Chiar am citit articolele si m-am ingrozit.
Eu crdeama ca firul se vrea propaganda impotriva cezarianelor la cerere.
Si cu asta eram de acord. Cezariana sa se faca numai acolo unde este nevoie.
Dar daca Laura se simte bine scriind (fara a stii pe pielea ei) lucruri din astea, treaba ei.
Nu stiu, eu n-o inteleg, de ce se baga in astfel de subiecte.
De ce nu scrie de ex. la subiectul cu literatura beletristica ortodoxa, sau alte lucruri.
Eu nu am copii, nu am nasteri, nu ma intereseaza de fapt aceste interviuri.
Stiu cam am citit in alta parte, pe net si cunosc un caz, poate chiar al doilea. Mamele au scris pe forum suparate din cauza acestor articole.
Si zic si eu la fel si rog cu toata puterea mea si pe mame si pe Dumnezeu sa le ajute sa nasca in conditii corespunzatoare.
Femei, aveti o responsabilitate pentru copil. Pentru ei trebuie sa traiti si voi si sa fiti sanatoase.
Da, inainte, pe vremea bunicii, nasteau femeile pe camp si in bordeie, pentru ca nu aveau alte conditii. Si mureau copii, mureau si mame la nastere si dupa.
Eu nu stiu cum este in tara in maternitati. Credeam ca este totusi mai bine.
Partial o inteleg pe femeia din primul caz: are multe nasteri la activ, deci o anumita experienta, stie ca este sanatoasa, nu are complicatii, este un stres mersul la spital.
Dar sa va spuna cum cum se face in alte tari:
1. Tatal este permanent langa mama si o ajuta, chiar si la cezariana este in sala.
El taie cordonul ombilical.
2. Dupa expulzie, copilul este dat mamei pe piept, apoi este luat, spalat, cantarit, controlat si imbracat si dat inapoi mamei.
Poate sa-l alapteze imediat. Numai dupa operatie (cezariana) este hranit copilul poate o zi doua cu biberonul, ca nu poate mama.
3. Sunt cazuri de nastere acasa, sau eu stiu in masina, sau pe undeva, intamplator. Dar mama si copilul sunt dusi apoi la spital pentru control.
Trebuie controlata femeia daca este curata inauntru (a eliminat tot, au ramas parti de placenta), trebuie vazut de hemoragie, trebuie vazut sanatatea ei.
Trebuie controlat si copilul. Ca unele lucruri nu se vad, dar medicul le stie. Cum sa stai asa acasa? Si cand fata un animal si tot este medicul veterinar la el.
Suntem totusi in secolul 21 si in tari civilizate!
Apoi trebuie inregistrat copilul si cu actul de la spital se obtine certificatul medical.
4. In spitale si maternitati sint conditii foarte bune. Au nastere in sala, sau in cada, au personal, pot interveni imediat in caz de urgenta.
Nasterea nu este o joaca, este un act medical de viata si moarte.
Riscuri:
- mama: rupturi, stop cardiac, tensiune, accident cerebral, tromboze, hemoragii, infectii, etc.
- copilul: asfixii, pozitii in care nasterea este imposibila (cu fundul inainte, sau cordon ombilical infasurat), boli, malformatii, probleme respiratoirii etc.
Poate face icter. Poate fi prematur (adica insuficient dezvoltat)
Daca mama poarta virus de hepatita B sau C (in tara sunt multe cazuri), copilul trebuie vaccinat imediat dupa nastere, altfel se transmite virusul imediat.
Daca sunt incompatibilitati sanguine (de Rh), trebuie transfuzii.
Nasterea este provocata (si nu neaparat hormonal) numai daca se depaseste un termen si copilul este in pericol.
Ceea ce spun acesti oameni, care nu sunt personal sanitar/medici, ci doar parinti (nu stiu nici cata scoala au) nu este corect si daca la ei a functionat, nu inseamna ca trebuie luati de exemplu.
Va rog mult. Ganditi-va bine. Raspundeti de viata unei familii (prunc, sot, alti copii). Nu va jucati!
Daca se intampla ceva acasa? Ce faceti, cand salvarea abia daca ajunge (in tara) dupa ore?
Eu n-as fi nascut fara medic. Numai in spital si cu medic. Sa fie acolo si poata interveni.
Repet aici sunt cazuri exceptionale, de mame super sanatoase si cu experienta. Dar in general sunt atatea probleme.
Citesc si vad mereu.
Si daca trebuie intervenit urgent, cu operatie, daca apare pe moment pericol de moarte? Ce faci acasa?
Da, pe vremuri murea copilul mai facea altii, murea mama. Era altceva.
Dar acum sa facem asa ceva in mod constient?
Sa ma ierte Dumnezeu, dar este o crima.
Last edited by sophia; 20.01.2013 at 13:20:06.
|