View Single Post
Vechi 24.01.2013, 00:01:52
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastirea optina,continuare

A doua zi am participat la SF.Liturghie in biserica mare aflata central ,despartita de prima printr-un cimitir cu cruci foarte frumoase si un parc cu copaci umbrosi.Liturghia a inceput la ora 6,clopotelul a sunat la ora 5,dar eu stiind ca nu inteleg nimica la utrenie mi-am pregatit sanvisurile de drum ,caci dupa aceea stiam ca nu mai este timp.Am dat pomelnic in limba rusa si un parastas pentru tatal meu.Am mai iesit pina sa inceapa Liturghia sa vedem ,sa admiram sa facem poze si sa filmam.Curtea spatioasa si umbroasa de la copacii aflati acolo ,presarata cu cruci frumoase si diferite,era imprejmuita de alte cladiri ale manastirii.Pangarele sunt inchise in Rusia in timpul Sfintei Liturghii.Am mers in partea din spate a manastiri si am intrat intr-o alta manastire albastra,unde ne-am inchinat la moastele a 8 stareti ,aflate in racle in aceasta manastire.Apoi am mers lateral de aceasta manastire, la o capela aflata in spatele curtii,unde se afla mormintele celor 3 tineri monahi ucisi de un satanist in noaptea invierii in anul 1993,VASILE,TROFIN si TERAPONT,PE 18 APRILIE in dimineata invierii Domnului.Aici in morminte de Marmora se afla cei 3 sfinti mucenici inca necanonizati,cu candele aprinse la fiecare mormint si cu cruci mari de lemn la capete.Tot acolo se afla si o ladita din metal unde s epun bilete cu cereri catre ei ,care se implinesc,dar si la cele 3 cruci am vazut astfel de biletele impaturite puse intre cruci si perete.Inauntru se afla si un monah.Am intrat cunoscind povestea celor 3 monahi si m-am pomenit cu lacrimile curgindu-mi linistit pe obraji .M-am asezat pe banca de linga intrare privind acele morminte si cruci din lemn ,gindindu-ma la tineretea celor 3 monahi si amintindu-mi ca am citit pe undeva ca nu conteaza citi ani traiesti ci CUM II TRAIESTI este important pentru a ajunge in rai .Iar ei au fost capabili de aceasta jertfa,adica sa mearga la ascultarile lor fara a le fi teama de ceva sau cineva ,fara a le fi teama pentru viata lor.Dupa ceva timp ,cind lacrimile mi s-au incetinit,m-am rugat si eu pentru mine si cei dragi ai mei ,apoi am pus si biletzele in cutie.Am iesit dupa un timp si am admirat cele citeva cruci foarte frumoase aflate la capatiiul celor inmormintati acloo linga capela.Fetele ,cele doua tinere rusoaice pe care le-am cunoscut la izvor pliveau buruienile dintre flori,mi-au zimbit si eu la fel.Am plecat din nou in marea manastire ca sa nu lipsesc de la Sf.Liturghie ,am ascultat cintarile frumoase rusesti ,iar la sfirsit ne-am inchinat la moastele Sfintului AMBROSIE,aflate intr-o nisa lateral pe stinga .In timp ce stateam la rind pentru inchinare imi vine un gind uluitor,anume ca toate acele inadvertente de comportament ale Aurorei au fost de fapt ISPITE la care mai ales studentul si eu nu le-am facut fatza!!!
Am iesit si am luat o anaphora ,una singura era gratis,mai multe trebuiau cumparate de la tejgheaua din curte.Am definitivat filmarile din curtea manastirii ,parcul si crucile care formau un tot ;prezenta cimitirului intre manastiri dadea un farmec aparte acestei lavre.Dar capela celor 3 martiri ma atragea din nou asa ca am mai intrat odata ,m-am inchinat si am pus biletzele si la cruci ,ce este mai important oare decit a cere ajutor pentru mintuirea sufletului pentru tine si cei dragi de acasa?!Nu mai stiu ce alte rugaminti de moment am avut pe la inchinarea la Moastele si icoanele din Rusia,dar pe aceasta mi-o amintesc!Acum tocmai a intrat si studentul pe usa.Monahul nu mai era acolo .Eu aveam o seringa pe care desi am adus-o de acasa nu am avut ocazia sa o folosesc.Aveam si doua sticlute mici la mine pe care m-am gindit sa nu le mai car ci sa le arunc,dar prin minune nu le-am aruncat pe amindoua ci am aruncat numai una.Stau putin nedumerita daca sa iau sau nu ulei cite putin din fiecare candela,iau umplu sticluta foarte mica cam de 4 ml si studentul voia si el asa ca am umplut seringa de 10 ml si i-am spus ca ii dau lui daca isi gaseste o sticluta!Apoi am reintrat in manastirea mare,studentul a plecat inaintea mea si tocmai iesea din biserica cu o sticla mai mare in care avea ulei primit de la un mohah ce dadea la cei care faceau pomelnice la el ,dar eu am dat pomelnicul in partea cealalta ,opusa si acela nu dadea ulei!.Studentul imi cere uleiul din seringa caci avea aproape juma de sticla goala,dar el avea mult mai mult ulei decit mine,el a insistat sa-i pun peste acela pentru ca i-am promis ,asa ca a trebuit sa ma tin de promisiune desi eu aveam mai putin ulei ,acuma nici pe jumatate cit el!Eu am intrat si am cerut de la monah,dar nu a mai avut ,cel putin asa mi-a dat de inteles monahul acela.Am plecat sa ne inchinam intr-o manastire cu ziduri roz,inchinata Maicii Domnului,unde ne-am inchinat;ea se afla aproape de iesire care cuprinde si clopotnitza.Linga iesire ,la demisol se afla si pangarul care s-a deschis.Inainte de deschiderea lui am stat tot grupul in fatza manastirii si Aurora a zis ca drumul este lung pina la Kiev si nu avem timp de a sta la masa asta nu stiu daca nu trebuia totusi platita masa ca si cazarea,care cred ca era contra cost.Eu am zis sa solicite acuma un ghid care sa ne prezinte manastirea fiind o manastire mare ,renumita care a dat foarte multi sfinti.Studentul mi-a zis ca a avut ghid cu un an inainte si au fost dusi si la pesterile din apropiere unde s-au nevoit sfintii.Dar ea a motivat ca trebuie sa plecam .Eram tare catranita si i-am reprosat ca aseara nu s-a ingrijit dupa vecernie de acest aspect daca stia ca plecam asa repede !!Sa fi renuntat ori la vecernie,ca am participat la destule ,ori la baie sau sa fi plecat la baie mai tirziu caci nu mi se pare corect defel ca la o astfel de manastire sa nu avem ghid in lavra.Ea s-a dus la cantina si ne-a luat de acolo piine neagra si gogosi,iar eu am intrat rapid la pangar unde neavind suficient timp ,pangarul fiind mare,am facut doar o trecere in revista si mi-au scapat unele aspecteNu am cumparat nimica sau cred ca icoana cu toti sfintii de la OptinaAm plecat la cazare sa ne luam bagajele caci autocarul era mai departe parcat desi era parcare si in fatza manastiri ,parcare mult mai apropiata de noi si nu ar fi trebuit sa ne caram bagajul greu asa departe in parcarea mai indepartata!Acolo la microbus am vazut ca studentul avea icoana cu cei 3 monahi martiri si mi imi parea rau ca nu am remarcat-o sa o cumpar.Problema era ca eu nu mai aveam ruble ,numai euro.Dar cum mai voia o tinara ,studentul s-a oferit sa mearga sa cumpre si mi-a luat si mie pe banii de la ea,dar fara ca cineva sa pretinda a-I inapoia cele 6 ruble.Studentul a fugit saracul pina la pangar sa ne cumpere icoana.Cumpararea icoanei si pentru mine era aranjamentul lui cu acea tinara linga care si statea el in microbus.I-am ramas profund recunoscatoare pentru acest gest,pe care l-am gindit mai tirziu ca a fost ca o rasplata pentru corectitudinea mea in promisiunea cu uleiul de la cei 3 monahi din capela..adica dupa fapta a urmat si rasplata!Am reusit sa mincam gogosii si piinea a fost impartita la toti.Am plecat spre KIEV,unde trebuia sa ajungem la locul de cazare in limita timpului pina la inchiderea mansatirii ,daca nu voiam sa raminem afara!...desi acolo am auzit ca Aurora are o sora si mama ei monnahiedar regulile sunt reguli pentru toata lumea la manastire.
http://www.youtube.com/watch?v=5Me7woYXxzQ,VEDETI VDC CU M.Optina