Manastiri din kiev
MANASTIREA PROCOV
Ajungem cu noapte si tirziu la aceasta manastire care pare sa fie si un fel de centru de cazare pentru pelerini veniti din Romania si probabil ca si pentru altii .Am intilnit aici pe coridorul care ducea la sala de mese un grup de moldoveni din Radauti care aveau un preot organizator,dar ei au venit in pelerinaj doar in Ucraina.Am fost introdusi de Aurora la sala de mese nu stiu daca si alte grupuri cazate acolo s-au bucurat de cina ;s-a servit eternul riscas peste care se pune ulei dintr-o sticla pentru a aluneca mai usor! spre stomacurile noastre.Am vazut pe masa o singura farfurie mai prezentabila cu un fel de ghiveci ,pe care a atacat-o imediat studentul linga care m-am nimerit de data asta la masa.El s-a grabit sa isi puna in farfuria lui pina nu vine soferul ,care era ucrainean,pentru ca ,zicea el farfuria a fost pusa pentru elEu nu stiu daca era asa,dar era singura farfurie cu altceva la masa.Pe cind a ajuns si soferul la masa a vazut ,cam cu oarecare intristare ca farfuria cu pricina era aproape goala ! si reactia lui mi-a confirmat ca studentul avea dreptate.Noi nu trebuie sa facem nazuri la mincaruri care se dau gratis la unele maastiri,la cele mai multe ,cred ,caci daca nu ne place meniul aveam piinea aceea neagra si consistenta,grozav de buna!..noroc cu ea gindeam ce bun ar fi fost pateul meu din bagaj pe eadar era in bagaj.
Dupa cina am fost condusi la un demisol care avea incaperi mari cu paturi asezate unul linga altul in grupuri de cam 12,pe coridor erau stelaje pentru punerea bagajelor;in dormitorul propriuzis se intra doar cu hainele de pe noi si pijamaua in mina,noi trebuind sa ne descaltam.Grupurile sanitare comune erau pe coridor,asa ca noaptea coridorul era incuiat pentru a nu iesi nimeni in curte.Asta era regula instituita la aceasta manastire in legatura cu cazarile,totul fiind in scopul de a se mentine curatenia in ciuda afluxului care se pare ca era mare si zilnic ,de pelerini la aceasta manastire
.Eu cum am intrat ultima din grup in camera,nu mai aveam loc in paturile unde era grupul meu si Aurora mi-a zis sa asez pijamaua pe patul alaturat ,care era despartit de grup de un mic culoar.Apoi am plecat la baie si cind am revenit,maica ce patrula prin camere ,care ne-a repartizat, mi-a luat pijamaua si mi-a spus probabil sa plec la grupul meu ,ea nemaifacindu-si timp sa inteleaga de la mine ca nu mai este loc.Asa ca a plecat lasindu-ma cu pijamaua in brate si nerepartizata nicaieri ,desi paturi libere in incapere erau berechet !Vine Auroa ,ii spun tarasenia si ea in loc sa se duca la maica sa ii spuna pe ruseste care e treaba si unde sa ma repartizeze,ea mi-a zis sa merg la plimbare cu studentul,care am aflat de la ea ca se plimba prin curte la acea ora tirzie din noapte.Eu abia asteptam sa ma vad in pat si numai de plimbare nu imi ardea,totusi am intrebat-o,total nedumerita , de ce trebuie sa ma plimb eu prin curte la ora aia cu studentul!?!....la care mi-a raspuns surprinzator pentru mine ca:cine se aseamana se aduna..???!!!????.......E adevarat ca studentul a venit in acest pelerinaj anuntat de mine ,ne cunosteam nu prea bine dinainte in imprejurari legate de manastirea Petru voda.dar de ce a ajuns la sfirsitul pelerinajului sa imi spuna Aurora a ei concluzie in momentul cel mai nepotrivit nu am inteles de felda de fel ,adica deloc!!In fine,dupa ce m-am intrebat in sine-mi de este asa nervos studentul incit se plimba prin curte, mi-am zis eu sa nu ma asez iar pe paturile acelea grupate cite 12, caci erau acolo doua rinduri ci pe unul singur,ca sa o multumesc pe maica cind va veni si m-am asezat pe un pat izolat linga fereastra ,dar pe a carui pervaz se afla o veiozadar eu nu puteam dormi cu lumina oricit de obosita as fi fost!..asa ca am scos veioza din priza mai ales ca unei colege ii trebuia priza sa isi incarce celularul.Apare cam dupa 10 minute si maica care ma scoala si repune veioza in priza,apare si Autora,care evident ca a dormit in alta parte ,nu cu noi ,avind sora si mama ei monahii acolo si in sfirsit ii spune care e problema!Atunci maica imi arata un pat din sirul celor grupate ,unde eu nu as fi putut dormi pentru ca imi batea exact in ochi veioza,Aurora raporteaza si maica ma muta in partea opusa,mai bine ca eram singura si despartita printr-un culoar de alte trei paturi aflate intr-o nisa si ocupate.Erau 4 nise acolo cu 3-4 paturi ,toate ocupate de alte persoane.Numai bine ca eram si mai departe de usa de intrare,caci 2/3 din camera era separata in doua de un zid din melamina cu mici cuiere unde sa ne punem hainele de pe noi.De aceea eu ma aflam in 1/3 neseparata si dupa acel paravan expus in litera L.Era déj trecut de ora 24 si stiam ca la ora 5 dimineatza suna maica pe coridor clopotelul de desteptare caci la ora 6 incepea slujba de dimineatza in manastirea mare.Clopotelul a sunat tocmai cind dormeam mai bine.A trebuit sa ne sculam toata lumea,sa ne echipam ,sa ne luam si bagajele pe care le-am dus la microbusul aflat in curte.
Manastirea avea o curte frumoasa cu aranjamente florale sip e un perete se afla o icoana cu explicatia intemeierii manastiri.In centrul curtii florile erau ingradite cu un gardulet din fier forjat.Alaturi de cladirea in care am mincat si dormit se afla in continuare o biserica noua inchisa la acea ora.Manastirea veche,cu ziduei crenellate si coloane la intrarile principala si laterala era impunatoare mai ales ca este asezata mai sus ca pe un pidedestal ,la ea trbuind sa urcam mai multe trepte.Am intrat in interior si cu toate ca era cam intuneric la acea ora,am admirat icoanele de pe pereti foarte mari si foarte vechi ,m-am inchinat ,am ascultat putin din slujba si apoi am iesit sa admir un frumos rasarit de soare inainte de plecare,caci noi urma sa plecam la lavra Pecerska de aici .Afara ma intilnesc tocmai cu studentul pe care il intreb ce e cu plimbarea lui nocturna?El imi zice ca a fost cam socat de strictetea regulamentului si ca un cumul al altor neplaceri era foarte nervos si atrebuit sa iasa in curte la plimbaredar a venit maica care i-a spus sa intre inauntru sau sa se plimbein afara zidurilor manastirii caci in curte nu este voie,adica sa ramina toata noaptea afara.Desigur ca ales varianta de a intra inauntru si cum Dumnezeu estw grujuliu cu fiecare persoana ,indeosebi cu cele aflate cu sufletele in pioneza,el a avut patul in camera cu preotul din Radauti,cu patul linga el ;asa ca i-a spus toate ofurile lui si acel preot a avut rabdare cu el si l-a linistit foarte mult,a recunoscut studentu.Tocmai atunci venea si acel preot cu citeva persoane din grupul lui ,i-am cerut binecuvintare spunindu-I ca si eu am avut un mic shou azinoapte.Am plecat de aici cam dupa o ora la
|