Aline, cred ca confunzi/suprapui un pic planurile sau persoanele la care faci referire. Daca este sa ne referim la citatul caruia ti-am raspuns eu (anume citatul de mai jos), atunci nu vad in ce fel se refera acest citat la schizofrenie, care este o boala psihiatrica majora cu criterii clare de diagnostic. Nu poti spune ca in cadrul schizofreniei "nevoia de stima de sine se transforma intr-o mandrie exagerata care daca nu-si gaseste o exprimare in realitate rabufneste in latura imaginara", etc.
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Daca e sa urmarim cauzele spirituale ale bolilor psihice, observam ca tocmai persoanele complexate, marginalizate trec nu de putine ori la extrema cealalta, nevoia de stima de sine se transforma intr-o mandrie exagerata care daca nu-si gaseste o exprimare in realitate rabufneste in latura imaginara.
Individul refuza realitatea si isi creaza una alternativa in care este o persoana deosebita si trece prin lucruri iesite din comun, avand un rol special, etc.
|
Aspectul pe care incercam eu sa il evidentiez este faptul ca daca despre minte si functionalitatea creierului (a unei parti din trup de fapt) un medic poate face o apreciere, apoi despre sufletul (latura duhovniceasca) a acelui om, nu poate face nici o apreciere.
Ce stii tu despre sufletul unui bolnav psihic, despre cat de mult se revarsa sau nu dragostea Lui Dumnezeu asupra lui si cat de mult o primeste (si cand/ sau daca in fiecare moment)?
Dumnezeu nu ne vrea bolnavi, dar iata ca bolile sint ingaduie de catre Dumnezeu, si de orice boala ar suferi un om, exista sana si speranta la mantuire a aceluia.
Ca daca cineva este bolnav, cel mai bine e ca omul sa mearga la medic, asta mi se pare de la sine inteles, dar este alt plan.
PS. Ca sa nu existe confuzii, comentariile mele de pe acest topic nu se refereau la nici o persoana de pe acest forum, ci era un raspuns mai degraba la nivel "principial" fata de afirmatia ta.