Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eu iti dau textul, il stii: http://bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea
Intelegere tipic protestanta, dat ti-am mai spus asta, din mandrie nu poti vedea adevarul si alegi sa lupti impotriva cui nu se incadreaza in tiparul de gandire eronata pe care ti l-ai creat si prin care incerci sa adaptezi ortodoxia la conceptiile tale.
Din diversitatea pe care o propovaduiesti tu s-au nascut toate cultele protestante si neoprotestante, fiecare cu propria intelegere a invataturii. Mare parte din intelegera ta este protestanta, si nu ma refer la evolutionism aici, ci la multe lucruri pe care le tot spui si te lupti cu cei ce nu le inteleg ca tine. Cu ortodocsii care nu imprtasesc modernismul relativist te tot contrezi, in schimb multor neoprotestanti te adresai cu "frate". Scria odata Mihnea de ortodocsi care sunt protestanti ce se inchina la icoane, era o afirmatie gresita in acel context, dar se poate face o paralela cu cei ce si-au insusit conceptiile ecumeniste care sunt in mare parte protestante.
Daca ai incerca sa ai smerenie ai asculta de invatatura Bisericii, de Biserica, de sfinti, etc. Dar pana nu te straduiesti sa o ai nu poti vedea si nici auzi, ai o intelegre a ortodoxiei prin prisma pietismului protestant, care nu face mare diferenta intre dreapta credinta si vitelul de aur. Tot daca ai lasa putin din mandrie ai putea vedea ca desi ai putine cunostinte in acest domeniu tu crezi ca doar tu intelegi si te contrezi chiar si cu cei ce au cautat sa le afle, fie ei si duhovnici sau sfinti. Asta e problema, mandria, ea ne macina pe toti, dar trebuie sa incercam sa o diminuam. Daca repetam doar ca suntem pacatosi poate fi de fapt falsa smerenie, care ne poate face sa credem ca nu avem probleme cu mandria, cand e de fapt invers.
Degeaba discutam despre diverse subiecte in contradictoriu si ma ataci de multe ori pentru ca nu ader la filozofia ta, cand de fapt aceasta e problema. Doar putina lasat din mandrie si vei vedea si adevarul si ca ai crezut ceva gresit. Si nu ma refer doar la subiectul acesta (despre care intre timp am discutat mult timp si cu un baptist, dar tu nu cred ca ai avut dorinta sa urmaresti discutia), ci la multe alte pareri pe care le exprimi pe forum. Ce faci, continui lupta? Nu-ti dai seama, dar lupta ta e cu ortodoxia de fapt, nu cu diversi ortodocsi cu care ai avut discutii in contradictoriu. E alegerea ta.
|
Dragul meu, eu primesc toate aceste vorbe ale tale, nu-i bai.
Le primesc in primul rand pentru ca sunt dator, ca om cu educatie data de parintii mei, sa le primesc.
Le primesc, apoi, pentru ca sunt crestin, nu doar prin Botez ci si prin invatatura Bisericii.
Le primesc si pentru ca am trait intre oameni, ani multi, asa incat fiind de mic plecat printre oameni am priceput ce mare e gradina lui Dumnezeu.
Le primesc si pentru ca am o inima larga, prin Mila Domnului.
Le primesc pentru ca, pe langa ce mizerii am trait eu pana azi, vorbele tale sunt o mangaiere.
Si mai presus de toate, le primesc pentru ca Domnul nostru, Iisus Hristos, multe a purtat. Iar eu caut sa invat de la El, mai intai.
Multumesc, deocamdata, pentru incadrarea mea in insectarul tau protestant.
Eu inca mai nadajduiesc, din partea ta, la mult mai mult. Nu fi modest, Catalin, ca dotatia ta e mare! Pe cand ma vei numi baptist, musulman, newageist, hindus, brahman, golan, curvar, betiv, aborigen, sarpe, drac, caine, maimuta, porc?
Sper, doar, ca vei face mai repede ceea ce ai de facut. AMIN+