View Single Post
Vechi 29.01.2013, 01:11:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
As dori daca vreti sa-mi dati nume de carti,
Si Sf Toma din Aquino si-a pus aceasta problema, a unei colectii de carti de capatai. Asa a aparut Lantul de Aur (= Catena Aurea).
Sf Toma mi se pare un titan al teologiei, o culme de nedepasit. Dar nu as incepe cu el. As incepe cu doua carti de Sf Augustin: "Confesiunile" si "Despre Cetatea lui Dumnezeu". As mai incepe cu Sf Ioan Gura de Aur, un predicator cum cred ca nu a mai fost altul. A scris enorm, dar cele mai frumoase tot "Omiliile" raman. Exista si un excelent sit pe net in romana. Un impact fara precedent, la vremea respectiva, l-a avut "Imitatiunea lui Cristos" de Thomas Kempis. Se citeste pe nerasuflate, exista si in romana, inclusiv gratis, pe net. Mult inalta spiritual si Sf Alphons de Liguori.
Dintre autorii contemporani, de departe pe primul loc l-as aseza pe Dietrich von Hilebrandt, doar ca trebuie sa stii bine engleza (sau germana). Din ceea ce a scris el, as incepe cu "Transformarea in Cristos". Iar daca esti francofon, nu rata nimic ce este semnat "Garrigou-Lagrange". Deci, dintre autorii catolici, as citi in aceasta ordine: Sf Augustin, Thomas A Kempis, Sf Ioan Gura de Aur, Chesterton, iar Sf Alphons si Sf Thomas Aquinas la sfarsit.

O reala forta apologetica, impletita cu accente amuzante, vei intalni si la un autor anglican absolut remarcabil: C.S.Lewis, mult tradus si in romana. Totusi, daca vorbim de apologetica amuzanta, nimeni nu l-a putut depasi pe Chesterton. Sa nu ratezi niciodata, nimic din ce a scris G.K.Chesterton. Si a scris mult.

Dintre autorii ortodocsi contemporani (sau aproape contemporani), cel mai mult mi-au placut Berdiaev (desi destul de dificil de citit) si Lossky (asta e mai usor).
In sfarsit, un autor ortodox din zilele noastre, in viata si inca tanar, care s-ar putea sa fie ceea ce ti se potriveste, este Savatie Bastovoi. Un calugar cu pana de scriitor de exceptie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 29.01.2013 at 01:34:54.
Reply With Quote