In adolescenta, de fapt la pubertate, am fost "ajutat" de un prieten sa descopar alt obicei rau: masturbarea.
Dupa ce tatal meu mi-a explicat ca nu e un obicei bun si mi-a dat sa citesc o carte despre asta, am inteles ca trebuie sa ma opresc, ca nu fac un lucru bun.
S-a intamplat la fel: ma fortam, ma chinuiam, ma biciuiam... degeaba. Instinctul dezlantuit in mine imi domina vointa si luciditatea si ... iar cadeam. Si cat de vinovat ma simteam...
Am spus tatalui meu care e situatia iar tata, care altminteri era un om aspru cu mine, m-a luat bland de o parte si mi-a spus: OK, daca nu merge direct hai s-o luam pe ocolite.
Cateva luni bune m-a tinut zilnic langa el, deprinzindu-ma cu sportul si cu studiul.
Faceam sport sistematic, cu efort progresiv pana am ajuns la performanta. Sanatatea era tot mai buna (inainte fusesem, multi ani, cam bolnavicios).
Cat priveste studiul, am dezvoltat un interes puternic pentru lectura, pentru scris, pentru stiinte. Am fost mereu premiant. Si astazi sunt un om al studiului, al lecturii, al bibliotecii.
In concluzie, am lasat pe plan secund buruiana si am focalizat, cu sprijinul parintelui meu, intreaga energie pe activitati folositoare, pe flori.
Din fericire metoda a functionat din plin. Nu numai ca am depasit uritul obicei infantil, insa am inteles cate ceva si despre lupta omului cu limitele si caderile.
De aceea sunt un gradinar increzator in udatul florilor, nu in starpirea buruienilor. (SE USUCA DE LA SINE, PE MASURA CE NU LE MAI HRANIM CU ATENTIE, ci investim in cu totul alta parte)
Desigur, m-am referit la gradina sufletului, unde legile nu sunt aceleasi ca in natura, fizica, horticultura.
Metafora cu florile si balariile sugereaza solutia mai degraba prin analogie. Nu trebuie luat in litera, strict. Ca horticultura o avea, desigur, legile ei...
Iar sufletul pe ale lui.
In concluzie: cea mai buna metoda de a starpi o buruiana este de ... a uda florile! Are Domnul grija sa starpeasca ceea ce noi nu reusim singuri. Doar sa ne tinem la udat inaintea Lui. AMIN+
Last edited by cezar_ioan; 23.01.2013 at 03:10:47.
|