268.-
Părinte, e bine să joci la LOTO și în general la jocuri de noroc?
- Nu este bine ! Pentru că din aceste jocuri, numai unul sau câțiva câștigă, iar ceilalți care au dat bani și au pierdut, înjură pe Dumnezeu, Crucea, pe sfinți, pe mamă, pe cel care a câștigat, îl drăcui, îl blestemă și de aici cei care câștigă pățesc accidente și morți groaznice. Banii aceia nu sunt munciți. Toți care joacă, vor să câștige.
De obicei banii câștigați necinstit aduc necazuri ca și banii câștigați în zile de duminică și sărbători. Dacă te-a forțat de la serviciu să lucrezi în zile de duminică sau de sărbători, banii aceia nu trebuie să-i bagi în casă. Calculezi câți bani vin pe zi și înmulțești cu zilele de duminică și sărbători muncite și-i dai la săraci sau la o biserică.
269.-
Părinte, este bine ca banii pe care-i câștigi la loz în plic, loto sau jocuri de noroc, să-i dai la Biserică și mai ales acolo unde se zidește o Biserică să o ajuți?
-Nu este bine! Nu este jertfa cea curată și plăcută lui Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca ceea ce-i aducem să fie din muncă cinstită și curată, pe când banii câștigați la loto și jocuri de noroc nu sunt curați. Dacă preotul primește astfel de bani înseamnă că-i face și celui rău parte la lucrarea închinată lui Dumnezeu. Pentru aceasta va avea mult de pătimit, în Biserică vor fi multe certuri și neînțelegeri, multă tulburare, multe furtuni și neliniște, pentru că diavolul se crede și el cu drept în acea Biserică.
Să vă dau un exemplu personal, ce mi s-a întâmplat mie. Când am început să zidesc Biserica de la Boroaia, se câștigau mașini la loz în plic. Ce mi-a trecut prin minte, să pun rugăciuni înaintea lui Dumnezeu ca să-mi dea un loz câștigător, să câștig o mașină. Pe atunci, cu banii de pe o mașină, ridicai toată biserica. Am zis că am să vând mașina și cu banii de pe ea am să cumpăr toată cărămida și toate materialele ce-mi trebuiau. După câteva zile de post și rugăciuni mi se arată Maica Domnului, pe malul Mării Negre, și-mi spune:
-Ai cerut de la Creatorul să-ți ajute să câștigi o mașină?
-Da ! I-am răspuns eu. Vreau s-o vând și cu banii de pe ea să zidesc Biserica.
-Uită-te în spate și vezi mașina ta! Când mi-a spus aceste cuvinte, am văzut în ochii Maicii Domnului curgând lacrimi și a dispărut. Când m-am uitat în spate, am văzut o Dacie de culoare roșie, nouă și foarte frumoasă. Dar, pe botul ei erau doi drăcușori, la volan era altul și pe capota din spate alți doi. Când m-am întors, aceștia au început să se legene pe mașină și să se bucure, zicând:
-Uite-l! A lui e mașina dar stăpâni pe mașină suntem noi, noi o s-o conducem și o să-l înecăm în marea asta! Atunci, eu le-am zis:
-Dacă-i vorba că voi sunteți stăpâni pe ea și voi o s-o conduceți, mie nu-mi mai trebuie!
-Daaaa…!? Au exclamat ei parcă dezamăgiți și de ciudă au împins mașina în mare. Am văzut cum se afunda mașina în apa mării. Această arătare, a fost mesajul primit de la Dumnezeu că nu-i place astfel de jertfe pentru zidirea Bisericii Sale și că nu este bine să pui la zidirea unei Biserici banii câștigați la loto sau la jocuri de noroc, bani necinstiți și nemunciți, am lepădat gândul acesta ca pe o cârpă.
Parintele Ilarion Argatu (
http://www.parinteleilarionargatu.ro...hovnicesti--J/)
un articol pe aceasta tema:
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...le-122294.html
Am apelat la mereu blazatul copy-paste ptr. ca am considerat ca cei doi mari duhovnici romani sunt foarte clari si spun foarte bine, mult mai bine decat as putea sa spun eu. Sper sa ajute ce spun cei doi parinti.