View Single Post
Vechi 30.01.2013, 19:27:04
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
http://www.schituldarvari.ro/index.p...vatatura&id=88

"Monahismul - model pentru familie
Reflecții pe marginea unor scrieri ale Sfântului Ioan Gură de Aur
de Leonard Tony Farauanu

"Deseori, când vine vremea să se decidă asupra stării lor de viață, mulți tineri aleg căsătoria deoarece viața monastică li se pare cu mult mai grea, imposibil de trăit, mai ales datorită exigențelor ei cu privire la sfințenie. “Cum să renunț eu la atâtea lucruri,” își spun ei, și “să-mi pun țolu-n cap” (ca să redau ad litteram o expresie des folosită de aceștia)? “Nu, eu vreau să mă bucur de viață, Dumnezeu nu poate să ceară o asemenea desăvârșire tuturor, și cu atât mai puțin mie” gândesc ei. “Eu vreau să mă căsătoresc și să duc o viață normală, ca toți ceilalți.” Pentru aceștia, căsătoria reprezintă o cale mediocră, cu pretenții mediocre. Se vede că atitudinea aceasta nu e nouă, deoarece Sf. Ioan Gură de Aur, marele părinte al Bisericii, a considerat necesar să scrie încă de pe atunci (sec. IV d.Hr.) contemporanilor săi: “Vă înșelați foarte gândind că există lucruri cerute laicilor și altele cerute monahilor: toți avem de dat aceeași socoteală”, deoarece “cei care trăiesc în lume, deși căsătoriți trebuie ca în toate celelalte să semene cu monahii”. (1)Mai mult, în Apologia Vieții Monahale, același părinte scrie:

Prin urmare, când Pavel ne poruncește să imităm chiar pe Hristos, și nu numai pe ucenicii Lui, [adică] pe monahi, când spune că mare osândă îi așteaptă pe cei care nu-L imită chiar pe Hristos, mai poți susține că monahii sunt datori să aibă o viețuire creștină superioară laicilor? Toți oamenii trebuie să se urce la această viețuire creștină superioară. Decăderea morală a societății omenești își are pricina în faptul că socotim că numai monahii trebuie să aibă o viețuire creștină deosebită, pe când toți ceilalți au îngăduința să trăiască în trândăvie, disprețuind poruncile lui Hristos. Nu-i adevărat, nu-i adevărat, ne strigă Pavel. Tuturor, monahi și laici, ni se cere aceeași viețuire creștină desăvârșită. Susțin asta cu toată tăria, dar, mai bine spus, n-o susțin eu, ci Hristos care va judeca faptele noastre. (2)"

Ma uit in jur, la oameni, si la mine. Suntem plini de egoism, de invidie, de galceava, de viclenie, de pizma, de mandrie. Doamne unde ne duc pasii nostrii , pasii astia care ii facem din propria vrere si alegere? Doamne cum de am ajuns sa vedem ca normal anormalitatea? iar normalitatea sa o consideram nebunie? Doamne cat esti de bun de ne suporti toate uraciunile? Pana unde si pana cand? Stiu, pana la judecata. Imi pare atat de rau de noi toti. Doamne miluieste-ne!
Foarte frumos ce a scris acest parinte. Adesea folosesc citate din scrierile dumnealui. Insa, oamenii nu mai sunt ca acum 2000 si ceva de ani. Cred ca sunt si cazuri in care viata monahilor este foarte stricta in general si cazuri in care doar la inceput, de ex cand esti frate/sora e mai greu. Iar daca vreti parerea mea, viata in lume poate fi mai grea decat cea monahala. Daca ma credeti eu am plans pentru cei care aleg aceasta cale, pentru ca m-am gandit la mine ca nu as putea sa traiesc fara ai mei dar din moment dat ce unii nu renunta inseamna ca nu este rau acolo, ba mai mult traiesc tot ca intr-o familie, poate unii dintre ei si in familie au fost singuri doar cu Dumnezeu, si eu uneori ma simt asa... Mie imi place in schimb ca manastirea unde merg eu a ajutat tineri sa faca scoala (teologie), pentru mine faptele bune sunt foarte importante.
Reply With Quote