Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Cătălin, Ortodoxia a moștenit în mare parte viziunea iudaismului cunoscut în vremea venirii Mântuitorului. Mă refer mai ales la cea de „popor ales”, singurul mântuibil, cel care avea să-L primească pe Mesia; iar în concepția lor, Mesia urma să vină doar pentru ei. De aceea au fost atât de scandalizați de deschiderea (ecumenistă?) a Domnului către neamuri.
Din fericire, în Ortodoxie mai este o latură, a celor care se străduiesc să se desprindă de acel spirit îngust, limitativ al iudasimului, și să se asemene mai mult cu Hristos, să-I urmeze Lui. Păstrând, în același timp, învățătura Sa întreagă, neștirbită, așa cum a păstrat-o Biserica.
|
E complet gresit ce spui, dar nu e doar faptul ca asa crezi, ci ca fiind de mai mult timp pe forum stii si ce se sutine si chiar eu am explicat de mai multe ori (chiar si in discutiile dintre noi doi). Din toate mesajele mele poti cauta ca nu am sustinut asemenea conceptie, mai mult, cred ca nu vei gasi vreun user ortodox sa fi scris asta si nici macar articole ortodoxe. Poate in cele nationaliste, dar ma indoiesc.
Dar nu e doar o conceptie personala, asta e tot din ecumenism preluata, principale sunt asta si inca una cu cei ce critica invataturile din alte culte inseamna ca ii urasc pe cei din alte culte si pe oameni. Din fericire tu nu ai mesaje agresive, dar sunt si din cei cu idei ecumeniste care sunt mai agresivi, vezi si mesajul de mai sus.
Scrii ceva critic despre ortodoxie dar si tu faci parte din ea, ortodoxia nu are invataturi sau conceptii gresite, preluate de la iudei, hindusi sau altii. Niciun sfant nu a spus pana acum ca doar pentru unii a venit Iisus, ai inteles gresit, a venit pentru toti oamenii. Dar au parte de acest lucru doar cei ce il accepta si urmeaza, invatatura ca lucrarea Mantuitorului s-a extins asupra tuturor oamenilor e o invatatura din protestantism, am mai explicat asta. Nimeni nu e oprit sa vina in Biserica Sa, pentru ca lucrarea Mantuitorului a avut ca scop fondarea Bisericii. O alta invatatura protestanta e ca doar credinta in Iisus conteaza, nu au importanta ereziile, Sfintele Taine, etc. Ecumenismul chiar asta face, neaga invatatura prin negarea dreptei credinte, a Bisericii, a Sfintelor Taine, etc. Spune ca toti sunt la fel, ba cel mai radical spune ca toate religiile sunt la fel, conteaza doar faptele (pelagianism). Ce ii impiedica pe adventisti de exemplu sa vina in Biserica?
Intelege ca ai fost protestant si te-ai convertit la ortodoxie. Inainte se face de obicei o scurta perioada de catehizare, dar sunt cazuri in care se sare peste asta. Ai avut si o perioada de catehizare la convertire? Un hindus, de exemplu, daca se converteste la ortodoxie lucrul pe care trebuie sa il faca inainte de botez e sa maturiseasca invatatura ortodoxa, dupa ca a citit-o. Ce inseamna "ortodoxia", de ce s-a ales tocmai aceasta denumire si nu alta? Ortodoxia inseamna dreapta credinta, dreapta invatatura, e cel mai important aspect, pentru ca faptele si harul sunt pe aceasta baza. Spun sfintii ca fara dreapta credinta orice virtute nu e mantuitoare. Daca spun ceva ce e diferit de ortodoxie poti sa-mi scrii.