View Single Post
Vechi 27.01.2013, 20:33:59
Nastya
Guest

Implicit Pentru doamna Laura

Parintele Rafail Noica:

<<Însă tare aș vrea să se citească mai mult cărțulia aia a lui Homiakov, care s’a tipărit aicea, la Alba Iulia, pe care am recomandat-o și altcândva, greu de înțeles pentru gândirea noastră obiectivă și nepersonală, însă aș vrea să se citească mai mult, și să dea Dumnezeu să se înțeleagă mai adânc. Homiakov zice lucru foarte important acolo: noi putem judeca înăuntrul Bisericii noastre, cu criteriile pe care ni le-a dat Domnul și pe care ni le dă Biserica, dar nu putem judeca în afara Bisericii.
Știm, dacă avem credința în Biserică și în Sfinții Părinți – Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească, și în Sfinții Părinți ai ei, și Sinoade – că în afara Bisericii nu sunt Taine, dar asta nu înseamnă că știu că nimeni din afară nu se poate mântui, fiindcă eu nu știu ce poate și ce nu poate Dumnezeu în afara Bisericii. Că altfel ce s-a întâmplat cu cei dinainte de Hristos? Melchisedec, marele preot care slujea lui Dumnezeu, după al cărui cin este Însuși Hristos – nu că Melchisedec este după cinul preoției lui Hristos, ci preoția lui Hristos, Mesia, Dumnezeu întrupat, este după cinul lui Melchisedec! - cine l-a botezat pe Melchisedec, cine l-a hirotonit? Nu știu ce poate face Dumnezeu și ce nu poate – Dumnezeu văd că își îngăduie să nu poată ceea ce nu vreau eu, și cu mine nu poate. De ce? Fiindcă nu vreau eu. [...]
Noi nu știm ce poate Dumnezeu în afară; și când Părinții zic că în afara Bisericii nu este Taină și că Mântuire nu este cu putință, totuși trebuie să gândim și să înțelegem nu într-un sens… obiectiv, ca un obiect, care se aplică, precum o lege, absolut pretutindenea, ci trebuie să înțelegem totuși că Dumnezeu este Persoană, că Dumnezeu este Dumnezeul tuturor oamenilor, oricine ar fi, și că, pe de o parte, El nu lasă să se nască oameni pe pământ fiindcă… n-are surcele ca să aprindă focul în iad – și atunci i-ar trebui suflete de om - dar ce face Dumnezeu dincolo de Biserică nu e de competența noastră să judecăm. Sau cum spunea cineva în Apus, „noi știm unde este Biserica, dar nu știm unde nu este” - și cuvântul ăsta trebuie înțeles drept. Ce vrea să zică este: „eu știu unde să găsesc Tainele fără greș, dar ce poate sau nu poate Dumnezeu în alte condiții - nu mă pronunț; dar nu acolo caut eu“. (…)>>

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/...singur-cuvant/
Reply With Quote