Concluziile pelerinajelor din tari straine
Multumesc bunului Dumnezeu,Maicii Domnului si sfintilor care m-au ajutat in a ajunge sa ma inchin la locurile sfinte din tarile ortodoxe.Am gindit ca prima data se cuvenea sa ma inchin la locurile sfinte din ISRAEL,am avut o ispita de a merge in Grecia si daca mergeam nu mai puteam ajunge in 2008 si in Tara Sfinta.Dar mi-am pastrat primul gind!acesta fiind cel bun.Multumesc Mintuitorului nostru Iisus Hristos pentru pelerinajul in Israel.Nu voi uita pestera nasterii ,care m-a impresionat cel mai mult prin umilinta domnului nostru Iisus Hristos de a accepta venirea din raiul preafrumos pentru noi pacatosii ,pe pamintul rece si intunecat de pacatele oamenilor,in aceasta umila pestera care este inviorata de colinzile frumoase pe care le cintam cind ajungem acolo.Nu voi uita altarul Golgotei,care ne arata peste veacuri jertfa lui Dumnezeu pentru noi ,Sfinta Treime suferind mai mult ca noi pentru decaderea noastra,a oamenilor. de unde parca nu as mai fi vrut sa plec,nici maretia manastirii Carantania cu exemplu pentru noi ,pamintenii ,a biruirii ispitelor prin post si rugaciune.Dar nici linistea si frumusetea Taborului.Dar nu voi uita locurile din Galileea pe unde a trecut si predicat Mintuitorul nostru,indeosebi orasul Capernaum ,exemplu pentru posteritate de ceea ce se poate intimpla prin persistenta omenirii in pacate,adica ruinarea lumii,a oraselor si localitatilor de pe pamint! care se poate intimpla pe rind sau cumulat.Dar nu voi uita nici locul pescuirii minunate,unde este minunata acea piatra mare pe care Mintuitorul i-a asteptat cu peste pe foc pe pescari.Nu voi uita frumusetea pustiei unde a trait Sfintul Ioan Botezatorul ,nici linistea de acolo.Nazaretul cu fintina lui cu apa buna si icoanele Maicii Domnului din biserica BUNEIVESTIRI,nici gradina Ghetimani cu maslinii seculari si minunatele icoane ale Maicii Domnului de la Betleem si de la biserica Sf.mormint al Maicii Domnului ca si celelalte frumoase icoane de aici si nici piatra pe care s-a odihnit Ea pina la inaltarea la ceruri!
Un pelerinaj inedit a fot pentru mine cel din EGYPT,unde nu mi-am propus sa merg,egyptenii nefiind complet ortodocsi!Dar o imprejurare a vietii m-a facut sa ma rog la Sfintul mare mucenic MINA sa ma ajute sa ma inchin la moastele lui din Egyptsi rugamintea mi-a fost ascultata,in doua saptamini eram inscrisa pentru pelerinajul in Egypt.Acest pelerinaj neasteptat m-a pus in fatza primilor crestini ,intemeietori ai monahismului.Nu voi uita biserica cu moastele sfintului PAVEL TEBEUL ,primul pustnic din lume ,unde m-a impresionat modestia ca si vechimea acelui altar ,privirea din icoana a acestui mare sfint, , atent ascultator al rugaciunilor noastre la racla cu moastele lui.Nici manastirea Sf.Antonie cel mare,nici izvoarele de la cele doua manastiri din pustia de la Marea Rosie.Dar mai ales nu voi uita frumoasa manastire a Sf.mare mucenic MINA ,modernitaea ei ,eleganta racla lucrata in marmora,dar mai ales nu voi uita manastirile din Egyptul central ,aceea de la EL HAMAMAT ,cu zidurile sustinute de albine,cu moastele acelui sfint care a suferit atit de mult pentru SFINTA CRUCE,aflata pe mina,nu voi uita nici vechea manastire a SF.Arhanghel Gabriel ,plina de sfintenie,cu moastele martirilor de la Fayoum ,nici multimea moastelor de sfinti cu icoanele lor, aflate la manastirea EL AZAB,dar nici marile pesteri ,manastiri acuma,de unde a plecat Sfinta familie din nou in Israel,adica este vorba de manastirea EL DRUNKA,nici manastirea din centrul exact al Egyptului ,EL MOUBARAH,cu o icoana a Maicii Domnului pictata de Sf.evanghelist Luca.Dar ce sa mai zic de vechea manastire a Sirienilor din pustia Natroun,cu icoane foarte vechi si deosebite ,cit si cu copacul Sf.Efrem Sirul aflat in curtea ei.Manastirile din Cairo ,a Sf.mucenic Mercurie ,cu frumoasa Lui icoana,interesanta biserica suspendata cu acel memorabil amvon,linga ea ,maiestuoasa biserica sub forma de rotonda a Sf.mare mucenic GHEORGHE,cu temnita in care a fost inchis cu frumoasele icoane de aicea ,cu uneltele de tortura si lantul mare,expuse aicea,cit si icoana memorabila in care este legat la miini si la picioare.Iarasi nu voi uita apa extrem de buna si rece de la biserica acestui mare mucenic si nici pe aceea de la manastirea Sf.Macarie cel mare.,cele mai bune ape potabile din Egypt!Mi-au placut foarte mult rasariturile si apusurile de pe fluviul Nil cit si baile de care am avut parte la Marea Rosie.Dar cele mai mult si cel mai mult in Egypt m-a impresionat Muntele Sinai,urcarea,rugaciunile ,cintarile si rasaritul de soare pe Sinai nu le voi uita niciodata ca si selenarul peisaj de aici.
Inainte cu o saptamina de a pleca in Egypt am revenit din pelerinajul de 9 zile in UCRAINA.Nu am cuvinte pentru a multumi Maicii Domnului pentru acest frumos pelerinaj care mi-a facut cunostinta cu frumoasa lavra de la POCEAEV si minunatele icoane ale Maicii Domnului de aici cit si cu frumoasele slujbe de aici la care am fost invrednicita spre a le asculta de doua ori ,adica a doua oara cu ocazia pelerinajului in Rusia,avind ocazia sa admir frumoasele icoane din bisericile acestei lavre,mai ales cele de la cei doi mari Sfinti ,Amfilohie si Iov,la a caror moaste m-am inchinat de fiecare data .Nu am sa uit icoana foarte frumoasa si memorabila a Maicii Domnului de la biserica din CRASNA,mare facatoare de minuni,renumita in toata Ucraina,care are si acatist, ,nici frumoasele slujbe tinute de preotul de la aceasta biserica ;nu voi uita nici primirea calduroasa a localnicilor care ne-au cazat si ospatat in casele lor.De fapt si cu familia mea Maica Domnului a facut o minune ,prin ascultarea si urmarea sfaturilor preotului de aicea de la acesta memorabila biserica cu icoane minunate,indeosebi icoana SFINTEI TREIMI DE PE TAVAN!,care m-a impresionat profund.Apoi frumoasa icoana plingatoare de la manastire BOIAN ,cit si memorabila manastire romaneasca Banceni.Nu voi uita nici memorabila Lavra Pecerska cu multimea sfintilor din pesteri la care ne-am inchinat ,dar nici compania placuta din microbus care ne-a purtat pe lungile drumuri ale Ucrainei.Minunat a fost anul 2009.
|