Avem din nou drum de noapte si abia dimineatza ajunem la aceasta manastire de calugari ,care detine icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului POTIRUL NESECAT,izbavitoare de betie.Eu cred insa ca in afara de betia cauzata de alcool mai exista destule betii cauzate de alte pacate precum mindria,lenea,lacomia de orice fel ,invidia,clevetirea ,fiecare care are in exces aceste pacate sufera de betia de ele.
La intrare calugarul este foarte vehement spunindu-mi ca flmarea este interzisa,adica nici macar in curte nu m-a lasat sa filmez!Am plecat prin curtea marginita de zidurile inalte si albe ,am trecut pe linga manastire si printr-o curte posterioara frumos aranjata cu parc,am iesit in spte spre grupul sanitary,si bucataria cu sala de mese ,aflate in afara zidurilor manastirii intr-un spatiu care apartinea tot manastirii,dar care mai avea zone in constructie.Acolo Aurora a anuntat grupul nostrum pentru masa de prinzcred ca aicii s-a platit ceva caci masa a constat intr-o ciorba foarte buna si felul doi de calitate,adica nu orezul classic sevit la alte manastiri,probabil pe gratis.
Am reusit sa filmez manastirea si curtea din spate;manastirea este cu ziduri albe si cupole albastre-gri ,cu acoperis tot albastru..La intoarcere spre prima curte calugarul de la poarta ma privea asa de sever,incit am introdus videoul aflat la git in geanta si nici mai tirziu dupa slujba nu am mai incercat sa zic nimanui despre filmare in interior. Dar apoi mi-a parut rau caci poate ca inauntru dadeam peste un calugar mai maleabil,cel de la poarta avind a face ascultare.
Am urcat mai multe trepte care duceau intr-un pridvor spatios care inconjura manastirea spre usile laterale.La una din usi se afla icoana POTIRUL NESECAT,la care m-am inchinat si am ramas acolo spre a asculta Sfinta Liturghie.Preotul care oficia m-a impresionat de-a dreptul ,iar la citirea pomelnicelor se ruga cu atita suflet, incit niciodata nu am mai auzit !Amaflat dupa aceea ca oficierea a facut-o un ierarh,un episcope plecat de la aceasta manastire si care tocmai atunci se afla acolo in vacanta.Corul de monahi a fost superb,cintarile ,desi nu le intelegeam ,dar le intuiam ,cunoscind mersul din limba romana,numai la manastirea din Moscova MARAMA VERONICAI ,am mai audiat un astfel de cor.De altfel pe unde am umblat ,inclusive la manastirile de maici ,SOLBA si DIVEVOO corurile aufost deosebite,cred ca intr-adevar muzica religioasa ruseasca,indeosebi cintarile de la SF.Liturghie si vecernie,sunt divine.Ce pacat ca nu introducem si noi in bisericile noastre ortodoxe acest stil de cintari !...mare pacat !!
La sfinta Liturghie am avut o colega din grup care s-a spovedit la un preot intr-o nisa separate de biserica ,unde se intra din corridor,pe partea laterala.Ea nu stia ruseste si nici preotul romanneste,dar a luat-o ca translatoare pe Aurora care fiind rusoaica a intermediate aceast spovedanie.Eu n-am mai auzit de un astfel de system !!.. o fi valabil daca preotul acela cu ochi patrunzatori si albastri i-a permis sa se si impartaseasca.
Dupa Sfinta Liturghie am urcat intr-un corp lateral la pangar,unde mi-am cuparat icoane mici de marimea unei vederi cu Maica Domnului Potirul Nesecat ,o farfurioara cu cescuta care are icoana pe ceasca,dar am dat si pomelnic in limba rusa la acatistul Maicii Domnului Potirul Nesecat.Alaturi de pangar afalt la etaj ,se afla intrarea intr-o alta manastire unde se afla in centul bisericii icoana originala POTIRUL NESECAT,cea din manastirea de jos fiind o copie a acesteia.Icoana este mai frumoasa decit copia si icoanele cumparate nu reusesc sa redea acel ceva ce apartine icoanei originale ,la care ne-am inchinat apoi si la icoanele alturate ei ca si la altele din manastirea de sus.Surpiza benefica pentru noi a fost venirea unui preot care a citit acatistulicoanei in fatza Ei ,la care am participat cu totii,precum si rusi.
Dupa citirea acatistului am coborit in curte unde un monah ne-a condus intr-o alta manastire ,aflata la parter unde ne-am inchinat la foarte multe moaste de sfinti ,inlusiv moasta ale SF.IOACHIM si ANA.Istoria manastirii este foarte bogata,din pacate nu am reusit sa retin mare lucru pentru ca Aurora se chinuia sa traduca din ruseste in romaneste de parka ca nu ar vorbi si in limba romana,adica gru isi gasea cuvintele pentru a ne traduce!!asta ingreunindu-ne procesulde retinere a datelor,apoi au trecut de atunci doi ani buni!
http://www.youtube.com/watch?v=qpeKiBWhJ4U ,VEDETI SI VIDEOCLIPUL
Am plecat apoi la masa si dupa aceea spre urmatoarea manastire unde aveam sa fim si cazati
MANASTIREA OPTINA