View Single Post
Vechi 20.01.2013, 22:10:46
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrãrii: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Divevoo,continuare

ZIUA A DOUA LA DIVEVOO

Imi amintesc ca am participat la SF.Liturghie in manastirea cu moastele SF.SERAFIM ,apoi am mai cercetat si pangarele care erau destule in curtea manastirii si la ambele intrari,mi-am cumparat ulei cit si posmagii SF.Serafim ,apoi am mers la zona corturilor caci urma sa plecam la izvoarele vindecatoare,la cele 3 unde noi déj fusesem cu o zi inainte.Am mai facut baie din nou in cele doua izvoare ale sfintului PANTELIMON si al Maicii Domnului Kazanskaia ,dar apoi am trecut in partea din spate a celor doua izvoare unde era amenajat izvorul maicii Domnului Umilenia.Apoi noi cei aproape de gazda ne-am despartit de ceilalti ,eu am mers apoi si la cele doua izvoare la care nu am fost care erau nu departe de manastire si ieseau aproape de zona corturilor.La izvorul Sf.Alexandra,prima stareta a manastirii Divevoo si al Maicii Domnului Iverskaia.Fiecare izvor avea un paraclis din lemn unde erau icoane si se puteau aprinde luminari si inalta rugaciuni Sfintului ,Sfintei al carei izvor era si catre Maica Domnului la izvoarele ei.Fiecare izvor avea si o fintina ,galeti din tabla zincata cu care credinciosi scoteau apa de baut ,foarte buna si rece,cit si pilnii din plastic pentru a introduce apa in sticle si damigene.Mi-am luat si eu cite o sticla de doi litri de apa de la fiecare izvor,folosind-o pentru baut acolo si pe drum in microbus.Am mers apoi sa-mi intind cele ude si am plecat la vecernie .ajungind mai tirziu.Imi amintesc ca m-am suit pe o banca din curtea manastirii ca sa vad si eu alaiul de preoti si episcopi care au iesit de la vecernie .Seara din nou pe drumul Kanafka.Am incheiat ziua mai devreme caci a treia zi aveam dupa hram iarasi drum de noapte.

A TREIA ZI LA DIVEVOO

Este ziua de hram cind lumea era de dimineatza in curtea lavrei .Din pacate eu ajung dupa ce moastele SF.SERAFIM au fost transportate in biserica mare alba in vederea SF.LITURGHII de hram.Se asteapta venirea patriarhului KIRIL al Rusiei.Episcopi cu prapori si crucea stau la poarta manastirii ,la intrare in curtea manastirii.Eu imi caut un loc mai inalt de unde sa pot filma si l-am gasit pe treptele manastirii de culoare turcois a SF.Serafim.Apare si patriarhul in dangatul clopotelor,trece pe alee si binecuvinteaza multimea indreptindu-se spre manastirea alba mai noua unde intra in manastire pentru a se inchina.Sfinta Liturghie de hram are loc pe o terasa amenajata inaintea manastirii mari ,cu filmarile oficiale de rigoare ,dar si cu destule filmari neoficiale.Eu m-am asezat pe treptele laterale ale aceleiasi manastiri a SF.Serafim,pentru a filma si secvente de la SF.Liturghie.Remarcabil este faptul ca in curtea manastirii erau foarte multi preoti care spovedeau .S-a spovedit foarte multa lume acolo.Din pacate desi era o ocazie unica pentru mine nu stiam nici un preot moldovean,desi Aurora ne-a zis ca vor fi ,dar cum eu m-am despartit de ea nu am mai avut la cine apela ca sa ma ajute.Am incercat la gazda noastra,dar a zis ca nu poate sa ma ajute ca era la serviciu in acea zi .Eu ma gindeam la sora ei maica,dar nu o cunosteam si probabil ca era ocupata cu ziua de hram fara a mai trebui sa insist eu ca sa o cunosc pentru problemele mele.De fapt cu nici o saptamina in urma ne-am spovedit si impartasit toti din grupul nostru la manastirea Solovat.dar as fi vrut si aici.Dupa Sf.Liturghie ,numarul celor ce se impartaseau fiind foarte mare,am mers pe aleea alaturata manastirii ,despartita de un gard din fier forjat de manastire ,unde se afla un butic care servea contra cost mincare,o ciorba calda la care lumea se inghesuia déj;eu am luat doar o cafea pe care am baut-o pe terasa de afara care corespundea exact cu esplanada unde s-a tinut Sf.Liturghie.,apoi am reintrat in manastire pentru sfirsitul slujbei.Corul de maici a cintat foarte frumos ,rusii au cele mai frumoase cintece.Ceea ce imi place mie la ei ca toti cinta in biserici si manastiri CREZUL SI TATAL NOSTRU pe melodii foarte frumoase.Eu chiar daca nu mai stiam nimica aproape din cei 4 ani de limba rusa ,stiam ca intre cele doua cintari se defsoara jertfa liturgica ,nu trebuie sa ma plimb pe nicaierea ca sa filmez si trebuie sa stau in genunchi.
Smogul de la arderea padurilor din Rusia era vizibil si la Divevoo,care era invaluit intr-un fel de ceata subtire prin care se vedea un frumos soare de august.La hram ne-am intilnit in curte cu restul trupei si mi s-a comunicat ora la care sa ajung la microbus pentru plecare la izvorul SF.Serafim din pustia de aproape,aflat la 20 km de Divevo.
Dupa terminarea Sfintei Liturghii moastele Sfintului au fost aduse in manastirea unde ne-am inchinat la ele.Eu m-am postat pe scari ca sa pot filma ,dar un gind parca imi spunea sa merg la usa laterala ,m-am dus cu intirziere,pentru ca m-am indoit de gind si nu am mai apucat sa filmez si nici sa fiu aprope de racla.A fost o stratagema ca sa nu se inghesuie lumea!Intram si noi cu restul lumii in manastire ca sa ne inchinam la icoana Maicii Domnului UMILENIA,icoana facatoare de minuni care are multe lanturi de aur cu cruciulite de la credinciosii care au fost ajutati.Mai as dori sa ma inchin odata,acolo nu se da voie oricind astfel imi explic ca nu am reusit si nici nu am vazut lume inchinindu-se cu o zi inainte la icoana acesata!De-a lungul peretilor laterali sunt multe icoane frumoase,inclusiv ale Maicii Domnului ,ma inchin la ele si ma rog la EA,ca sa imi permita sa ma mai inchin odata in ciuda coziifiind o ocazie unica si irepetabila .nu se punea problema sa stau la coada corect.ci doar sa ma strecor prin multimea aflata linga usita de intrare in zona altarului ..am reusit ..iar la icoana SF.Serafim am vazut ca s-a inchinat lume asa ca voiam sa trec acolo,dar o maica a pus cordonul si nu am vrut sa nu fac ascultareera prea mare norocul sa ma inchin si la icoana Sfintului ,nu numai la moastele sale.
Am reusit sa ajug la timp la microbus pentru a pleca la