View Single Post
Vechi 20.10.2005, 16:46:25
alecsandru alecsandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.10.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Abell
[color=red]Entitate a raului...Raul nu exista, el este doar absenta Binelui.[/color]

Mikhael am citit ceea ce ai scris si an deschis din nou Biblia ca sa vad ce spune cu privire la aparitia raului (sau inexistenta lui). Subiectul e delicat si se apropie foarte mult de filozofie crestina decat de adevar scriptural.Versete nu sunt prea multe dar cred ca putem concluziona ceva din ele.
Un text ar fi Ezechiel 28:12-19 in care spune ca lucifer (aici denumit imparatului Tirului,)A fost fara prihana in caile tale, din ziua, cand a fost făcut, pana in ziua cand s-a gasit nelegiuirea in tine , si un alt text ar fi Isaia 14:5-20 si poate mai sunt dar acestea le-am gasit eu. In clipa in care a fost gasita nelegiure in lucifer el a devenit rau. Apoi in gradina creata si pusa la dispozitia omului,Dumnezeu a plantat "pomul cunostintei binelui si raului" Geneza 2:9, prin insasi numele lui acest copac avea in compozitia lui raul, si sa nu mai vorbim de existenta sarpelui in aceiasi gradina(si toater acestea inainte de caderea omului)
Daca am socoti raul inexistent sau citand din ce ai scris ([color=red]Dupa mine, cam asta e definitia raului, nu e un principiu, o cauza pentru care sa lupti, e doar egoism, dorinta de a fi singurul important[/color])e doar egoism simplu egoism.
Egoismul isi are radacini in om, dar e un efect al unui factor exterior si anume satan -> care imfluenteaza si produce rau, e o cauza exterioara (o entitate). Apostolul Pavel vede si el aceasta cand zice ca vede in el insusi o alta lege decat cea a lui Dumnezeu,o lege a pacatului(Romani 7:22-23). Cine da legea pacatului in Pavel? = o entitate, o fiinta exterioara. Revin si cu precizarea ca satan e fiinta creeata si atotputernica si nu face ce vrea). Deci nu putem nega existenta raului.
satan este raul absolut si din cauza influentei lui nefaste, Dumnezeu a pregatit planul sau de mantuire prin Iisus Hristos. Mantuirea venita prin El avand cel putin trei aspecte : Cel trecut, cel prezent si cel viitor. Acceptand jerfa Lui ca plata pentru noi El iarta toate pacatele noastre. deci pentru
trecut = ne iarta de Pedeapsa pacatului (moarte)
prezent = Puterea pacatului(da putere in lupta cu pacatul)
Viitor = Prezenta pacatului (cand satan va fi inchis pe veci)
Abell, ieri am postat, scris doua mesaje pe subiectul acesta! Nu a aparut decat unul dintre ele, desi initial le-am vizualizat pe forum imediat dupa ce le-am trimis!
Daca ai fi citi si cel de al doilea raspuns, intr-un alt topic, dar la capitolul, generalitati, pe subiectul de ce alegea omul raul! (asta ca sa nu mai citez unul dintre raspunsuri pentru ca sunt foare lungi)! Ai fi vazut ca acolo am raspuns la intrebare, este un raspuns relativ scurt! Si spuneam in esenta asta: [color=red] Omul alege raul din cauza concupiscentei (coruptiei cugetului), si pentru ca nu este intarit prin slujirea Lui Dumnezeu, adica in savarsirea faptelor bune. Este de fapt o absenta a harului Lui Dumnezeu, prin indepartarea de El, de Sfintele Taine, prin insuficienta putere de abtinere si insuficientul discernamant![/color] Exista aceasta tendinta de hendonism, exacerbata si prost inteleasa si aplicata mai ales la varsta copilariei, adolescentei, si chiar a tineretii si maturitatii..........si posibila practic alunecarea in pacat, la diverse nivele de savarsire a raului,cu gandul, cu cuvantul, cu fapta, la orice varsta, pana vine moartea si pune capat cel putin aparent pacatului!

P.S. Abell, te rog frumos, nu te mai hazarda sa faci interpretari ale Scripturii, faci rau, si iti faci rau, asta ca sa nu spun altceva. De ce nu incerci sa cunosti invatatura Sfintilor Parinti?
Reply With Quote