IZVORUL SF.SERAFIM DE SAROV
Nu dupa mult timp microbusul nostru trece pe un drum cam pustiu ,asfaltat si ajungem intr-o parcare mare.Aicea sunt o multime de tarabe,inclusiv pangare unde se pot cumpara CD,carti ,icoane,dar si minca la un butic aflat acolo.Trecem podul peste o vale mica si ne inchinam la o icoana a sfintului Serafim aflata linga pod ,apoi intram intr-un paraclis rotund din lemn,unde ne inchinam la icoana Sfintului si la alte icoane aflate acolo pe care le admir,aprindem luminari ,apoi trecem mai departe printr-un fel de curte lunguiata frumos aranjata cu flori .paralela cu izvorul,unde se afla o alta icoana in marime naturala a Sf.Serafim.Ma inchin ,ma rog ca baia din izvorul acesta al lui sa ma scape de durerea de spate ,accentuata inainte de plecarea in Rusia si ameliorata cu ocazia bailor in izvoarele vindecatoare din Bielorusia si Rusia.Dar eu am adaugat ,din pacate sa ma vindece sau macar sa imi ia durereasi mi s-a facut dupa slaba mea cerereadica durerea de spate a disparut .dar numai pentru un timp ,ea reaparind cu venirea iernii si a frigului ,chiar daca intensitatea este mult mai mica fatza de atunci !fatza de durerea dinainte de plecare in pelerinaj ,caci ea nu a cedat nici la tratamente ,nici la injectii si nici la fizioterapie ,care le-am facut toate spre a ma ameliora ca sa pot rezista in indelungatele sederi in microbus ziua si noaptea.Dar izbavirea nu mi-a venit defel din aceste tratamente ci din baile la izvoarele vindecatoare ce le-am facut pe parcurs.! in acest pelerinaj.
Izvorul are un spatiu unde cei care au costum de baie se pot schimba.separat femeile de barbatii.Apoi mai incolo drumul face o curba spre izvorul cu fintina din care lumea isi lua apa ,apa vindecatoare pentru fiecare dupa credinta lui !Tot linga aceste 3 fintini de la care nu lipseau galetile si pilniile,se aflau 2 ingradituri ,cabane din lemn deasupra izvorului ,una pentru femei si una pentru barbati.Filmez,inclusiv pe studentul care intrase in slip in izvor in partea din afara.Apoi intru si eu spre a mi lua costumul de baie si intru in bazin pe partea opusa celor doua cladiri .Dar inainte ma uit sa vad cum se comporta cei care au intrat déj in apa rece!.doi copii au intrat si le-a fost frica sa se scufunde ,iar eu le-am facut curaj numarind pina la 3 pe ruseste,ca macar atita mai stiam si le faceam semn la 3 sa se scufunde ,asta de 3 ori .Am intrat si eu ,dar niciodata cu capul pt. ca parul meu mai mare are firul gros si se usuca greu,eu nu aveam foen ,dar avea o colega de pelerinaj.Il-am cerut si eu de 3 ori dar acuma noi urma sa fim pe microbus noaptea care urma!Am rugat pe un rus sa ma filmeze ca sa am si eu o amintire,apoi a venit studentul si l-am mai rugat si pe el ca sa fiu sigura ca a iesit macar una din filmari..si au iesit amindoua.Dupa imbaiere bautul apei,ma gindesc ca ar fi trebuit sa ma mai inchin odata in paraclisul din lemn,dar m-am grabit sa intru pe la pangar si apoi am mers la tarabe,mi-am luat niste ceaiuri si o ceasca de data asta din plastic cu sf.Serafim cu ursul in padure.Cele din portelan erau destul de scumpe dublu prt si aveam déj de la Serghie Posad si Valaam.Cind sa plecam spre microbus pe drum veneau un grup de pelerini la izvor cu prapori si icoane ale SF.SERAFIM si ale Maicii Domnului UMILENIA si Aurora a zis ca este bine sa ingenunchem ca sa treaca cu icoanele peste noi,lucru care s-a si intimplat eu avind de filmat si acest pasaj icoana SF.SERAFIM ,inainte a a trece cu ea peste mine aflata acolo in genunchi.
Am plecat la Divevoo,urmind ca noi sa ne luam bagajul strins déj de la gazda si sa il ducem la microbus.Dupa transportul bagajului am plecat spre lavra la vecernie ,am prins sfirsitul.Intre timp am vrut sa intru in manastirea alba caci nu fusesem inauntru dar tocmai cind sa intru doua femei mi-au spus ca acuma inchid,nu inteleg de ce asa devreme ,afara era ziua,asa ca am intrat sa ma inchin la prima icoana si ele mi-au zis ca nu am binecuvintare sa ma inchin.Mi s-a parut de-a dreptul crunt gestul lor .dar m-am gindit ca ele se aflau sub ascultare poate,desi dupa imbracainte nu pareau sa fie maici.Poate daca insistam caci usile erau deschise ,daca ziceam ca sunt din alta tara cine stiepareau tare catgorice.Asa ca am plecat de la Divevoo fara a vizita manastirea mare ,tentativa esuata pentru a doua oara.Daca as fi fost inspirata sa nu intru in manastirea veche unde era vecernia prindeam manastirea mare deschisa..chestie de minute!!!Dupa vecernie soborul a mers pe drumul kanafka,insotit de multi credinciosi printre care si noi.Dupa rugaciunea bogorodisnaia am mai zabovit un pic ca semn de ramas bun si am plecat spre zona corturilor ,unde am mai apucat si eu sa servesc o masa calda care se dadea in doua corturi la toti credinciosii.Multe masini ,autocare si microbuse au plecat déj sau erau spre plecare.Noi am plecat printre ultimii avind din nou drum de noapte!La Divevoo mi-ar place sa ajung nu de hram,desi a fost foarte frumos ,sa merg anume cu avion pina acolo si sa stau citeva zile.dar asta nu stiu daca Maica Domnului si Sfintul Serafim mi-ar mai harazi sa se intimple!
TOT CE AM DESCRIS SE AFLA IN VIDEOCLIPURILE INDICATE DE PE PAGINA MEA DE YOUTUBE.
http://www.youtube.com/watch?v=XQLw9ryL_1Y
http://www.youtube.com/watch?v=A3Fn7ZSUwpM
http://www.youtube.com/watch?v=6f3qCio9FtA
http://www.youtube.com/watch?v=jXD1hMWsMWI
http://www.youtube.com/watch?v=OjmOWokjcZA