View Single Post
Vechi 24.01.2013, 21:33:01
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Lavra pecerska

Ma bucur sa ajung a doua oara in acest memorabil loc.Ajungem in curtea prima a lavrei ,ni se spune de catre Aurora ca manastirea mare a Adormirii Maicii Domnului este inchisa inca.Era si in anul 2009 si de aceea am sperat sa merg prima data acolo si sa vad ce nu am vazut defel Dar am plecat spre manastirea cu primele pesteri .Eu si cu studentul am intrat sa ne inchinam in biserica si sa dam pomelnice pentu 40 zile,caci ce era mai important decit asta!Eu le aveam scrise de acasa ,copiate dupa un pomelnic lasat de mostra din vremea cind am fost in Ucraina,iar studentul ,ca de felul lui ,s-a descurcat intrind in vorba cu un tinar moldovean pe care l-a pus sa il scrie ,si era mult mai lung ca al meu .Aceasta problema ca si inchinarea in aceasta frumoasa biserica,fiind rezolvate ne-am cumparat luminari si am intrat sa ne inchinam in primele pesteri,nu am gasit grupul nostru ,nici nu ne-am obosit spre asa ceva,caci parca ne simteam mai bine departe de actiunea malefica a Aurorei Dar in pesteri am vazut ceva nou ,moastele SFINTEI TEODORA DE LA SIHLA,care nu erau acolo cind am fost data trecuta.Tocmai a trecut pe linga noi un grup de moldoveni si unul dintre ei a confirmat ca aceea este racla cu moastele SF.TEODORA DE LA SIHLA.Am plecat apoi sa ne inchinam si in cealata manastire si in pesterile de sub ea si la iesire am luat-o prin parccul frumos care ducea spre fluviu si spre cele doua izvoare ale celor doi sfinti intemeietori ai lavrei SF.ANTONIE SI SF.TEODOSIE.Am baut apa forte buna din acest doua izvoare si am ne-am luat si pentru drum.Am intrat in frumoasa biserica de acolo ,ne-am inchinat si apoi am participat la o rugaciune o slujba tinuta de un preot rus afara la intrarea laterala dupa care mi-a spus studentul ca ni se pune pe cap o mitra episcopala ca binecuvintare.Eu cu un an in urma nu am avut parte de asa ceva,nici nu stiam asa ca am ramas la slujba cu stunentul.Citeva tinere din grupul nostrupe care le-am intilnit la fintina nu si-au manifestat dorinta de a participa la un astfel de eveniment indit si de a lua aceasta binecuvintare..asta l-a nedumerit pe student care a incercat sa le convinga sa ramina,dar fara succes !Am plecar apoi din nou la a doua manastire,la pangarul de linga manastire ca sa schimbam euro in ruble caci noi nu mai aveam cele ramase necheltuite in Bielorusia s-au terminat la pomelnic.Dar aici am avut o surpriza nu schimba valori mici de 20-30 euro,ori noi urma sa plecam de aici spre tara si nu doream sa schimbam prea mult.Doar studentul care avea nevoie sa cumpere si de aici icoane a schimbat mai multi si m-a imprumutat cu 6 ruble.Am constatat ca nu mai pot sa I le dau inapoi caci nu voia sa schimbe si mie euro .Am recurs la o incercare care mi-a reusit foarte bine !Am intrat la manastirea de alaturi,corespunzatoare cu pesterile de a doua unde mi-am cumparat inca o esrfa frumosa ,mir de ieruslam ,am dat si acii pomelnice pentru 40 zile si am dat cei 20 euro ,iar maicami-a dat restul calculate in ruble.Excelent,mai aveam ce cheltui in Kiev si puteam returna datoria studentului care nici el nu prea mai avea ruble.Mi-a zis ca a stiut ca o sa ma descurc eu pina la urma.!!...i-auziAm observat schimbari in curtea lavrei in sensul ca nu mai erau pe aleea care trece pe sus nici o taraba cu produse apicole,nici in prima curte a lavrei nu mai erau tarabe,de unde ne-am luat parfum si suveniruri,Sus la pangarul de la prima curte era inchis.Asa ca am plecat spre iesire.Am intilnit la intersectia iesirii cu drumul care duce la manastirea mare,in drept cu gheretele de acolo ,grupul nostrum .Aurora a zis ca plecam in 15 minute,mare minciuna spusa cred din rautatea ei caracteristica!caci acele 15 minute au deposit o ora!Nu stiu ce au facut in timpul asta,eu si studentul ne-am indreptar spre iesire,dar nici acolo nu erau tarabele cu mincare ,iar cantina din lavra nu era inca deschisa la ora 11.Dar linga pangarul aflat linga iesire se afla o ghereta,descoperita de stundent ,care servea placinte si pizza de post.Asa ca ne-am asigurat stomacul si pentru ca erau bune ne-am luat si de drum.Am stat pe banca din fatza acelei ghrete si linga noi s-a asezat un tinar mai robust cu barba,
.La un oment dat el il recunoaste pe student,de unde credeti din ISRAEL ,unde i-a spus ca a participat la o slujba oficiata de el la o biserica din Ieruslam .Acela era preot moldovean si a intrat cu noi in vorba pentru ca a auzit ca vorbim romaneste.Ce mica este lumea mi-am zis.Acuma preotul ne-a spus ca a venit la seminar si va plca din nou in Israel si la plecare ne-a dat citeva iconite mici din Tara sfinta.Penru ca grupul nostrum nu se vedea nicaieri am plecat amindoi la tarabele adlate pe strada cu lavra,dar lateral de intrare.Se vindeau de toate felurile de suveniruri de la icoane ,esarfe,cani si farfurii cu lavra.Studentul nu stiu de ce voia sa gaseasca o alimentara asa ca am strabatut strada inapoi ,am trecut pe linga microbusul nostru unde nu era nici o miscare si studentul a luat-o inainte pe strada in cautarea alimentarii pe care a gasit-o cam departe.Eu am intrat la o biserica aflata vizavi de cofetaria in care am sevit o prajitura foarte buna si scumpa cu un an inainte .Am intrat in curte si apoi inauntru.Se pare ca se terminase slujba acolo ca iesea lume.Nu am stiut de aceasta biserica unde m-am inchinat la doua icoane facatoare de minuni ,una a Maicii Domnului si una a Sfintului Nicolae.Biserica este frumoasa si va indemn sa o vizitati si sa va inchinati in ea daca mergeti la lavra Pecerska.
Iesind din biserica imi amintesc de tarabele aflate cam in fatza usii de la intrarea in lavra.Desi mie imi convenea sa cumpar de acolo ,fiind la indemina ,ordinea care s-a facut respecta regulile care trebuie sa existe in orice manastire care se respecta!
Iata ca vad o miscare, in sfirsit la microbus,a aparut lumea acolo ,apare si studentul ,ceilalti se uita la noi vazindu-ne inarmati la bagaje cu mincare de post,inclusiv pizza.Plecam aproape la manastirea VEDENSKAIA ,unde cu un an in urma am nimerit chiar de hramul icoanei.Ne inchinalm in manastire la icoana Cauta la Smerenie ,adica Vedenskaia a Maicii Domnului,la moastele Sfintei Dumitra,aflte la demisol si la celelalte moaste din biserica,aruncam o scurta privire spre pangar si plecam la MANASTIREA SFINTUL IONA,alt mare sfint rus.Strabatem parcul si am ocazia sa ma inchin in aceasta sfinta mansatire ziua ,mult mai bine,caci cu un an inainte am ajuns seara cind tocmai s-a terminat vecernia si luminile erau stinse.Asa ca Bunul Dumnezeu si SF.IONA ,mi-a rinduit sa admir manastirea lui si sa ma inchin aici si ziua,apoi am mers la racla cu moaste a sf.IONA unde ne-am inchinat si ne-am rugat fiecare dupa puterile lui.
Pelerinajul nostru se apropia de sfirsit .In Chisinau intr-o parcare izolata am facut transbordarea bagajelor si a noastra in cele doua masini care ne-au trecut granita,urmind sa ne treaca inapoi.Dar la granita era coada mare si cu toata descurcareala lor am sta o ora buna in vama ,asa ca am ajuns la Suceava la ora tirzie din noapte,la ora24.