View Single Post
Vechi 24.01.2013, 22:51:44
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Continuarea si finalul pelerinajului din rusia

.Dar pentru 3 persoane ,eu studentul si o timisoreanca pelerinajul nu se termina aici.Eram in ajun de cele 3 hramuri ,SF.IOAN IACOB ROMANUL la manastirea Neamt,SCHIMBAREA LA FATZA,la manastirea Sihla,unde nu am fost niciodata si SF.TEODORA DE LA SIHLA ,la manastirea Sihastria.Pentru mine care locuiesc departe de Moldova era o ocazie unica sa particip la aceste hramuri.Problema era ca ajungerea tirziu la Suceava ne-a pus in dilema daca sa plecam la manastirea Sihastria pentru cazare,Am fi ajuns la ora 3 dimineatza si poate ca ar fi trebuit sa stam treji toata noaptea la poarta manastirii,si era cam frig afara !daca manastirile au reguli stricte.Stiam ca daca ne cazam in Suceava nu vom ajunge la hram la manastirea Neamt.Studentul tocmai a gasit un taximetru care ne-ar fi dus mai ieftin pina acolo,adica 40 lei de persoana.Eram foarte obosite si gindul unei nopti albe in frig m-a facut sa ma gindesc ca tot nu voi fi in stare sa mai merg la hram la m.NEAMTULUI,Ne-am cazat 4 persoane, noi 3 care plecam la Sihastria si o fata din TG.Mures care avea tren dimineatza ,la primul hotel de linga gara.Aici nu aveau apa calda,zicindu-ne ca tot orasul nu are apa de 3 zile !Mi s-a parut cam ciudata explicatia dar la acea ora m-am grabit sa ma culc.Studentul a plecat la internet si a venit tirziu ,desi era tirziu déj.Diminetaza angajatul de la hotel ne-a gasit o cunostinta de-a lui care ne-a dus pe noi trei la manastirea Sihastria.Parintele monah cu cazarile stia ca vin la hramuri la ei din Rusia,caci fusesem cu sfintia sa in pelerinajul din Ucraina cu un an inainte.Pina sa vina taxiul ,pina am asteptat pe student la un supermarket sa-si cumpere un geamantan pentru icoane ,am ajuns abia la ora 12 la cazare la manastire.A venit parintele si ne-a cazat in casa de cazari cu paturi suprapuse..dar hramul SF.IOAN IACOB L-AM PIERDUT si mie mi-a parut foarte rau desi nu stiam ca in acel an s-au sarbatorit 50 ani de la trecerea la cele vesnice a Sfintului .A participat acolo si IPS.TEOFAN.Celelte impresii de la aceste hramuri le voi scrie la sectiunea impresiilor din Romania.

CONCLUZIILE PELERINAJULUI DIN RUSIA

Un pelerinaj de 22 zile nu este asa de usor de organizat!Ca orice pelerinaj el are parti pozitive si negative

CONCLUZIILE POZITIVE:
-Pelerinajul ne-a permis sa participam la multe sfinte liturghii si vecernii
-La VALAAM SI SOLOVAT am stat cite 3 zile cu cazari foarte bune si ghid in aceste lavre.
-am facut baie in toate izvoarele vindecatoare care le-am intilnit la manastiri
-am primit de destule ori o masa calda inclusa in pelerinaj,chiar daca de cele mai multe ori saraca.
-pretul convenabil al pelerinajului

CONCLUZIILE NEGATIVE:
-pelerinajul ar fi trebuit sa fie de 25 zile si sa cuprida si alte manastiri importante precum VLADIMIR,TOLGA,ORANKI. Sf.SERAFIM DE VIRITA.
S-a trecut superficial cu vederea prezenta unui ghid in lavre mari precum SERGHIE POSAD,DIVEVOO,OPTINA.
-Am trecut din motive nebinecuvintate pe linga o manastire din Pecioara unde se afla o icoana facatoare de minuni a SF.PANTELIMON.
-S-a trecut cu vederea necesitatea rezolvarii la timp de schimb valutar in conditii avantajoase pentru noi ,adica nu la un hotel din S.PETESBURG,banii fiindu-ne necesari pentru pomelnice,cumpararea de icoane ,ulei sfintit.
un comportament neadecvat ,lipsit de respect fatza de noi pelerinii din partea organizatoarei ,cu o atitudine stresanta asupra noastra din motive nejustificate.
am fost mintiti in legatura cu numarul noptilor de cazare,ele lipsind in MOSCOVA si fiind nesigure in Sankt Petesburg,,manastirea Solba si manastirea Pecioara,unde nu s-a vorbit in prealabil despre cazare desi scria pe hirtie.
-Tainuirea cazarii la corturi la manastirea DIVEVOO
Necesitatea de a sta in MOSKOVA doua zile pentru a vedea mai multe manastiri importante existente in Moscova,care nu au fost incluse si ar fi trebuit incluse in lista de pelerinaj.

CONCLUZIILE GENERALE

UN pelerinaj in Rusia este o binecuvintare de la bunul DUMNEZEU Am cunoscut evlavia rusilor ,seriozitatea pomelnicelor dupa tabele afisate peste tot,cu preturi pe numarul de zile si felul pomelnicului pentru acatist,maslu,parastas,pomelnic la sf.Liturghie cu preturi diferite pentru pomelnic simplu sau pomenirea la proscomidie.Pretul era 200 ruble de persoana ,cu mici exceptii, dar nimeni nu se indoieste ca va din pomenit la Proscomidie,asa cum scrie in tabele.Am cunoscut maretia slujbelor din Rusia,frumusetea cintarilor ,ordinea din manastiri ,inclusiv cu privire la cazari.
Cel mai mult m-a impresionat inchinarea la moastele SF.SERAFIM DE SAROV la Divevoo,unde a fost si zi de hram cu slujba deosebita cu participarea patriarhului.Apoi nu pot uita frumusetea cintarilor de la PECIOARA si SOLOVAT,Valaamul cu aurora boreala si plimbarea pe lacul Ladoga.Nu pot uita multimea sfintilor rusi atit de la Valam,Serghie posad ,Optina,cit si din alte manastiri cit si multimea de moaste intregi aflate in manastiri mari sau chiar mai mici.Nu pot uita Golgota Rusiei cu biserica Invierii plina de lumina ,cit si frumusetea icoanelor din manastiri ,tristetea calma de la SOLOVAT cit si maretia jerfei pentru credinta a rusilor ,care este foarte vizibila aici in insula batuta de vinturi de la marea Nordului.
Din cele 4 tari vizitate cel mai mult as vrea daca ar trebui sa aleg este sa revad RUSIA CU UCRAINA,dar dupa ISRAEL,acolo prospetimea locurilor de inchinare fiind actuala intotdeauna,in Tara pe unde a umblat Mintuitorul nostru.Dau slava lui Dumnezeu si Sfintului SERAFIM DE SAROV pentru ajutorul dat in aCest pelerinaj memorabil.