Citat:
Īn prealabil postat de Ekaterina
In acest topic se potriveste mai mult urmatoarea definitie: "a antrena, prin mijloace de influentare psihica, un grup uman, o comunitate sau o masa de oameni la actiuni al caror scop apartine unei vointe straine de interesele lor".
Deci se intampla ceva stain de vointa omului, prin anumite mijloace de influentare psihica. Se pune accent pe latura negativa a acestui proces, cel care manipuleaza vrea sa ajunga intr-un punct de el stiut pe care insa nu ti-l impartaseste cu sinceritate de la inceput. In limbajul crestin nu se intalneste acest termen, dar cred ca el este sinonim cu viclenia (interesant articolul propus de Mena)
|
Observatia ta, Ekaterina, este corecta. Intentia mea a fost doar sa descopar mijloacele folosite de unii pentru a derturna topicurile; am descoperit in felul acesta lucruri pe care le traim fiecare dintre noi, valabile in viata de zi cu zi, fara a sti ca e vorba de manipulare.
Dar, propun sa nu adancim subiectul, cu discutii despre antrenamente, caci intram in zona de activitate a diavolului, si nu este indicat.
Sigur, am putea discuta in continuare, dar s-ar deschide o prapastie fara fund a posibilitatilor pe care le ofera raul, ceva nu numai dezagreabil, dar si periculos pentru suflet, incat, e mai cuminte a ne opri aici.
Rautatea omeneasca merge mana in mana cu rautatea diavoleasca. Sa incercam sa-i facem fata cu mijloace crestine: rugaciunea, postul, smerenia, infranarea, etc. si nu prin aprofundarea mijloacelor folosite de diavol.