View Single Post
Vechi 23.01.2013, 21:06:59
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
E parerea d-voastra de credincios romano-catolic; eu raman la a mea:
Să nu mă înțelegeți greșit, eu nu susțin că iconostasul sau tradiția bizantină în general ar fi inutile sau cu efecte negative, dimpotrivă, le recunosc valoarea; DAR, refuz să le consider indispensabile în practica liturgică creștină.

O minimă cercetare cu privire la practica liturgică apuseană vă va revela că există forme complementare de recunoaștere - sau de anticipare, dacă doriți - a sacralității în cadrul spațiului unei biserici.

Spre exemplu - într-o biserică de rit roman, ori de câte ori credinciosul trece prin spațiul central (între cele două rânduri de bănci, adică de câte ori se intersectează cu axul central al navei bisericii, în care este dispus altarul și, de regulă, tabernacolul, el va îngenunchea și își va face cruce - aceasta, în semn de respect pentru Isus care se află în tabernacol și în fața Căruia "tot genunchiul se va pleca".... - și, cu atât mai mult cu cât va vedea aprinsă acea mică candelă roșie care semnalizează prezența hostiilor consacrate, adică a Preasfântului Trup și Sânge a Mântuitorului, în Tabernacol.

În general, conduita unui credincios în spațiul sacru romano catolic poate părea mult mai organizată decât în cel răsăritean (unde senzația este de mișcare liberă "de colo-colo") tocmai datorită faptului că Masa unde se oficiază Sfânta Jertfă și Tabernacolul unde așteaptă Isus sunt mai "expuse".

Încă o dată, aceasta nu este o judecată de valoare, ci doar o expunere a percepției mele despre diferențele liturgice.
Reply With Quote