View Single Post
Vechi 29.01.2013, 12:07:21
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
sophia, cand scrii "biserica", e vorba de lacas de cult, cum ai spus. Dar cand scrii "Biserica" are alt inteles: este Biserica despre care Domnul Iisus a spus ca va dainui in veci.

"Acum mă bucur de suferințele mele pentru voi și împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica". (Coloseni, 1, 24)

Pentru aceasta am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul. El vă va aduce aminte căile mele cele în Hristos Iisus, cum învăț eu pretutindeni în toată Biserica.(I. Corinteni 17)
Da, asa este, dar se tot amesteca notiunile.
Uite si in citatele date de tine. Tu ce crezi, la ce se refera termenul "Biserica" in acest context? La o institutie sau la credinta adusa de Iisus? El a creat o credinta. A trasat planul (dogmele) si regulile (canoanele) ei.
Dar nu poti sa spui ca Iisus este capul sau trupul unei institutii omenesti.
Biserica-Institutie a fost facuta de oameni (Sf. Apostoli la inceput) si are o ierarhie, reguli de functionare, un cap (mitropolitul). Trupul este reprezentat de parohii, preoti si credinciosi.

Baza este crestinismul, in speta ortodoxia la noi.
Eu asa vad lucrurile.
Si nu vroiam sa spun nimic rau, ci doar sa rog sa nu mai amestecam notiunile.
Ca ajungem si noi precum catolicii pe urma (Papa, capul bisericii lor, este comparat cu Iisus).

De ce exista Biserica si biserica, si nu notiuni diferite? In vorbire nici nu vedem daca cineva spune cuvantul cu litera mare sau litera mica.
Mai bine numim Biserica altfel si ii spunem credinta/confesiune/religie/crestinism.

P.S In citatele tale eu spun ca e vorba de credinta (crestinismul).

Last edited by sophia; 29.01.2013 at 12:09:32.