că îmi arăta cordonul  ombilical din  jurul gâtului - și l-am tras peste cap. Iar copilul a  putut să iasă, un  pic ajutat și de mine; am ținut putin, ca să nu fie o  expubie foarte  rapidă. Asta o auzisem tot în discuțiile dintre Irina și  Cleo.

Cleo: Multa lume m-a întrebat dacă  am avut copiii acasă în acel  moment, și dacă nu s-au șocat să asiste la  naștere! Am avut doi dintre  copii acasă, gemenii de 14 ani, și nu, nu  s-au șocat. Probabil  întrebarea asta vine din faptul că lumea se  gândește la ceea ce se  intamplă în spital — urlete, ge-mete — dar n-a  fost așa: copiii ne-au  fost chiar de ajutor. E adevărat că nu i-am lăsat  să intre atunci în  cameră. Soțul meu i-a trimis afară și a inchis ușa,  dar din când in  când le striga: „Adu-mi un prosop, adu-mi un mop!". Fata  era pregătită,  stă-tea lângă ușă și ne aducea absolut tot ce trebuia,  dar nu s-a  șocat câtuși de puțin! Băiatul a fost 1a niște cumpărături,  în  apropiere... Știau că nasc și că nu aveau de ce să le fie teamă. Au   participat și ne-au ajutat cât de mult s-a putut.

Material reafizat de Raluca Tănăseanu. Fotografii de Ana Capsali.
 (Revista Familia Ortodoxă – numărul 11 (46) / 2012, paginile 32 - 36)

|