View Single Post
Vechi 24.01.2013, 00:00:17
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea optina

Ajungem dupa masa la renumita manastire OPTINA.,unde eu mi-am luat bagajul mare pentru a face ordine si a-mi pune tot in el inainte de plecare spre Kiev,unde mi s-a spus ca trebuie sa avem asupra noastra doar strictul necesar.si sa lasam bagajul mare in microbus.Am fost cazati in spatii bune ,citeva cladiri, cele pentru cazare, erau situate in afara manastirii ,aproape de lavra.Suntem cazati in camere curate cu paturi suprapuse cu grupuri sanitare comune care dadeau in coridorul comun.Eu ,impreuna cei doi baieti am plecat prin padure pe drumul cunoscut de student spre izvorul Sfintului PANUFTIE,unde ne-am imbaiat la 4 grade Celsius.Cele doua incaperi erau separate pentru barbati si femei .Aici am intilnit doua tinere rusoaice, foarte dragute care nu m-au lasat pina nu am intrat si cu capul in apa !..foarte bine mi-au facut ,macar la sfirsit ,la ultimul izvor sa intru si cu capul ,poate se mai lumineaza si el cumva!Izvorul avea icoana Sfintului Pafnutie pe peretele exterior,dar aici nu mai era paraclis cu icoane pentru rugaciuni.Izvorul se afla pe malul unei ape curgatoare cam asa cum este Crisul alb la noi.Am plecat la camere pentru a ne intinde lucrurile ude spre uscare,apoi am plecat la vecernie.care s-a tinut in prima manastire .Pangarul era inchis la acea ora.Am prins ceva si din vecernie.Dar dupa aceea am mers la masa.Acolo la bucatarie sunt mese mari cu banci intre ele.La o masa erau un grup de rusi care aveau o mincare de orez bine preparata.Noi a fost pusi la urmatoarea masa,dar se pare ca numai aveau orez decit pentru Aurora si sofer,iar noua ne-au fost adusi cartofi fierti in coaja ,atit de mici ca nici nu puteam sa-I CURATIM CA NU MAI AVEAM CE MINCA DIN EI ,ADICA ERAU CARTOFI PE CARE NOI ,ROMANII II FIERBEM ACASA PENTRU PORCI!M-am minunat de-a dreptul sa vad tocmai la aceasta mare manastire ,renumita pentru sfintii ei ,o astfel de atitudine nemainintilnita altundeva in Rusia .In mod sigur mincarea pentru pelerini se da gratuit aicea ,iar noi nu am fost anuntati ca venim probabil devreme ce pentru noi practic, nu mai era de mincare.Ada mai era orez alb fiert,nu riscas ca la celelate manastiri,pe care puteai sa pui sare sau zahar.Cele doua rusoaice aflate cu noi la masa au servit,poate ca le si placea,noi insa aproape nimeni .Noroc cu piinea neagra si foarte consistenta!Eu cred ca Aurora nu ne-a anuntat si pentru masa ca sa nu plateasca ci doar pentru cazare sau nici atita ci am gasit locuri,probabil!
Dupa mincare mergem la cazare,iar celelalte merg la izvor,pe intuneric ,prin padure.Obosita dupa o noapte de drum in microbus mi-am aranjat bagajul pentu plecare apoi am adormit,dar m-am trezit cind s-au intors ele ca au facut cam galagie.