Citat:
În prealabil postat de catalin2
Biserica are trei intelesuri, aproximativ cele trei enumerate de tine, dar pe care tu le vezi separat. Cnad dorim sa aflam ceva despre invatatura ortodoxa trebuie sa cautam in sursele ortodoxe, nu sa construim ceva pe baza rationamentului nostru. Aceasta explicatie e chiar si pe orthodoxwiki: http://ro.orthodoxwiki.org/Biseric%C4%83
Asadar Biserica reprezinta:
1.Trup al lui Hristos (cosmic)
2.comunitate sau obște
3.locaș
Avem si limba romana cuvinte care au mia multe sensuri, de exemplu "cheie". Asa si cuvantul Biserica inseamna si cladirea, si comunitatea credinciosilor, dar si Trupul lui Hristos. este o institutie divino-umana, nu doar umana. Aceasta e la alte culte, unde e doar o institutie umana, lipsind comuniunea cu Hristos.
|
Dar eu nu spun altceva! Eu doar am spus ca se fac niste confuzii si s-ar putea folosi alti termeni in limba romana.
Eu nu m-am impotrivit pozitiei lui Hristos! Dimpotriva.
Multi spun ca "Iisus este capul si trupul BOR" si asta nu mi se pare corect (BOR in sensul de comunitatea ortodocsilor din Romania).
Este gresit sa spui ca Iisus Hristos este capul si trupul ortodoxiei in sens de credinta, de biserica ortodoxa cosmica?
Doar atat spuneam.
BOR in sensul de comunitate a ortodocsilor din Romania este condusa de un mitropolit/patriarh. Nu poti sa-l pui pe Iisus pe aceeasi treapta cu mitropolitul (patriarhul).
Nu stiu de ce ati sarit asa in sus si de ce tot ii dati cu catehismul si literatura ortodoxa. Da, stiu, am citit din astea, dar aici vorbim despre altceva.
Ortodoxia este o credinta
BOR este BOR, BOG este BOG, etc. - comunitati ortodoxe ale unei tari
biserica lacas, este biserica lacas.
De ce sa le amestecam?