Citat:
În prealabil postat de Teodosie
leonte
habar n-am ce e yoga, zici ca nici tu nu prea stii asa ca sa o lasam .
Eu vorbeam strict din propria experienta , traiesc exclusiv ortodoxia .
|
Eu nu te-am acuzat ca practici Yoga. Nu am nimic cu yoginii, cat timp eu insumi sunt cel putin la fel de pacatos ca si ei; cat timp nu pot sa ma dau exemplu de om desavarsit nu indem pe nimeni sa faca ce fac eu.
Tocmai pentru acest motiv ti-am explicat despre ticurile nervoase si despre motivul pentru care sunt contra sfintei impotriviri. Am incerca sa iti argumentez ca la matematica, dincolo de afinitatile mele sau ale cuiva. La inceput poate fi sfanta, dar cu timpul devine o impotrivire ordinara.
Iata inca o precizare care poate iti este necesara.
In filocalii sunt descrise canoane de sporire, cu precizia unui tratament medical. Fiecare pacient are tratamentul sau. Astfel, pentru omul deprins cu mania, sfintii parinti recomanda mania contra pacatului, mania contra ispitei, mania asupra sa. Pentru cel stapanit de impotrivire, sfintii recomanda infranare pe care ai descris-o. Dar in cazul acestor oameni trebuie sa constatam ca ei au venit la doctor suferind si de desfranare si de o alta rautate. Duhovnicii nu faceau altceva decat sa "puna discordie" intre o rautate si alta rautate. Iar dupa ce una din ele era biruita, mai ramanea sa o trateze pe cealalta, cu alt canon.
In sprijinul celor spuse mai sus, cat si pentru mesajul la care ai facut trimitere iti reamintesc cuvintele cuviosului Macarie Egipteanul: "Cel ce s-a invrednicit de Harul Duhului Sfant, nesocoteste slava lumeasca."
Nesocoteste zice, iar nu trebuie sa nesocoteasca. El nu indeplineste o porunca a cuiva, ci firea lui cea innoita nu mai pune pret pe slava lumeasca, de la sine si nu prin mustrare de constiinta. La fel este valabil pentru toate celelate ispite, fara a mai fi nevoie de abstinenta, sau infranare, sau lupta...
Hristos nu a venit sa ne invete infranarea si supunerea fata de Traditii, ci sa ne arate cum se dobandeste Harul. Iar harul se dobandeste intr-un singur fel: sa fim sinceri cu Dumnezeu si sa nu ne mai lasam amagiti de implinirea randuielilor.