manastiri si hramuri
MANASTIREA SIHASTRIA
SCHITUL SIHLA
Am ajuns din Rusia la SUCEAVA la miezul noptii si la manastirea Sihastria la ora 12 in ziua de 5 august,incit ne-a fost imposibil sa mai prindem hramul Sf.IOAN IACOB HOZEVITUL de la manastirea NEAMT.Am fost cazati la casa de cazare cu paturi suprapuse de la Sihastria.Studentul si-a aranjat afara pe iarba icoanele in geamantan,care abia i-au incaput.Tinara timisoreanca a mers la spovedanie aicea la duhovnicul ei mai tirziu si studentul Mi-a aratat casa cu pridvor in care se afla foarte multa lume la coada la spovedanie ,coada la care ceva mai tirziu s-a asezat si el ,doar pentru a anunta ca a venit si sa fie programat pentru a doua zi.Toata perioada cit am stat la Sihastria acolo era la fel de multa coada ,incit m-am intrebat cind isi mai poate face pravila acel preot!Studentul a zis sa merg si eu sa-l vad pe duhovnicul lui si sa cer o binecuvintarebineinteles ca atunci cind s-a deschis usa nici nu se punea problema pentru a intra inauntru ca nici nu as fi fost probabil lasata de lume,am cerut aceasta binecuvintare din usa ,apoi am plecat prin manastire sa ma inchin si sa dau pomelnicele ,sa aprind luminari .Am admirat si filmat paraclisul cu picturile lui Protcenko ,pictorul rus care a stat un timp mai indelungat la Sihastria ,apoi a si murit aici.
Trecind spre chilia parintelui Cleopa ,m-am abatut si pe la sala de mese pe linga care treceam si desi era ora trei p.m.mai erau putini oameni la masa,unde la prinz eu nu am putut merge si nici la cina pentru ca urma sa merg la schitul Sihla ,la vecernie si apoi sa ramin acolo pina a doua zi pentru slujba de hramAsa ca Domnul mi-a rinduit sa si maninc inainte de a pleca ,servindu-ma din mincarurile aflate inca pe masa.Am plecat la camera unde tocmai pleca timisorenca la Suceava ,unde si-a lasat bagajul ,apoi am plecat si eu spre Sihla ,luindu-mi si videoul cu mine,singura ,caci studentul a zis ca vine mai tirziu.Nu am fost indiscreta sa il intreb ce treaba mai avea,cred ca era obosit de orele putine de somn din noaptea trecuta si mai trebuia sa se odihneasca.Am urcat pe o cararuie prin padure si alaturi de mine urcau doua femei localnice,am traversat cam pe la jumatatea drumului drumul de masini ,apoi am ajuns la o intersectie unde era o troita cu icoana Maicii Domnului si crucea ,unde m-am inchinat ,am admirat cele doua tarabe cu sucuri din fructe de padure si miere,naturale ,din care mi-am si cumparat un borcan cu nuci verzi ,Am plecat pe drumul care indica ca se afla pestera Sfintei TEODORA DE LA SIHLA.Nu am observat ca in fatza mea se afla asa de aproape intrarea in curtea manastirii,decit a doua zi.Am ajuns la o piatra foarte mare unde se aflau niste scari din lemn pe care pelerinii urcau si se uitau la ceva.Acest ceva era o scobitura naturala in piatra unde se aduna apa de ploaie si de unde se hidrata Sfinta Teodora.Apoi imediat linga acea piatra m-am aflat la intrarea in pestera ,inainte era asa ca un hol natural unde se aflau icoane ale Sfintei Teodora ,un calugar de paza si ordine acolo .Tocmai au venit doua persoane sa puna afisul programului si mi-a parut asa de rau ca nu am retinut ultimul rind,anume ca a doua zi dimineatza la ora 6 era slujba intr-o biserica,eu nestiind care esteinca!Tocmai cind am intrat in pestera ,acolo se aflau un grup de femei si tineri din Galati si o maica de la manastirea Cocosul ;aceasta se afla in genunchi si cinta foarte frumos,avea voce frumoasa,acompaniata de ceilalti ,Acatistul Sfintei Teodora.Am intregistrat aceasta si am pus pe YOUTUBE .Apoi maica a sters piatra cu un servet sau batista si eu nu m-am intrebat de ce o face ..desi si eu am aprins luminari ,m-am rugat si dupa terminarea acatistului m-am inchinat la icoana Sfintei din pestera,am evitat a ma atinge de piatra umeda ,asa incit nu mi-am dat seama ca acolo era mir ,adica a fost caci l-a sters maica.Dar sfinta nu m-a lasat asa nelamurita si am aflat mult mai tirziu ,la Sihastria de la o tinara din acel grup ca maica de la manastirea Cocosul a sters mirul care s-a prelins pe piatra in timpul cintarii acatistului!Sa nu va spun cit de rau mi-a parut de grija avuta de mine sa nu ating acea piatra!
Am plecat mai departe pe drumeagul din padure admirind pietrele enorme cit si linistea din acel loc,caci eram singura pe drum,grupul a luat-o spre drumul acesibil inapoi de care eu nu stiam dar mai bine ca nu am stiut caci pentru mine a fost mai interesant acest drum care duce la o bisericuta din lemn unde am intrat sa ma inchin la multele icoane aflate acolo pe pereti;am admirat si o chilie in stinca mare de vizavi de bisericutza,care avea un pridvor plin cu flori.Apoi am plecat mai departe pe cararuie si am auzit cintarile vecerniei ,iar de sus am admirat curtea schitului si altarul de vara unde se tinea slujba,am ascultat frumoasele cintari psaltice ale unui cor de la Bucuresti venit.Erau frumoase ele ,dar eu tocmai ajunsa din Rusia si dupa ce am audiat cintarile de la slujbele de acolo ,muzica psaltica nu prea mi-a mai placutas fi preferat stilul rusilor!!muzica lor este intr-adevar divina!Am coborit sa intru in biserica sa ma inchin ,am admirat aceasta curte sub forma unui coridor ingust marginit de o parte de chilii cu prispe din lemn si spatii de cazare cu pridvor si de cealalta parte ,de o sala de mese cu bucatarie mare si prispa spatioasa cu mese si banci pentru servirea mesei in aer liber.Splendid intr-un asemenea peisaj si in acel aer curat de munte.!,in partea opusa altarului de vara se afla intrarea pe sub o clopotnitza frumoasa.
|